Sprijin de la primărie pentru cei care nu își permit să plătească o chirie la Cluj-Napoca | Soluții propuse în contextul crizei locuirii care se conturează

Sprijin de la primărie pentru cei care nu își permit să plătească o chirie la Cluj-Napoca | Soluții propuse în contextul crizei locuirii care se conturează

Consilierii locali clujeni au aprobat, marți, în ședința ordinară, câteva proiecte cu caracter social. Între acestea se numără și unul care vizează ajutorul la plata chiriei acordat celor care au nevoie de sprijin.

Conform proiectului, perioada în care se poate beneficia de ajutorul de plată a chiriei se majorează de la 3 la 5 ani, valoarea maximă a ajutorului fiind de 300 de euro.

Primarul Emil Boc a explicat de ce este atât de importantă această inițiativă și în ce constă ea.

„Este un proiect complementar programelor noastre care vizează construcția de locuințe sociale. Locuințele sociale sunt un program, construim în măsura nevoilor și a posibilităților noastre locuințe sociale, acum am construit pe strada Ghimeșului, am atras atenția inclusiv de la nivel european că următoarea criză care se preconizează la nivel european cu impact major pentru toți cetățenii Uniunii Europene este criza locuirii. În anumite orașe din Germania, ca să poți să îți cumperi o casă trebuie să angajezi un credit pe trei generații ca să poată fi achitat. Acest fenomen se adâncește.

Am atras atenția că autoritățile locale și regionale nu pot fi lăsate singure în demersul de a putea asigura locuire decentă cetățenilor.

De aceea, am început și de la nivel european, dar și de la nivel național, solicitând două lucruri, la nivel național reluarea programului ANL, de construire de locuințe pentru tineri, un program pus pe viteză minimă.

(...) În al doilea rând am solicitat refacerea parteneriatelor între guvernul național și administrațiile locale prin tranferul de terenuri de la guvernul central prin structurile pe care le au în subordine ministere, agenții guvernamentale, pentru realizarea de parteneriate în vederea construirii de locuințe.

În al treilea rând mai este realizarea, în cazul marilor orașe, a planurilor urbanistice metropolitane, care să permită finanțarea dincolo de granițele administrative ale unui oraș, pentru a putea să se construiască locuințe noi.

Până atunci, complementar, venim cu acest program de sprijin la plata chiriei, pentru cei cu condiții materiale reduse. Noi venim cu acest ajutor de 300 de euro, ajutor maximal la plata chiriei, iar aici am adus câteva îmbunătățiri. Am mărit de la 3 la 5 ani perioada, pentru ca cei înscriși în acest program să poată beneficia de o perioadă mai lungă. În al doilea rând, am majorat plafonul de la care se poate obține acest sprijin, astfel încât cât mai mulți clujeni să beneficieze de el. Am pus o perioadă de grație de doi ani, adică dacă se modifică valoarea veniturilor, să nu se piardă imediat acest sprijin. De asemenea, am extins la șapte ani perioada în care se poate beneficia global de acest sprijin”, a explicat, la începutul ședinței, Emil Boc.

Până acum, 540 de familii sunt beneficiare ale unui astfel de proiect.

Comenteaza