Supercom: Mirosul extrem de neplăcut nu provine de la CMID

Supercom: Mirosul extrem de neplăcut nu provine de la CMID
| Foto: https://www.facebook.com/adi.dohotaru/

Compania de salubritate îi asigură pe clujeni că mirosul pestilențial care a "invadat" Clujul în ultimele zile nu are ca sursă Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID). 

Zeci de sezisări ale clujenilor deranjați de mirosul urât care a "acaparat" mai multe zone din oraș au determinat autoritățile să ordone controale și să identifice cauza.

ZIUA de CLUJ a solicitate companiei de salubritate Supercom, cea care operează Centrul de Management Integrat al Deșeurilor, să comenteze situația și... surpriză! Putoarea care a deranjat nasurile clujenilor nu ar proveni de la CMID, așa cum lăsaseră să se înțeleagă autoritățile locale.

"Urmare a informațiilor eronate apărute în presă, dorim să vă informăm următoarele: Îi asigurăm pe clujeni că mirosul extrem de neplăcut pe care l-au constatat, și pe care l-am simțit și noi în anumite zone din oraș, nu provine de la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) operat de Supercom SA.

În cursul zilei de astăzi, au fost prezente la CMID autoritățile competente, Agenția de Mediu, Garda de Mediu, Direcția de Sănătate Publică, Poliția Locală Cluj-Napoca, reprezentanții ADI Eco Metropolitan și ai Consiliului Județean, constatând că activitatea se desfășoară în parametri normali", a transmis Supercom la solicitarea ZIUA de CLUJ.

Potrivit acestora, activitatea de la CMID se înscrie în limitele prevăzute în contract.

"CMID funcționează în conformitate cu manualul de operare, respectiv conform Contractului de Delegare. Deșeurile colectate și transportate de pe raza județului Cluj sunt sortate, tratate și depozitate corespunzător.

Suntem în asentimentul clujenilor și ne dorim identificarea rapidă și eliminarea mirosului deranjant, însă subliniem că sursa acestuia nu se află la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor", susține operatorul de salubritate.

Și totuși, de unde vine putoarea?

În condițiile în care Supercom dă asigurări că sursa mirosului extrem de deranjant nu este CMID, acesta ar putea proveni tot din zona de Est a municipiului, acolo unde se află alte două rampe utilizate în trecut pentru depozitarea deșeurilor. 

Val de sesizări

Clujenii au făcut în ultimele zile zeci de sesizări pe aplicația My Cluj, unde s-au plâns de izul puternic și extrem de neplăcut, unii numindu-l scârbos sau chiar de nesuportat.

Iată câteva dintre sesizările făcute de cetățeni pe aplicația Primăriei Cluj-Napoca:

  • „Pe Aleea Detunata și în Parcul Detunata miroase de dimineață foarte puternic a fecale. Vă rog să luați masuri, este insuportabil, nu putem lăsa ferestrele deschise. Mulțumesc.”
  • „Azi (28 august) toată ziua a fost miros puternic de gunoi în cartierul Între Lacuri/Gheorgheni. Acum seara e și mai gravă situația. Nu se poate deschide un geam.”
  • „Nu se poate așa ceva! Nu pot să mă plimb pe stradă că mi se face rău de la miros și îmi vine sa vomit! Locuiesc în zona Someșeni și un miros cumplit de gunoaie ne intoxică aerul. Nu pot să aerisesc casa și nici nu pot ieși din casă din cauza mirosului. Vă rog faceți ceva!”
  • „Am sesizat în această dimineață că mirosul de fecale raportat aseară în mare parte din Cluj a ajuns și în Zorilor. Pe strada Cometei este foarte accentuat. Vă rog să confirmați ce măsuri se iau pentru a remedia această situație neplăcută.”
  • „Începând cu această dimineață în Mănăștur, aleea garbau miroase îngrozitor a deșeuri menajere. Înțeleg că încă de ieri miroase in tot orasul. E imposibil să stai cu geamul închis la 35 de grade, însă dacă il deschizi nu poți respira din cauza mirosului.”

Cum au reacționat autoritățile

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a vorbit, marți dimineață, la un post local de radio, despre acest subiect urât mirositor și a explicat măsurile luate până acum.

„Ca autoritate publică județeană, îmi fac datoria să-mi cer iertare clujenilor pentru miros. Aș vrea să-i informez că, încă din data de 23 august, am sesizat Agenția de Mediu pentru a verifica exact cauza acestui miros și pentru a se dispune măsuri de remediere. Consiliul Județean Cluj a aplicat penalizări și a solicitat acestor instituții luarea de măsuri", a declarat Alin Tișe. DETALII AICI

La rândul său, primarul Emil Boc a menționat că a fost sesizat cu privire mirosul urât din oraș și că se fac verficări de către Garda de Mediu. 

"Încă de ieri după masă, am accesat instrumentele primăriei. La rampa de la Pata Rât nu este nicio problemă. Ne-am dus, ulterior, pe sursele alternative. Am verificat statia de epurare, dar nu a fost problema. Apoi, m-am adresat la Garda de Mediu și Adi Eco Metropolitan. La momentul actual, din informațiile pe care le am, cel mai probabil cei de la Supercom nu au respectat anumite proceduri administrative la CMID. Controlul încă nu s-a încheiat. Și nici soluțiile de remediere impuse. Autoritățile statului își fac datoria. Miroul e accelerat de căldurile extreme, aici se aduce gunoiul în tot județul", a spus Emil Boc. DETALII AICI

Comenteaza