Tânăr care şi-a construit o casă printr-un program naţional, ridiculizat de autorităţi

Tânăr care şi-a construit o casă printr-un program naţional, ridiculizat de autorităţi
Un ajutor de la stat – subvenţie tradusă în bani- reglementat prin lege, înseamnă că trebuie să ai nervii tari şi să aştepţi ca autorităţile să îşi onoreze obligaţiile. Chiar şi câţiva ani.

Singurul clujean declarat eligibil pe programul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) de subvenţionare a construcţiei de locuinţe, derulat prin intermediul Primăriei Cluj-Napoca, a fost lăsat cu ochii în soare. Istafie Cereţ spune că deja şi-a construit casa, însă nu a primit cei 15.000 de euro, valoarea subvenţiei acordare în cadrul programului în cadrul căruia a fost declarat eligibil încă din 2006.

Un program naţional lansat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) pentru încurajarea tinerilor ca să-şi construiască locuinţe proprietate personală prin acordarea a maxim 15.000 de euro dacă le amenajează prin credit ipotecar, a produs rezultate zero la Cluj-Napoca. Scopul anunţat de MDRAP era "dezvoltarea construcţiei de locuinţe, prin acordarea de subvenţii de la bugetul de stat şi crearea unui sistem de subvenţionare a costurilor de construcţie a locuinţelor, în vederea menţinerii unui raport rezonabil între acesta şi veniturile populatiei".

Istafie Creţ este unul dintre clujenii declaraţi eligibili de Primăria Cluj-Napoca, instituţie prin intermediul căruia s-a derulat respectivul program în 2009 pentru a primi cei 15.000 de euro, valoarea maximă a subvenţiei acordate. Acesta a declarat pentru ZIUA de CLUJ că nici până în ziua de astăzi statul (MDRAP) nu i-a virat banii. "Am avut numai probleme de când am aplicat în cadrul acestui program. Am greşit şi eu la execuţia proiectului casei, dar şi primăria m-a purtat pe drumuri. Funcţionarii sunt unşi cu toate alifiile. Dacă lucrezi cu Primăria Cluj-Napoca, eşti la mâna oamenilor ei. Cei care s-au ocupat acum câţiva ani de program m-au luat peste picior. Au zis că ei stau la bloc şi cum se poate ca eu să îmi fac casă şi să mai primesc şi bani. Am terminat casa în 2012, cu recepţie făcută de primărie. Aceasta pentru că au fost probleme la execuţie. Constructorul a prevăzut geamuri în plus, cei de la primărie n-au făcut decât să-mi pună beţe în roate. Până la urmă, în 2012, luna iulie, s-a semnat procesul verbal. Primăria a trimis dosarul la Ministerul Dezvoltării abia în ianuriarie 2013. De atunci, nimic. Trebuia să primesc cei 15.000 de euro, adică să fie viraţi băncii cu care am lucrat, BRD. De atunci, nimic, nu mi-au dat niciun răspuns", a atras atenţia Istafie Creţ.

Ceilaţi doi clujeni care au fost admişi în cadrul programului, au fost scoşi de pe lista de subvenţionare un an mai tâziu, potrivit informaţiilor furnizate de Primăria Cluj-Napoca. Nicolae Florin Dascălu şi Damian Ovidiu Rauca au fost declaraţi eligibili în 2008 pentru acordarea subvenţiei de 15.000 de euro destinată construcţiei unei locuinţe proprietate personală, conform programului derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale. Cele două persoane au lucrat însă cu o societate care nu avea ca obiect de activitate construcţia de locuinţe, aşa că, reprezentanţii Direcţiei Generale Construcţii Locuinţe şi Reabilitare Termică din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale au informat primăria că subvenţia de 15.000 de euro nu se poate acorda fără ca antreprenorul să fie înregistrat ca persoană juridică în domeniul construcţiilor civile. Primăria s-a conformat şi, în 2009, i-a scos pe cei doi clujeni de pe lista eligibililor.

Potrivit Biroului mass-media al Primăriei Cluj-Napoca, în 2008, pe masa comisiei au fost 25 de cereri în cadrul programului de subvenţionare a construcţiei de locuinţe. Celor mai mulţi dintre solicitanţi li s-au respins dosarele, deoarece nu au îndeplinit condiţia principală din respectivul program - să aibă contractat un credit ipotecar pentru construcţia casei.

Ana Maria Toma din cadrul Biroul de presă al MDRAP a declarat pentru ZIUA de CLUJ că instituţia face plăţi în limita fondurilor disponibile în buget şi că aşa s-a procedat şi în cazul programului naţional de sprijinire a construcţiei de locuinţe. În ceea ce priveşte situaţia lui Istafie Cret, clujeanul care mai aşteaptă încă banii de la MDRAP, Toma a menţionat că va oferi un răspuns zilele următoare.

Program sistat în 2011 pe fondul crizei

Ministerul Dezvoltării anunţa, în toamna lui 2011, că nu va mai acorda subvenţii în cadrul programului de sprijinire a construirii de locuinţe proprietate personală, din cauza constrângerilor bugetare provocate de criză. Cu toate acestea, MDRAP preciza că va deconta doar subvenţiile pentru beneficiarii care au depus cereri şi au fost declaraţi eligibili, înainte de sistarea programului. Programul national privind sprijinirea construirii de locuinte proprietate personală a fost aprobat prin Ordonanta de Urgentă 51/2006, modificată ulterior, si viza subventionarea de la bugetul de stat cu 30% (dar nu mai mult de 15.000 de euro) a pretului de metru pătrat din suprafata construită (în limita a maximum 81 mp arie desfăsurată construită).Principala conditie era ca beneficiarii să fi încheiat un contract de construire a unei locuinte prin credit ipotecar după data intrării în vigoare a legii. Programul se adresa tinerilor căsătoriti până în 35 de ani, dar si persoanelor sau familiilor rămase fără adăpost. Potrivit programului, subventia trebuie acordată la finalizarea şi predarea locuintei către beneficiari, cei 15.000 de euro intrând în contul băncii de unde beneficiarul a contractat creditul ipotecar.

 

Comenteaza