Tetarom IV şi V, trase pe dreapta

Tetarom IV şi V, trase pe dreapta
Primăria Feleacu s-a răzgândit şi nu mai vrea să ofere teren pentru realizarea celor două parcuri industriale anunţate de Consiliul Judeţean Cluj.

Investiţia în două noi parcuri industriale, pe care administraţia judeţeană încearcă să o realizeze printr-o asociere cu comuna Feleacu, stă să cadă. Primarul Nicolae Balea a anunţat că nu mai e dispus să pună terenul la dispoziţia Consiliului Judeţean (CJ) Cluj. “Nu vrem să rămânem chiar fără nimic. Investitorii, dacă vor să vină, să ne caute direct pe noi”, a declarat Balea pentru ZIUA de CLUJ. Preşedintele CJ, Alin Tişe, este de părere că Primăria Feleacu nu a înţeles conceptul investiţiei.

 

Intr-o conferinţă de presă comună organizată în 18 mai, preşedintele CJ şi primarul din Feleacu comunicau intenţia de realizare a două parcuri industriale, Tetarom IV (parc logistic) şi Tetarom V (parc de energie solară). în acest sens, comuna Feleacu s-a angajat să intre într-un parteneriat cu administraţia judeţeană şi societatea Tetarom (administratorul a trei parcuri industriale), punând la bătaie circa 100 de hectare de teren situate pe teritoriul comunei.

 

Pentru viabilizarea terenului, pentru asigurarea infrastructurii şi a utilităţilor necesare urmau să fie accesate fonduri europene (circa 11 milioane de euro) prin intermediul Programului Operaţional Regional. Din această sumă, CJ trebuia să suporte cofinanţarea de 50%. Proiectul de finanţare trebuie depus în maximum o lună, a explicat directorul Tetarom, Viorel Găvrea.

 

Numai că, între timp, Primăria Feleacu şi-a schimbat planurile şi nu mai vrea să dea terenul. “în ce ne priveşte, proiectul Tetarom rămâne în stand-by. Am vorbit şi cu consilierii locali şi nu credem că această asociere este cea mai bună pentru noi. Nu prea avem nimic de câştigat. Oricum, până în prezent s-a înstrăinat destul teren. Ne-a luat municipiul Cluj-Napoca o parte, am dat şi pentru proiectul Centrului Regional de Deşeuri, iar acum, dacă mai intrăm în această asociere, ar însemna să mai dăm încă 100 de hectare. Şi noi cu ce mai rămânem? Nu putem să le dăm tot terenul şi să rămânem cu nimic”, a explicat Nicolae Balea.

 

în opinia sa, situaţia nu este foarte gravă, iar comuna Feleacu va beneficia în scurt timp de toate utilităţile necesare şi fără a mai fi nevoită să-şi înstrăineze terenul. “Gazul îl avem, o să avem rezolvată şi apa în curând, vom face şi drumurile, tot ce va fi nevoie. Nu rămâne decât să mai atragem investiori. Dacă au nevoie de teren, să vină direct la noi, nu prin intermediari”, este de părere Balea.

 

De cealaltă parte, preşedintele CJ, Alin Tişe, apreciază că, cel mai probabil, reprezentanţii administraţiei Feleacu nu au înţeles conceptul şi rostul acestei investiţii.

 

 “Ei cred că noi vrem să le luăm terenul. Le-am explicat că nici vorbă de aşa ceva! Terenul nu trece în patrimoniul CJ. Ideea nu este să luăm noi acest teren, ci să putem realiza această investiţie. Ei pot rămâne proprietari ai terenului, tot ceea ce trebuie să facă este să intre în asociere. Pentru că fără această asociere nu putem merge mai departe, nu vom putea atrage banii europeni. Comuna Feleacu nu trebuie să facă altceva, de fapt nu trebuie să facă nimic. Noi punem toţi banii de cofinanţare, noi ne ocupăm de proiect, de viabilizarea terenului, de racordul la utilităţi, de absolut tot ceea ce implică dezvoltarea acestor două noi parcuri industriale. Iar, în final, principalii beneficiari de pe urma acestei investiţii vor fi tot administraţia locală şi comunitatea din Feleacu. Deci nu văd ce ar mai fi de lămurit. Dacă mai e nevoie să explicăm încă o dată, o vom face”, a declarat Tişe.


Acesta mai speră că nu s-a luat totuşi  decizia finală. “Eu cred că vom putea să-i convingem, până la urmă, că vorbim de o situaţie care avantajează comuna, că nu vrem să luăm teren. Şi sper că, în final, se va înţelege şi vom putea merge înainte cu acest proiect. Dacă nu, asta este. Nu putem forţa pe nimeni. Avem destule oferte şi din partea altor comune”, a precizat Tişe.

 

Directorul Tetarom, Viorel Găvrea, a spus că nu are încă un răspuns final din partea administraţiei locale Feleacu. “Dragoste cu forţa nu se poate, sunt şi eu de acord cu asta. Dacă nu ne vor, asta este. însă mi-e tare greu să cred că nu pot totuşi înţelege care vor fi avantajele comunităţii de pe urma acestei investiţii. Acel teren nu are nici un rost în acest moment. Pentru viabilizarea lui, pentru racordul la utitlităţi vom fi nevoiţi să investim cel puţin 10 milioane de euro. De unde ar avea administraţia locală Feleacu aceşti bani? Crede primarul că vine vreun investitor să construiască utilităţi din bani proprii? Nimeni nu procedează aşa”, a spus Găvrea.

 

 “Oare nu mai ştie nimeni cât am investit noi pentru viabilizarea terenului din comuna Jucu, cât ne-a costat numai transformatorul de energie electrică, cât s-a investit pentru infrastructura din Tetarom I? Sunt bani grei, bani pe care o administraţie mică, de calibrul comunei Feleacu, nu-i are şi nici nu-i va avea. Şi apoi, să presupunem că, prin absurd, ar face rost de aceşti bani, cum vor reuşi ei să administreze pe cont propriu un parc industrial? Sunt destule parcuri industriale în România şi sunt goale. Crede cineva că vin investitorii ca la comandă şi oferă beneficii pe tavă?”, a afirmat directorul Tetarom.

 

 Acesta a susţinut că există şi alte variante pentru parcurile Tetarom IV şi V, dar că s-a ales comuna Feleacu fiindcă are atuul locaţiei. “Terenul e aproape de centura ocolitoare şi de aeroport. Eu tot mai sper că se va înţelege ceea ce ne dorim să facem. Dacă nu, vom încerca să ne reorientăm şi să găsim un nou amplasament, fie în Săvădisla, fie la Ciurila sau poate la Floreşti”, a afirmat Găvrea.

Comenteaza