Toată lumea vrea pistă: vin bani în plus pentru devieri

Toată lumea vrea pistă: vin bani în plus pentru devieri
Lucrările la noua pistă a Aeroportului sunt finalizate în proporţie de 95%, a anunţat directorul David Ciceo. Liderii Consiliului Judeţean au dat asigurări că acest obiectiv va deveni funcţional din octombrie.

Micile fisuri care au apărut pe unele dintre dalele noii piste a Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca nu-i sperie pe reprezentanţii Consiliului Judeţean, având în vedere că pentru această lucrare nu s-a făcut încă recepţia finală. Preşedintele Horea Uioreanu a ţinut să explice că pista va fi funcţională din octombrie, în ciuda tuturor speculaţii, mai ales că s-a rezolvat şi problema exproprierilor. De asemenea, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, a dat asigurări că se vor încheia şi lucrările de deviere a pârului Becaş.

În prezenţa ministrului Lucia Varga s-au dat asigurări că lucrările de deviere a pârurilor Becaş şi Murători se vor încheia până august, astfel încât noua pistă a aeroportului, de 2.100 de metri, să poată fi deschisă. „După discuţiile pe care le-am avut cu constructorii şi din ceea ce am văzut aici pe şantier reiese că lucrările pentru devierea pârâului Murători s-au încheiat, iar cele care vizează devierea pârului Becaş sunt în grafic. S-au alocat 4 milioane de lei până în prezent, pentru aceste lucrări, şi urmează să mai alocăm încă 7,4 milioane, astfel încât această etapă să se încheie, pentru ca noua pistă să poată funcţiona", a explicat Varga.


Dacă devierea celor două pâruri se va realiza în timp util, din octombrie, noua pistă va deveni perefect funcţioanlă, au transmis reprezentanţii Consiliului Judeţean. Ulterior, după ce se va merge cu lucrările la pistă până la 3.500 de metri, se impune ca şi lucrările de deviere a Someşului să se finalizeze. „Pe viitor, vom aloca finanţările necesare şi pentru lucrările de deviere a Someşului, având în vedere că acestea condiţionează funcţionalitatea pistei de 3.500 de metri", a comentat Lucia Varga. Vicepreşedintele Consiliuilui Judeţean, Ioan Oleleu, a explicat că lucrările la pistă ar putea fi bugetate chiar de anul viitor. „Pot să vă spun că s-au realizat platformele necesare, astfel încât pista de 2.100 de metri să poată funcţiona şi în momentul în care se va deschide un nou şantier, pentru continuarea lucrărilor până la 3.500 de metri", a spus Oleleu.

Uioreanu a dat asigurări că nimic nu poate împiedica finaliazrea pistei. „Suntem pe ultima sută de metri. Am finalizat şi exproprierile şi pot să vă anunţ că peste 50% dintre proprietari au acceptat să le fie consemnate sumele în conturi. Ceilalţi nemulţumiţi se pot adresa instanţei", a spus Uioreanu. El a precizat că s-a făcut şi o comisie de verificare a expertizei şi că există posibilitatea ca unele parcele să fie reîncadrate, ceea ce nu însemană că sumele de despăgubire se vor modifica.

Şi directorul Aeroportului, David Ciceo, a precizat că lucrările la pistă sunt în grafic, respingând ideea că fisurile apărute pe câteva dale ar putea crea vreo problemă. „După cum vedeţi, 95% dintre lucrările la pistă sunt finlizate. Se mai lucrează intens la partea de sistematizare. Cât priveşte aceste fisuri, este o nimica toată. Vorbim de 2.400 de dale din care doar la 4 au apărut fisuri superficiale. Asta nu înseamnă nimic având în vedere că jumătate din pistă a trecut deja prin două ierni şi nu s-a întâmplat nimic", a comentat Ciceo.

Etichete
Comenteaza