Foto Transformarea centrelor satelor de munte Mărgău și Răchițele, pe masa urbaniștilor clujeni. Ce s-a decis

Transformarea centrelor satelor de munte Mărgău și Răchițele, pe masa urbaniștilor clujeni. Ce s-a decis
| Foto: CJ Cluj

Consiliul Județean Cluj, prin intermediul structurii sale de specialitate, a realizat, în colaborare cu Primăria Mărgău, un proiect urbanistic de amenajare a centrelor satelor Mărgău și Răchițele.

Proiectul a intrat vineri, 27 septembrie 2024, pe ordinea de zi a ședinței Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism (C.T.A.T.U) a județului Cluj.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a explicat, în urmă cu câteva zile, în ce constă acest proiect.

„Nefiind necesară realizarea unui plan urbanistic zonal, am creionat aceste idei de amenajare a zonei centrale pentru două sate, extrem de pitorești, specifice zonei montane a județului Cluj. În acest fel, am propus primăriei Mărgău o viziune de dezvoltare și amenajare rurală, de care aceasta va trebui să țină cont în momentul în care va solicita autorizația de construire și demararea efectivă a proiectelor de execuție. Păstrarea caracterului local și uniformizarea urbanistică a patrimoniului construit din zona rurală reprezintă o prioritate și o constantă a activității instituției pe care o conduc”, a afirmat Tișe.

Și arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, a precizat, în cadrul ședinței de urbanism, că acest proiect nu necesită un aviz la ora actuală, ci este vorba doar de o discuție cu membri comisiei. Cei din urmă i-au felicitat pe cei care au lucrat la acest proiect, iar acesta va merge mai departe.

În ceea ce privește centrul satului Răchițele, respectiv incinta și accesul la căminul cultural, Consiliul Județean a propus o reorganizare a întregului amplasament, prin utilizarea de materiale naturale, specifice zonei. Concret, au fost propuse lucrări de refațadizare și acces, de amenajare de locuri cu parcare, accese auto și pietonale, spații verzi și parkinguri velo.

Transformarea centrelor satelor de munte Mărgău și Răchițele, pe masa urbaniștilor clujeni. Ce s-a decis

De asemenea, este urmărită și refacerea parapetului ce împrejmuiește Valea Stanciului, din vecinătate. Prin această idee de amenajare, Consiliul Județean urmărește crearea unui punct de plecare pentru un proiect mai amplu care vizează amenajarea sitului „Cascada Răchițele”.

Referitor la centrul satului Mărgău, care cuprinde incinta primăriei și zona de acces, arhitecții au propus sistematizarea întregului amplasament, prin reorganizarea spațiului și utilizarea de materiale naturale, atât pentru organizarea incintei primăriei, cu acces pietonal, carosabil, loc de joacă și părculeț pentru copii, cât și refacerea împrejmuirii existente și a parapetului de la nivelul văii ce traversează satul.

Transformarea centrelor satelor de munte Mărgău și Răchițele, pe masa urbaniștilor clujeni. Ce s-a decis

Comenteaza