Trei ani de colectare selectivă a gunoiului la Cluj-Napoca. Șurubaru, city manager: "Se face în proporție de 2% la blocuri"

Trei ani de colectare selectivă a gunoiului la Cluj-Napoca. Șurubaru, city manager: "Se face în proporție de 2% la blocuri"

Colectarea selectivă merge mai greu, în special în zona de blocuri, spune Gheorghe Șurubaru, city managerul Clujului. 

„Colectarea selectivă merge bine la case. La blocuri, unde sunt cel puțin 4 containere, ne același lucru. Din păcate, în acest caz nu se întâmplă decât de foarte puține ori. Am fost diminețile cu cei de la salubtitate, cu mașinile care duc gunoiul, să vedem dacă deșeurile sunt depozitate corespunzător. Adevărul este că am găsit 1-2%, și e mult spus, cazuri în care gunoiul este colectat și depozitat așa cum trebuie. Fiind amestecat, firma de salubritate îl ia așa, iar apoi lumea vine și spune că e nemulțumită că toate tomberoanele se golesc într-o singură mașină”, a declarat Gheorghe Șurubaru la rado. 

Acesta a mai spus că Poliția Locală face verificări la asociațiile de proprietari și au fost date avertismente, urmând să aplice și amenzi.

Din 1 iulie 2019 este obligatorie colectarea selectivă a deșeurilor pe 4 fracții:

plastic/metal
hârtie/carton
sticlă
deșeuri reziduale/amestecate/menajere

Colectarea selectivă a deșeurilor de la asociații de proprietari (blocuri) și gospodării individuale (case):

În cartierele de blocuri (asociații de proprietari):

La punctele de colectare din zonele de blocuri, în containere/pubele/puncte menajere îngropate, personalizate pentru fiecare fracție:

plastic/metal – galben;
hârtie/carton – albastru;
sticlă – verde;
deșeuri reziduale – negru;
La gospodăriile individuale (case):

În sacii de plastic colorați specific, furnizați în mod gratuit de operatorul de salubritate. Deșeurile reziduale se vor colecta în pubela furnizată de operator. Este interzisă amestecarea deșeurilor. Este interzisă abandonarea deșeurilor și depozitarea acestora în afara spațiilor special amenajate, conform Legii nr. 211/2011.

SANCȚIUNI:
persoane fizice: 5000 – 15.000 ei.
persoane juridice: 20.000 – 40.000 lei

Comenteaza