Trei oferte pentru licitația care va schimba fața Parcului Ștefan cel Mare

Trei oferte pentru licitația care va schimba fața Parcului Ștefan cel Mare

Parcul Ștefan cel Mare și zona Teatrului Național, din centrul Clujului, fac obiectul unui amplu proiect de reabilitare și modernizare. La licitația lansată în martie de către primărie s-au depus trei oferte.

Contractul este estimat la 13,5 milioane de lei. Firmele interesate de aceste lucrări sunt asocierea Garden Center Grup SRL (lider) - Prospect Drill; asocierea Nord Conforest (lider) - K&K Studio de Proiectare și asocierea Diferit (lider) - ARH Service Guttmann & Comp.

Ce prevede proiectul

Proiectul de modernizare se referă la o suprafață de 12.000 mp și include nu numai Parcul Ștefan cel Mare propriu-zis, ci și esplanada şi spaţiile verzi aferente clădirii Teatrului Naţional. Din suprafața totală, 6.000 mp sunt spațiu verde, 1.600 mp sunt alei, iar aproape 200 mp sunt pavați în prezent. Pe restul terenului sunt amenajate parcări.

Zona va căpăta integral o față nouă. Se va renunța la gardurile vii și metalice, se va defrișa vegetația înaltă (cu excepția speciilor protejate) și se va amenaja o zonă pietonală, cu pardoseli de piatră naturală. Va fi montat mobilier urban și se va reface iluminatul public. De asemenea, se va planta vegetație joasă și înaltă.

Intrarea la teatru va fi regândită și amenajată. Se va remodela scara exterioară prin revenirea la reconfigurația inițială prin coborârea cotei de calcare și refacerea accesului cu piatră naturală. Tot aici se va monta iluminat ambiental-arhitectural, statuile lui Eminescu și Blaga vor fi coborâte la nivelul curții de primire, iar parterul floral va fi eliminat și înlocuit cu gazon verde.

Aleile pietonale adiacente circulațiilor auto de-o parte și de alta a teatrului vor fi lărgite la 3 m și se va restricționa accesul pe zona studiată cu bolarzi sferici. Se va menține accesul pe partea estică, dar va fi restricționat de bolarzi retractabili, unde vor avea acces doar mașinile de intervenție și cele care aduc decoruri pentru teatru și operă.

Toate accesele vor fi prevăzute cu ghidaje pentru nevăzători. Pe cele două laturi ale teatrului vor fi montate lespezi de piatră gravate cu numele artiștilor care s-au făcut remarcați în opera și teatrul clujean, iar copacii de la intrarea în studioul Euphorion vor avea o bănci circulare în jurul lor.

Se vor păstra cele două direcții principale de traversare a parcului, iar zona centrală multifuncțională de la intersecția celor două alei va putea găzdui evenimente publice - dans, teatru, târg de Crăciun, patinoar. Spațiul de joacă pentru copii se va reamenaja în jumătatea vestică a parcului, prin amplasarea mult mai discretă a unor elemente din lemn și metal răsfirate prin zona verde (balansoar, plasă de cățărat).

Se va reloca în subteran toaleta publică, pe limita sudică a parcului - pe Aleea Învățătorului (unde va exista o cameră "mama și copilul" și echipamente de prim-ajutor). Standul de biciclete va fi păstrat. Parcările existente vor fi desființate, spațiul fiind destinat pietonilor și bicicliștilor. Lucrările ar uma să dureze 12 luni după atribuirea licitației.

Comenteaza