Video Turda își face propria zonă metropolitană! Primarul: „Până acum nu se putea”

Turda își face propria zonă metropolitană! Primarul: „Până acum nu se putea”

Guvernul a aprobat Legea privind înființarea și funcționarea zonelor metropolitane în anul 2022. Așadar, municipiul Turda are două opțiuni: să treacă la zona metropolitană Cluj-Napoca sau să-și înființeze una proprie.

Edilul din Turda, Cristian Matei, a vorbit, la ZIUA LIVE (VIDEO la finalul articolului) despre acest subiect și a anunțat ce va urma pentru orașul pe care îl conduce.

În Turda nu mai este niciun autobuz din transportul public care să funcționeze pe carburanți clasici. Toate sunt electrice. De asemenea, am reușit să atragem fonduri prin PNRR pentru 20 de autobuze electrice. Am mai reușit să atragem fonduri și pentru viitoarea comunitate urbană Turda.

„Până acum era zona periurbană Turda, iar acum va deveni zonă metropolitană. S-au născut niște ADI-uri mai mici,care sunt permise de lege pentru a rezolva transportul în comun și în localitățile limitrofe Turdei. Deocamdată avem contracte încheiate cu comunele Mihai Viteazu, Tureni, Moldovenești și Cornești.

Ulterior, acest ADI se va dezvolta până la nivelul unei zone metropolitane a municipiului Turda. Până acum nu se permiteau zone metropolitane, erau doar zone periurbane ale municipiilor care nu sunt în capitală de județ. Acum se permite și noi vom face acest lucru, vom crea acest metropolitan al municipiului Turda”, a declarat, la ZIUA LIVE, Cristian Matei.

Municipiul Turda este unul dintre cele 6 orașe ale județului Cluj și al doilea ca mărime, după resedința de județ, din punct de vedere al numărului populației (55.804 locuitori, cf. Fișei Localității întocmite de INSSE), care reprezintă 8,31% din populația totală a județului și 14,57% din populația urbană a acestuia.

Comenteaza