UBB se socoteşte discriminată. “Lăsaţi-ne să concurăm pentru fonduri europene”

UBB se socoteşte discriminată. “Lăsaţi-ne să concurăm pentru fonduri europene”
Universitatea Babeş-Bolyai vrea bani europeni pentru reabilitarea termică a căminelor studenţeşti şi pentru modernizarea unei clădiri patrimoniu cultural, dar nu este lăsată să concureze.

UBB vrea bani din Programul Operaţional Regional 2014-2020, dar există două axe pe care nu va mai avea voie să intre în competiţie cu autoritățile și instituțiile publice centrale, respectiv autoritățile și instituțiile publice locale. Este vorba despre axa prioritară 3 - „Sprijinirea creșterii eficienței energetice în clădirile publice" şi axa prioritară 5 - „Conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural". Universitatea clujeană şi-ar dori să reabiliteze termic, pe bani europeni, căminele studenţeşti şi clădirea bazei de cercetare de la Arcalia, cuprinsă în patrimoniul cultural.

Nu este discriminată doar universitatea clujeană, ci toate celelalte instituţii de învăţământ superior. Reprezentanţii UBB au decis să ceară Autorităţii de Management să modifice prevederile Programului Operaţional Regional.

Acolo este precizat faptul că „beneficiari pot fi autorități ale administrației publice locale și centrale, unitățile de cult, ONG-uri și parteneriate între aceste entități. Dat fiind faptul că o parte semnificativă a bazei materiale aflate în patrimoniul Universităților de stat face parte de asemenea din patrimoniul cultural și, în unele cazuri, chiar și natural, propunem includerea universităților de stat în grupul potențialilor beneficiari ai Priorității de investiții 3.1, respectiv 5.1 şi a Axei prioritare 3, respectiv 5", spune reprezentanţii UBB, care au propus şi o modificare a textului, după cum urmează: "Beneficiarii acestei priorități de investiții vor fi autoritățile și instituțiile publice centrale, autoritățile și instituțiile publice locale și instituțiile de învățământ superior de stat", se arată în referatul care urmează să fie trimis Autorităţii de Management pentru Programul Operațional Regional.

"Acestea sunt propunerile UBB pentru ca şi instituțiile de învățământ superior din România să aibă șansa de a accesa fonduri europene pe aceste axe. În ultimii 5 ani,UBB a accesat cca 1 miliard de lei (aprox. 220 milioane euro), având printre cele mai mari rate de absorbție de fonduri europene din România. Am dori să nu fim excluși din aceste competiții de proiecte europene, așa cum arată acum ghidurile supuse spre dezbateri publice. Suntem o voce autorizată și solicităm să fim lăsați și noi să participăm la aceste competiții din cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020. Ne dorim, de exemplu, să reabilităm termic căminele noastre studențești sau Baza de cercetare de la Arcalia, care este patromoniu cultural. Prin actualele propuneri din ghidul aflat în dezbatere nu suntem eligibili și nu putem accepta asta. Sperăm totuși, ca măcar în acest al 12-lea ceas Autoritatea de Management se va sesiza și va îndrepta această eroare", a declarat conf. univ. dr. Cosmin Irimieş, directorul tehnico-adminstrativ al UBB.

Comenteaza