UBB va construi un cămin nou în campusul Hasdeu

UBB va construi un cămin nou în campusul Hasdeu

Universitatea Babeș-Bolyai a primit aviz favorabil în Comisia de Urbanism pentru a construi un nou cămin studențesc în campusul Hasdeu. Alte 4 cămine vor fi fi etajate.

Ședința CTATU s-a desfășurat pentru prima dată online, în regim de videoconferință.

Proiectul UBB s-a aflat pentru a doua oară în dezbaterea comisiei, proiectanții făcând între timp modificările și completările solicitate la ședința din noiembrie 2019. Căminul nou va fi amplasat în partea de sus a campusului între actualul cămin VI și cantină, fiind create astfel 400 de noi locuri de cazare pentru studenți.

”Regimul de înălțime pentru căminul nou este P+3, am renunțat la mansardarea căminului VI pentru a nu crea disconfort pentru vecini, iar pentru celelalte cămine dorim să le etajăm cu câte un etaj complet. Indicatorii urbanistici sunt aceeași, iar litful va fi amplasat pe colțul nordic al clădirilor”, au precizat proiectanții.

Prin etajarea căminelor cu 3 etaje din campus și anumele căminele II, III, IV și V vor fi create în plus 276 de locuri de cazare. ”Văd că această formă a proiectului respectă toate recomandările făcute de comisie”, a spus viceprimarul Dan Tarcea.

”Cred că trebuie ca acoperișurile să fie sub formă de terasă. De asemenea, cred că PUZ-ul trebuia să meargă și pe străzile învecinate și să reglementeze întreaga zonă, pentru că nu prea mai avem acolo zonă de locuire, ci zonă cu funcțiuni conexe pentru studenți, și un PUZ era bine să aducă o restructurare coerentă și la ce se întâmplă în jurul căminelor studențești”, a spus arhitectul Vlad Negru.

”Propun avizarea proiectului”, a concluzionat arhitectul șef al municipiului, Daniel Pop. Comisia a avizat astfel proiectul universității.

UBB va construi un cămin nou în campusul Hașdeu

Potrivit proiectului depus, în campus se păstrează circulațiile existente, dar accesul auto va fi ocazional, în special pentru mașinile de intervenție. În rest se dorește renunțarea la locurile de parcare supraterane, dat fiind faptul că se va construi un parking, dar în schimb se vor amenaja locuri de parcare pentru biciclete.

Proiectul de regenerare urbană propune dezvoltarea unei rețele verzi de spații publice - parcuri și curți interioare și dezvoltarea unor proiecte de amenajare peisageră intercalat cu crearea unor spații exterioare pentru petrecerea timpului liber. Se propune eliminarea vegetației bătrâne și bolnave, a vegetației care umbrește spațiile de locuit și a îngrădirilor existente, care fac imposibilă utilizarea spațiului fie el verde sau neamenajat.

În schimb se propune amenajarea de suprafețe înierbate și plantarea de vegetație medie și înaltă în baza unui proiect coerent de amenajare peisagistică, păstrând vegetația valoroasă existentă și îmbogățind fondul dendrologic cu specii mai deosebite pentru accentuarea anumitor elemente.

Se propun, de asemenea, aliniamente și amenajări de vegetație care să ofere o protecție și delimitare între clădirile de cazare și biserica de pe ampasament. Se propune specularea diferențelor de nivel existente pentru extinderea amfiteatrului în aer liber și armonizarea acestuia cu clădirea cantinei.

Campusul studențesc Hasdeu a fost construit în forma actuală la sfârșitul anilor '70, pe o suprafață totală de 48.000 de metri pătrați. În prezent capacitatea de cazare în cele șapte cămine ale UBB este de 3.261 de locuri, mult sub necesarul de 4.000, conform statisticilor universității.

În vecinătatea cantinei s-a aprobat deja construirea unui parking subteran și suprateran, în regim de înălțime S+2D+P+3E+T.

Comenteaza