Uioreanu şi Boc, în război deschis pe blocul de 25 de etaje
- Scris de Cosmina Fernoaga
- 30 Aug 2012, 23:54
- Administraţie
- Ascultă știrea
În urma sesizărilor primite de la cetăţenii de pe Calea Floreşti, Consiliul Judeţean (CJ) a demarat un control la Primăria Cluj-Napoca, pentru a verifica legalitatea documentaţiei ce a stat la baza autorizării blocului de 25 de etaje. Primăria a transmis că deşi CJ nu are atribuţii în acest sens, în virtutea transparenţei şi pentru corecta informare a cetăţenilor, a pus la dispoziţie specialiştilor de la judeţ toată documentaţia solicitată. Arhitectul CJ, Sanda Oltean a precizat că a verificat documentaţia şi că ar fi constatat că lipseşte avizul de oportunitate pentru acest turn şi chiar Planul Urbanistic Zonal. Primăria apreciază că arhitectul judeţului, nu ar fi înţeles nimic din documentaţia pe care a studiat-o.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, împreună cu arhitectul şef interimar al judeţului, Sanda Oltean, au arătat că sunt nereguli grave în documentaţia care a stat la baza autorizării blocului de 25 de etaje, de pe Calea Floreşti, numărul 139. În primul rând, a arătat Sanda Oltean, primăria avea sarcina, în prealabil, să solicite beneficiarului un aviz de oportunitate (pe care l-ar fi emis tot primăria, mai exact Direcţia de Urbanism a Primăriei, cu aprobarea Consiliului Local), urmând ca apoi, în baza acestui aviz, să poată fi elaborat Planul Urbanistic Zonal (PUZ). "În prezent, legea care cerea avizul de oportunitate era în vigoare, prin urmare beneficiarul avea nevoie de acest aviz de oportunitate, pentru că în zona în care doreşte să construiască sunt autorizate blocuri de numai 10 etaje. Nu s-a dat acest aviz, prin urmare, toate avizele care s-au elaborate sunt nule de drept, nefiind valabilă, prin urmare nici autorizaţia de construire", a menţionat arhitectul Sanda Oltean.
Mai mult, ea spune că în documentaţia pe care a verificat-o nu existau nici planşele PUZ-ului, deşi avizul Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU), din cadrul primăriei şi chiar şi hotărârea Consiliului Local, se raportează la un PUZ. "Nu ştiu dacă exista planşele unui PUZ, eu nu le-am văzut, deşi eu am cerut toată documentaţia care a stat la baza autorizării acestui bloc", a comentat Sanda Oltean. Uioreanu a precizat că raportul prezentat de specialişti va fi transmis mai departe către Inspecţia de Stat în Construcţii şi către Prefectura Cluj. "Noi nu putem să luăm măsuri în acest caz, însă vom sesiza mai departe Instituţia Prefectului, care are atribuţia de a anula hotărârea de Consiliu Local prin care s-a aprobat această documentaţie de urbanism. De asemenea, Inspectoratul de Stat în construcţii va putea să sisteze lucrările, dacă va constata că nu se respectă legalitatea în acest proiect", a comentat Uioreanu.
Reprezentanţii primăriei au arătat că specialiştii CJ se înşeală şi că este inadmisibil ca acest lucru să se întâmple la un astfel de nivel. "Noi am fost de bună credinţă şi le-am pus la dispoziţie absolut toată documentaţia care a stat la baza autorizării acestui bloc. Am făcut acest lucru în virtutea transparenţei şi în ideea că oamenii au dreptul să fie informaţi corect, nu pentru că am avea vreo obligaţie în sensul acesta faţă de Consiliul Judeţean", a spus purtătorul de cuvânt al primăriei, Oana Buzatu. Aceasta a explicat că reprezentanţii CJ au fost de două ori să studieze documentaţia şi că au primit în permanenţă detalii şi clarificări, dar că, din păcate, arhitectul judeţului nu a înţeles mai nimic. "Cum să spui că nu există PUZ când acesta poate fi văzut de oricine. Când proiectanţii s-au prezentat cu PUZ-ul în mai multe rânduri în şedinţe CTATU. Atât avizul CTATU cât şi aprobarea Consiliului Local au avut în vedere atât documentaţia PUZ cât şi pe cea a Planului Urbanistic de Detaliu (PUD)", a spus Oana Buzatu.
Cât despre prevederile Ordonanţei invocate de arhitectul judeţului, cu privire la necesitatea unui aviz de oportunitate, informaţia este de asemenea falsă. Oana Buzatu a arătat că aceste prevederi au fost abrogate înainte de 2008, adică înainte de elaborarea PUD şi a PUZ care au stat la baza autorizării turnului. "Sper ca oamenii să înţeleagă că pentru autorizarea acestui bloc, s-au respectat absolut toţi paşii legali, iar acest lucru poate fi verificat de oricine", a spus Buzatu. Blocul de pe Calea Turzii ar urma să aibă 25 de etaje, plus două subsoluri, trei demisoluri şi un parter, în total 31 de niveluri. Beneficiarul acestui proiect este firma Imperial Development, controlată de omul de afaceri Radu Vlas (un apropiat al PDL - n. red.).