Un clujean la Consiliul Local: „Mi-e scârbă să mai vin la primărie"

Un clujean la Consiliul Local: „Mi-e scârbă să mai vin la primărie
Acesta se prezintă de mai bine de un an la şedinţele forului municipal pentru a convinge primăria că legea trebuie aplicată pentru toată lumea.

Radu Miclăuş locuieşte într-o locuinţă din fondul locativ de stat pentru care a depus cerere de cumpărare de mai bine de şase ani. El a reclamat că primăria vinde locuinţe cu preţuri modice, în timp ce lui i s-a refuzat cererea sau a fost „ameninţat" cu preţul de piaţă.

Acesta fost scos din primărie cu poliţia locală, nu a fost primit în audienţe de foştii primari şi viceprimari, dar nici de actualii manageri ai oraşului, pentru că a pus întrebarea greşită: de ce primăria vinde doar unora locuinţele, în temeiul Decretului-lege nr. 61/1990 şi al Legii nr. 112/1995, iar altora le refuză cererile, doar în ultimul an de când bate coridoarele primăriei clujene.
Miclăuş s-a plans fostului Consiliul Local (CL) în ianuarie 2012 că a depus o cerere pe Legea nr. 61 şi că situaţia nu a fost rezolvată. El a menţionat că nu a fost primit în audienţe de primar şi a fost trimit la şeful de la Patrimoniu, Iulia Ardeuş. Miclăuş a declarat că nu găsit înţelegere şi nici nu a fost îndrumat asupra paşilor legali.

În schimb, i s-a promis că va fi invitat la o şedinţă a comisiei de vânzare a locuinţelor. Clujeanul a argumentat că vrea să meargă pe calea legală şi că nu vrea să piardă ani buni cu procesele, cum au făcut alţi cetăţeni, pentru a-şi putea cumpăra locuinţa. La ultima şedinţă a CL, Miclăuş a atras din nou atenţia asupra practicii primăriei de a vinde locuinţe doar celor care au sentinţe judecătoreşti prin care primăria a fost obligată să le vândă locuinţele. Într-adevăr, pe ordinea de zi a şedinţei din 9 aprilie consilierii au aprobat vânzarea a două locuinţe, una în Piaţa Unirii şi alta pe str. Haţeg, la preţul de 5.457 lei, respectiv la 7.201 lei, unor clujeni care au câştigat acest drept în baza unor sentinţe definitive.

Liderul consilierilor PDL, Radu Moisin, a declarat la şedinţă că în 2011 s-a modificat legea, iar locuinţele din fondul locative de stat se vând la preţul pieţei. Potrivit lui Moisin, fiind vorba despre un bun public, primăria a refuzat să vândă aceste apartamente pe bani de nimic, până la modificarea legii. „Dacă am fost obligaţi de instanţe, atunci am vândut. Nu puteam vinde locuinţe în centrul oraşului cu 2.000 de lei, aşa că am aşteptat modificarea legii. În 2011 s-a modificat legea. Oricum, din câte îmi aduc aminte, din 2008 până în prezent nu am vândut nicio locuinţă", a menţionat Moisin.

Miclăuş a sesizat faptul că primăria a vândut locuinţe la preţurile stipulate de legile de dinainte de 2011. Consilierii USL au declarat că acuzaţiile sunt extreme de grave şi au promis că vor verifica situaţia. „Nu este în regulă ce se întâmplă, dar vom verifica situaţia", a promis, după şedinţă, consilierul Claudia Anastase. Executivul primăriei s-a angajat că va pune la dispoziţie toate informaţiile pe acestă temă. „Ajung să-mi vină scârbă să mai vin aici. Nu veneam să spun ce am pe suflet dacă primarul mă primea în audienţe. De şase luni refuză acest lucru. Nu este corect ca mie, care am depus cerere înainte de legile noi, să mi se vândă la preţul de piaţă, iar primăria să vândă în continuare la preţuri modice aceste locuinţe", a spus clujeanul.

Tot în 2012, într-o altă şedinţă a forului local din primăvară, se promitea că va fi adoptat un regulament de funcţionare a comisie de vânzare a locuinţelor aflate în proprietatea statului român, în administrarea CL Cluj-Napoca, în temeiul Decretului-lege nr. 61/1990 şi al Legii nr. 112/1995 prin care să se calculeze preţului de vânzare la valoarea de piaţă. „Din câte ştiu, nu s-a vândut nicio locuinţă la preţul de piaţă", a mai declarat Moisin. El a adăugat că nu cunoaşte în detaliu cazul clujeanului, dar practica de pe vremea pe când era primar a fost ca locuinţele primăriei să nu se mai vândă pe 2.000 sau pe 5.000 de lei pentru un apartament în centrul oraşului.

 

 

Comenteaza