Un clujean s-a săturat de maşinile parcate alandala. Ce cadou vrea să facă primăriei şi ce răspuns a primit

Un clujean s-a săturat de maşinile parcate alandala. Ce cadou vrea să facă primăriei şi ce răspuns a primit
În Cluj se parchează haotic, iar Poliţia Locală amendează din greu, dar tot nu poate face faţă numărului mare de şoferi indisciplinaţi. Un cetăţean s-a oferit să dea municipalităţii o mână de ajutor.

Un clujean, exasperat de felul în care se parchează în centrul Clujului, s-a oferit să doneze Poliţiei Locale o aplicație mobilă de dat amenzi și un sistem de plată online către primărie. Claudiu Antohi a făcut oferta public, pe website-ul domnuleprimar.ro, dar s-a ales cu un răspuns sec, în care i se transmite câte amenzi a aplicat Poliţia Locală într-o săptămână.

"Lucrez în centrul Clujului, pe strada Emil Isac, și observ câteva probleme legate de parcările din această zonă și lipsa de autoritate din partea Poliției Locale. Din păcate, aceasta nu este eficientă la dat amenzi de parcare, la atras atenția șoferilor să nu mai parcheze pe trotuare, pe treceri de pietoni, în colțul străzilor, blocând astfel vizibilitatea celorlalți participanți la trafic. Se dau câteva amenzi în zonă dinspre semafor/str. Sindicatelor, după care agenții se fac nevăzuți. Pe stradă Daicoviciu, în fiecare zi, în fața Universității de Construcții, mașinile parchează ilegal pe un sens de mers, blocând astfel circulația. Ceilalți conducători auto sunt obligați astfel să depășească pe linie continuă, să își asume încălcarea regulilor de circulație.

De asemenea, pe stradă Roosevelt, foarte îngustă, cea de lângă Muzeul de Istorie, se parchează pe o zonă fără parcare. Astfel, sunt momente când mașinile nu mai pot întoarce, nu mai pot vira, blocându-se din nou traficul. De ce nu se face externalizarea serviciului de dat amenzi unei firme private care să ofere un comision mic din amenzi oamenilor ce dau amenzi? Astfel, oamenii vor avea tot interesul să umble și să caute mașinile parcate ilegal. Costul comisionului nu se va simți la cheltuieli, atât timp cât numărul acesta va crește. Suntem dispuși să oferim poliției locale o aplicație mobilă de dat amenzi care să îmbunătățească sistemul și un sistem de plată online către primărie. O oferim gratuit, o integrăm cu sistemul local, numai să le oferim posibilitatea polițiștilor să își facă datoria cu operativitate mai mare și să nu mai fie nevoiți să completeze manual toate datele și să observăm o îmbunătățire a stilului de trai", a arătat clujeanul.

În răspunsul său, primăria nu se arată interesată de aplicaţia care i se oferă cadou: „Referitor la sesizarea dvs., vă comunicăm faptul că Poliția Locală efectuează periodic controale pentru sancționarea conducătorilor auto care opresc/staționează neregulamentar. Numai în această săptămâna a fost aplicat un număr de peste 1600 sancțiuni contravenționale și 1.120 puncte penalizare permis".

În mesajul său de pe domnuleprimar.ro, Antohi vine şi cu o propunere bună, dar neoriginală. „Înțeleg că lumea are de treabă în centru și că poate trebuie să își rezolve problema cu ajutorul autoturismului, însă o parcare de MAXIMUM 2 ore în zonă centrală ar îmbunătăți mult fluidizarea traficului. Atât în Europa, cât și în Statele Unite, imediat ce parchezi necorespunzător vine cineva și îți dă amendă. În 5 minute de la parcare a și venit cineva, a scos la imprimantă amenda, a lipit-o în geam, ai o lună la dispoziție să o plătești (online/offline prin poștă), după care, dacă nu, ți se pune la impozit", a scris Claudiu Antohi.

Ideea parcării limitate în zona centrală apare şi în Planul de mobilitate urbană durabilă (PMUD), întocmit de specialişti britanici, la secţiunea „must do", proiecte de prioritate zero. Deocamdată însă, PMUD este un document la care municipalitatea se raportează prea puţin. De asemenea, viceprimarul Horvath Anna a depus un amendament la regulamentul de impozite şi taxe, care prevedea renunţarea la abonamente în zpna 0, dar propunerea sa a picat la vot în consiliul local, la începutul lunii decembrie.

 

Comenteaza