Un înalt demnitar aruncă bomba în criza gunoaielor. „Revizuirea acordului de mediu poate conduce la pierderea finanţării europene"

Un înalt demnitar aruncă bomba în criza gunoaielor. „Revizuirea acordului de mediu poate conduce la pierderea finanţării europene
Agenţia Naţională de Protecţie a Mediului (ANPM)a transmis Consiliului Judeţean (CJ) Cluj câteva precizări cu privire la amenajarea unei rampe temporare de depozitare a deşeurilor, în comuna Feleacu, pe terenul unde se construieşte depozitul ecologic de deşeuri (CMID).

ANPM arată în documentul trimis CJ (foto) că, dacă se doreşte realizarea unei rampe temporare de stocare a deşeurilor menajere în interiorul amplasamentului CMID, utilizând terenul pentru a doua celulă, va fi necesară revizuirea acordului de mediu dat de APM în 2010 pentru proiectul Sistem de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) în judeţ (din care face parte şi construirea CMID, n. red.), finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013.

Considerăm că revizuirea acordului existent va modifica datele din aplicaţia de finanţare, acordul de mediu fiind parte integrantă a acesteia, putând conduce la pierderea finanţării proiectului prin Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013", se menţionează în adresa semnată de preşedintele Agenţiei Naţionale de Protecţie a Mediului (ANPM), Toma Florin Petcu.

El aduce şi precizări cu privire la responsabiliatea structurilor teritoriale pentru managementul deşeurilor menajere până la finalizarea CMID. „Legea nr. 211/2011 privind gestiunea deşeurilor prevede obligaţiile fiecărui unităţi administrativ-teritoriale - primărie de comună, oraş sau municipiu în parte şi a consiliilor judeţene, în calitatea lor de autoritate de coordonare a consiliilor locale a oraşelor şi comunelor privind gestionarea deşeurilor municipale", se mai precizează în adresa trimisă CJ de autoritatea de mediu.

În acelaşi document, preşedintele ANPM mai afirmă: „Există posibilitatea organizării în asociaţii de dezvoltare intercomunitare a unităţilor administrativ teritoriale. Hotărârile
Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) se aplică de la data aprobării lor şi nu sunt condiţionate de finalizarea proiectelor finanţate prin Programul Operaţional Sectorial Mediu".

O asemenea asociaţie există şi la nivelul judeţului Cluj, se numeşte ADI Eco Metropolitan Cluj, iar din ea fac parte atât CJ Cluj, cât şi toate primăriile de comune, oraşe şi municipii, inclusiv Primăria Cluj-Napoca şi Primăria Feleacu, două dintre cele mai vocale administraţii în această criză a gunoaielor, dar această asociaţie nu a făcut nimic pentru rezolvarea crizei.

Primăria Feleacu a cerut o despăgubire CJ Cluj pentru terenul pe care l-a pus la dispoziţia forului judeţean pentru construirea CMID şi a unei posibile rampe temporare, dar negocierile s-au blocat după ce Ministerul Fondurilor Europene a spus că finanţarea europeană în acest caz nu permite acordarea unei redevenţe suplimentare către Primăria Feleacu.

Primarul Emil Boc a declarat de mai multe ori că instituţia pe care o conduce nu are pârghiile necesare pentru a se implica în rezolvarea crizei gunoaielor şi că singura soluţie viabilă este construirea acestei rampe provizorii pe amplasamentul CMID din Feleacu, pe motiv că acest teren are deja autorizaţie de mediu.

Preşedintele CJ Cluj, Mihai Seplecan, a spus că forul judeţean este deschis la găsirea de soluţii pentru rezolvarea depozitării deşeurilor, dar fără a pune în pericol finanţarea europeană pentru proiect. SMID Cluj este un program de 60 de milioane de euro derulat de CJ şi supervizat de ADI Eco Metropolitan Cluj, din care contribuţia nerambursabilă a Uniunii Europene este 45 de milioane de euro.

 

 

Comenteaza