Un trotuar din Piaţa Unirii se îngustează. Apare în schimb altul nou

Un trotuar din Piaţa Unirii se îngustează. Apare în schimb altul nou
Lucrările din Piaţa Unirii s-au reluat şi vor fi complet finalizate peste trei luni, anunţă Primăria.

Lucrările din Piaţa Unirii se apropie de final. În 2009 s-a inaugurat noua configuraţie a „insulei" din mijlocul pieţei, anul trecut s-au modernizat latura sudică şi cea mai mare parte din cea estică, iar în prima parte a acestui an s-a pietonalizat latura vestică.

În această săptămână au început lucrările la latură nordică a Pieței Unirii, ultima rămasă nemodernizată: se lucrează la reamenajarea trotuarului și a carosabilului. Trotuarul va fi îngustat pentru alinierea benzilor de trafic cu cele care vin de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989. De asemenea, se va realiza un nou trotuar pe partea cu parcarea și se vor înlocui stâlpii de iluminat public.

După finalizarea lucrărilor din Piața Unirii, urmează să fie amenajată o bandă dedicată mijloacelor de transport în comun, din Mărăști (Biserică Sf. Petru) până la primărie. Se vor planta tei, la fel ca și pe celelalte laturi ale pieței. Termenul de finalizare a lucrărilor este de trei luni. Valoarea estimată a lucrărilor pe această latură este de 1.030.063 lei fără TVA.

Anul acesta a fost modernizată şi latura vestică a pieţei, devenită complet pietonală. Zona a fost inaugurată luna trecută, înaintea începerii Zilelor Clujului. Valoarea lucrărilor a fost de 1.428.000 lei + TVA.

Întregul proiect de pietonalizare a Pieţei Unirii a fost gândit de arhitecţii de la Planwerk, încă din 2006, când au câştigat un concurs de soluţii, şi este realizat în etape. Proiectul prevede inclusiv pietonalizarea completă a laturii estice, însă acest lucru nu se va întâmpla prea curând.

Lucrările din Piaţa Unirii sunt realizate de societatea ARL Cluj.

DECLARAŢIE

„Urmează să se producă nişte schimbări acolo. Se va interveni inclusiv la carosabil, de aceea s-a ales ca lucrările să se desfăşoare peste vară. Se va îngusta puţin trotuarul în capătul de vest, ca să existe o continuitate a benzii de circulaţie spre Memorandumului. De altfel, prima bandă va fi dedicată mijloacelor de transport în comun. În schimb, va apărea un trotuar între parcarea cu barieră şi carosabil, un trotuar care lipsea şi care se va îngusta către Melody. Acest trotuar va avea minimum 1,5 metri".
Tudor Pănescu, arhitect Planwerk

Comenteaza