Undă verde pentru demolarea Podului Garibaldi. Va fi construit unul nou + modernizată zona / Investiție de 60 mil. lei

Undă verde pentru demolarea Podului Garibaldi. Va fi construit unul nou + modernizată zona / Investiție de 60 mil. lei

Consilierii Locali ai municipiului Cluj-Napcoa au aprobat, în ședința de luni, proiectul de hotărâre privind aprobarea documentației tehnice și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Pod peste râul Someșul Mic pe strada Giuseppe Garibaldi (Pod Garibaldi) în Municipiul Cluj-Napoca”. 

Potrivit documentației, suma necesară pentru aceste lucrări este de 60,6 milioane de lei. După aprobarea proiectului, urmează ca lucrările de modernizare să fie scoase la licitație publică. Noutatea proiectului este că podul va fi demolat și se va construi unul nou. 

Reprezentanții USR, prin deputatul Viorel Băltărețu, au cerut retragerea proiectului de pe ordinea de zi și au întrebat proiectanții prezenți la ședință de ce au optat pentru varianta unui pod nou. „Este un proiect foarte important. Cred că este nevoie de o dezbatere publică. Costurile sunt prea mari și avem problema traficului pe perioada lucrărilor”, a afirmat Băltărețu.

Timpul trece. Asta este valoare la care am ajuns. Asta spune grila de prețuri acum. Contextul din 2013 s-a schimbat. Inițial, s-a pornit de la ideea îmbunătățirii unui lucru pe care îl au clujenii. Între timp, a trebuit să găsim altă soluție. Starea tehnică a actualului pod este nesatisfăcătoare. 6 luni este durata de execuție a proiectului. Podul reprezintă cam 50% din valoarea proiectului. Lucrările conexe au un impact foarte mare în tot proiectul acesta. Podul Napoca va fi varianta oclitoare pe perioada lucrărilor. Am analizat și ideea de închiriere a unui pod provizoriu. Din analizele noastre, distanța de ocolit este de sub 1 km. Într-adevăr, va fi un disconfort. Nu cred că ar trebui să închiriem poduri sau să facem un pod provizoriu pentru o perioadă atât de scurtă”, au explicat proiectanții.

Podul are o înălțime 22 de metri și va asigura următoarele funcțiuni: două benzi de circulație auto de 3 metri, două benzi de circulație de 3,5 metri, două piste pentru bicicliști și două trotuare pietonale. În cadrul proiectului vor fi amenajate strada Uzinei Electrice și strada Giuseppe Garibaldi.

În cadrul proiectului, podul existent va fi demolat, iar albia din zonă va fi amenajată. De asemenea va fi transplantat un arbore, însă vor fi plantați alți 21. Durata de execuție a lucrărilor este estimată la aproximativ șase luni, finanțarea fiind asigurată din fonduri locale și alte surse.

Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 20 de voturi „pentru”.

Podul Garibaldi aşteaptă să fie modernizat încă din 2014. În 2019, proiectul de modernizare a fost scos la licitație de patru ori, însă nicio firmă nu a depus oferte. Astfel, municipalitatea a decis să actualizeze documentația aferentă proiectului. Dacă în 2014 se estima că reabilitarea Podului Garibaldi costă 4,9 milioane lei, în 2017 valoarea totală a investiţiei a crescut la 7,1 milioane lei, iar valoarea totală a investiției a ajuns în ianuarie 2019 la 8,7 milioane lei fără TVA (1,8 milioane euro). 

Comenteaza