Emil Boc, mesaj pentru cei care au luat apartamente neautorizate de la SOLARIS REAL ESTATE: "Cine cumpără proiecte în orb, îşi asumă un risc uriaş"

Emil Boc, mesaj pentru cei care au luat apartamente neautorizate de la SOLARIS REAL ESTATE: "Cine cumpără proiecte în orb, îşi asumă un risc uriaş"

Primul proiect de urbanism din 2021, un bloc de 6 etaje în centru Clujului ale cărui apartamente sunt deja vândute de investitorii de la Solaris Real Estate Investments, a încins spiritele în cea dintâi şedinţă de Consiliu Local.

Plecând de la refacerea a două planşe tehnice privind proiectul mai sus menţionat, ce trebuiau făcute "peste weekend", consilierul local PSD Anca Ciubăncan, membru în Comisia de Urbanism a Consiliului Local, pune la îndoială profesionalismul Direcției de Urbanism a Primăriei.

"Joi, pe 30 decembrie, a fost convocată Comisia de Urbanism, la care am participat şi eu, şi s-a analizat acest proiect. Vreau să vă spun că am ridicat problema parcărilor situate la subsolul şi parterul clădirii. Nu respectă normativul pentru proiectarea şi execuţia parcajelor. Am primit o parte din documentaţia tehnică. Întrebarea mea era, la acest punct, cum ieşim din maşină. Am solicitat respingerea proiectului şi retrimiterea în comisia tehnică. Domnul viceprimar Dan Tarcea a cerut să se contacteze de urgenţă proiectantul şi să se modifice cele două planşe. Eu m-am opus, pentru că trebuiau refăcute două planşe tehnice şi retrimise, spre avizare, la comisie. S-a modificat proiectul tehnic, care a fost transmis ieri pe mail. În reproiectare s-au schimbat cotele. Eu am solicitat din nou respingerea şi am discutat pe grupul nostru de urbanism astăzi, dar s-a refuzat. Soluţia domnului viceprimar de a reface planşele în weekend, la final de an, nu mi se pare un lucru normal, e pe genunchi. Respingem proiecte pentru banalităţi şi acceptăm să se face asemenea modificări majori într-un weekend? Cine răspunde? 

Vreau să vă mai semnalez faptul că, în comisiile de urbanism, primim documentații incomplete sau foarte târziu, nu avem timp să le analizăm sau în detaliu. Urbanismul, ca și serviciu al Primăriei, părerea mea și nu numai a mea, m-am consultat cu foarte mulți arhitecți la nivel de municipiu, este că a scăpat de sub control din punct de vedere tehnic”, a declarat consilierul PSD.

Anca Ciubăncan a cerut în mod expres un punct de vedere al primarului Emil Boc. Iată ce a declarat edilul:

"Ce am spus public, în fiecare şedinţă, spun şi aici. Nimic nu trece de comisie, decât dacă are avize de legalitate şi de calitate. De acolo încolo, libertatea de exprimare este asigurată fiecăruia. Aceste lucruri nu le negociez. Vă pot asigura că la departamentul de urbanism din Primăria Cluj-Napoca sunt profesioniști, se lucrează cu seriozitate. Chiar dacă au existat multe probleme, presiuni, acest departament a stat în picioare și stă. Și ține Clujul pe direcția corectă. Ce cerem în Cluj, mă voi asigura că cerem în toată zona metropolitană", a spus Boc.

Primarul s-a adresat şi arhitecţilor care fac proiecte în oraş: "Sunt arhitecți care își fac un titlu de glorie să dea vina pe departamentul de urbanism, deși ei sunt cu mâța în sac, pentru că nu au adus documente pentru promovarea proiectelor”, a subliniat edilul.

Discuţiile au durat mai bine de o jumătate de oră. Arhitectul şef al municipiului a intervenit şi a punctat că planşele suplimentare pentru acest proiect au fost cerute de către Serviciul de Urbanism din cadrul Primăriei, pentru a lămuri anumite aspecte şi nu influenţează reglementările PUD. 

Fără PUD şi autorizaţie, un imobil din centrul Clujului are aproape toate apartamentele vândute

În final, deşi s-a cerut amânarea proiectului HCL, consilierii locali au votat, în şedinţa de astăzi aprobarea P.U.D. – Construire imobil mixt (locuințe cu spații comerciale/servicii la parter) S+P+5E+R, str. Traian nr. 58-62, cu 7 voturi împotrivă şi 14 pentru. Beneficiarul este firma Solaris Real Estate Investments SRL. 

Coform site-ului companiei, aproape toate apartamentele sunt deja vândute. Singurului rămas disponibil are 3 camere şi se află la etajul 5: Suprafaţa utilă – 85.68mp, Suprafaţă terasă – 9.48 mp. Avans minim 30%.

Ţinând cont de acest lucru, tot în şedinţa de astăzi, consilierul local PSD Vladimir Mătuşan a declarat: "Nu e normal să citim din presă de acest proiect, că au fost vândute în proporţie de 99.9% apartamentele, fără să existe autorizaţie, iar noi ca şi Consiliu Local să girăm un astfel de proiect. 

Edilul Emil Boc a intervenit şi a punctat: "Cine nu deschide ochii, deschide punga. Cine cumpără proiecte în orb, îşi asumă un risc uriaş. Avem proiectul de pe Fabricii. Oamenii au dat un ban şi acum plâng pe la uşi că proiectul nu a putut fi autorizat, este ilegal. Îţi asumi un risc. Noi nu putem controla ce se întâmplă pe piaţa liberă, putem spune doar: nu daţi banii până ce nu vedeţi actele autorizate de la primărie". 

Comenteaza