USL îi cere lui Boc să renegocieze iluminatul public

USL îi cere lui Boc să renegocieze iluminatul public
Opoziţia din Consiliul Local a cerut primarului, la şedinţa de îndată de joi, să reanalizeze contractul cu Elin, concesionarul iluminatului public din oraş, pentru a produce plus valoare.

Tema de casă pentru începutul lui 2013 pe care consilierii locali USL i-au trasat-o primarului se leagă de renegocierea contractului pentru modernizarea şi extinderea iluminatului public din oraş. Edilul Emil Boc a promis că la şedinţa ordinară din acestă lună va pune pe masă sumele plătite de la bugetul local pe respectivul contract şi o soluţie, în caz că aceasta există.

Administraţia locală este legată până în 2020 de preţurile de contract ale companiei Elin Viena, concesionarul iluminatului public din oraş. Consiliul Local (CL) a aprobat în noiembrie 2012 lucrări de 1,5 milioane de lei pentru extinderea şi modernizarea iluminatului public în mai multe zone din oraş. Preţul lucrărilor a fost cel din studiul de fezabilitate întocmit de Elin, care execută şi lucrările, conform contractului cu Primăria, încheiat în 2005, în baza unei sentinţe judecătoreşti. Proiectul a fost aprobat cu 16 voturi, consilierii USL abţinându-se de la vot. Motivul a fost că Primăria ar plăti de patru ori mai mult pentru lucrări decât preţul de piaţă.

La şedinţa de îndată de joi, consilierii USL au revenit asupra subiectului. "Dorim să primim o informare cu privire la sumele pe care Primăria le-a plătit de la semnarea contractului companiei Elin. Vă cerem să reanalizaţi acest contract şi să vedeţi prin ce clauze putem să obţinem un plus de valoare. Este un contract net defavorabil pentru clujeni. Oserv că doriţi să implementaţi sistemul de iluminat cu led din fonduri nerambursabile. De la semnarea contractului, tehnologia a evoluat şi trebuie ca şi cei de la Elin să se adapteze. Cele două componente trebuie gândite împreună", a subliniat consilierul Doru Stoica.

Primarul Emil Boc a promis că, la şedinţa ordinară din acestă lună, va prezenta datele solicitate. Boc a ţinut să amintească că respectivul contract reprezintă voinţa juridică a unei instanţe, de aceea Primăria a semnat contractul, pentru că a fost obligată.

Potrivit datelor furnizate de Biroul mass media al Primăriei, din 2007, anul semnării contractului cu Elin, 70% din reţeaua de iluminat public a suferit lucrări de modernizare şi extindere. "Municipiul Cluj-Napoca a plătit firmei Elin 66.213.518 lei, reprezentând lucrări de modernizare, extindere şi întreţinere iluminat public. Plăţile în 2011 au fost de 17.264.129 lei, iar în 2012, până în 15 noiembrie s-au plătit 9.018.256 lei", au informat reprezentanţii municipalităţii. Aceştia au trimis redacţiei ZIUA de CLUJ la finalul lunii noiembrie anul trecut formula de indexare a preţurilor pentru modernizarea iluminatului, conform contractului, însă nu au explicat de la ce valoare se porneşte şi care este procentul de idexare, pe tipuri de lucrări şi materiale.
În 2009, s-au făcut ajustări la contractul cu Elin, oficialii de la aceea vreme motivând că acestea sunt gândite pentru a genera economii. Potrivit unei hotărâri a Consiliului Local, în contract s-au introdus corpuri de iluminat intermediare. "Avem nominalizate becuri cu o putere de la 75 la 150 W, însă pe anumite artere ne erau de ajuns 100 W, conform studiilor luminotehnice efectuate. În plus, aceste becuri ne aduc şi economii la factură, aşa că acum se realizează ajustările", explicau oficialii Primăriei.

"În cazul în care, prin calculele luminotehnice, se obţin aceleaşi performanţe prin utilizarea de aparate de iluminat echipate cu lămpi de 100 W în locul celor cu 150 W, atunci, prin utilizarea acestora, se poate obţine o economie anuală de energie de 230.000 Kwh pentru 1.000 de aparate de iluminat, ceea ce reprezintă echivalentul a 80.000 de lei fără TVA. De asemenea, se obţine şi o economie la preţul unitar pe aparat de iluminat, costurile componentelor pentru cele de 100 W fiind mai scăzute faţă de cele pentru 150W", explicau şi oficialii Direcţiei Tehnice a instituţiei.

 

 

Comenteaza