Valea Gârbăului, "o muscă moartă" pentru Primărie şi Consiliul Judeţean

Valea Gârbăului,
Primarul Floreştiului, Horea Şulea, apreciază că bătălia Consiliului Judeţean cu Primăria Cluj-Napoca pentru terenul de pe Valea Gârbăului este o pierdere de timp şi de resurse, având în vedere că acest teren a aparţinut dintotdeauna comunei sale.

"Doi proşti se bat pe o muscă moartă", aşa a catalogat primarul Floreştiului, Horea Şulea, lupta dintre Consiliul Judeţean şi Primăria Cluj-Napoca, pentru obţinerea terenului Ministerului Apărării, de pe Valea Gârbăului, acolo unde începând din acest an se organizează festivalul „Peninsula". Şulea afirmă că poate demonstra cu acte că acest teren a aprţinut dintotdeauna comunei Floreşti şi că atât primarul Emil Boc, cât şi preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, sunt conştienţi de acest lucru. Armata avea doar drept de administare pentru acest teren, astfel că Primăria Cluj-Napoca ar fi recus la o serie de ilegalităţi pentru a se putea folosi de el, a apreciat Şulea. El a precizat că va deschide o acţiune în instanţă pentru a pune lucrurile la punct.

Cele peste 11 hectare de teren de pe Valea Gârbăului au fost transferate, din patrimoniul Armatei în custodia Primăriei Cluj-Napoca, în anul 2010, prin Hotărârea de Guvern nr. 628, din 30 iunie. La vremea respectivă, primarul Clujului era Sorin Apostu, premier era Emil Boc, iar Ministru al Apărării era Gabriel Oprea. Este cunoscut faptul că Primăria a primit în administrare, acest teren, condiţionat şi pe o perioada determinată. Fostul primar Sorin Apostu, având sprijinul premierului Boc, a arnajat cu ministrul Dezvoltării Regionale de la vremea respectivă, Elena Udrea, să încropeasă un proiect imobiliar, care ulterior a fost asumat şi de către ministrul Apărării, Gabriel Oprea. Aşa se face că municipalitatea clujeană a primit terenul, dar şi sarcina de a-l viabiliza, până în iunie 2013. Cum Ministerul lui Udrea nu s-a grăbit să sprijine acest proiect, nici Primăria nu a venit cu resurse pentru viabilizare, astfel că de mai bine de o lună, municipalitatea a pierdut, oficial, dreptul de a mai administra amplasamentul. De altfel, primarul Emil Boc a anunţat public că a făcut o notificare către Gurven prin care a solicitat o prelungire a termenului pentru viabilizare. Deşi ştia că nu mai are dreptul să administreze terenul, Boc nu s-a codit să încheie o înţelegere cu organizatorii festivalului „Peninsula", oferindu-le acest amplasament. Sursele ZIUA de Cluj au informat că noul Ministru al Apărării, Mircea Duşa, nu i-a oferit un răspuns pozitiv lui Boc. În schimb, liderul Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, se laudă că are promisiuni, nu doar de la Duşa, ci şi de la alţi lideri din Guvern, pentru ca acest teren să fie transferat Consiliului Judeţean. „Normal că sunt şanse mari să preluăm acest teren şi avem tot deptul să-l cerem. Am vorbit cu lideri importanţi de la Bucureşti care mi-au spus să trimit o notificare oficială. Am încredere că vom câştiga, pentru că am în plan să fac acolo o zonă de agrement, cu parcuri, terenuri de sport, spaţii pentru picnic şi aşa mai departe", a comentat Uioreanu.

Primarul din Floreşti, Horea Şulea, spune că lupta celor doi lideri ai administraţiei clujene este o pierdere de timp. „Doi proşti se bat pe-o muscă moartă. Acest teren a fost dintotdeauna al comunei Floreşti, iar asta se poate dovedi prin acte", a comentat Şulea. Din capul locului, municipiul Cluj-Napoca nu avea de ce să primească acest teren, având în vedere că Ministerul Apărării n-a fost niciodată proprietar, mai susţine primarul Floreştiului: „Poligonul de tragere de pe Valea Gârbăului s-a înfiinţat doar în 1974. Până atunci acel teren a fost al oamenilor din Floreşti şi al comunităţii. Nici măcar după acea dată, comuniştii nu au îndrăznit să-l transfere Armatei cu titlu de proprietate, astfel că CAP-ul a rămas proprietar de drept. Armata avea doar drept de administrare, cum reiese, de altfel, din acte. Primăria din Cluj-Napoca nu avea cum să-l preia, însă, pentru că s-a dat acea Hotărâre din care reieşea că terenurile nefolosite ale Armatei pot trece în patrimoniul local, câţiva băieţi deştepţi s-au gândit să recurgă la nişte ilegalităţi", a comentat Vancea. El a explicat că pe ascuns ar fi fost modificate limitele teritoriale ale comunei Floreşti. „Cu sprijinul fostului primar al Floreştiului, domnul Ioachim Vancea de la PDL, au fost modificate limitele teritoriale ale comunei, în beneficiul Clujului. Aşa se face că în prezent, aproape toată Valea Gârbăului, terenurile spre Sălicea şi cele de la Uzina de Apă, au ajuns pe teritoriul municipiului Cluj-Napoca. Este o ilegalitate, pentru că astfel de modificări teritoriale nu se pot face decât prin referendum", a spus Şulea.

Grav este că există deja emise titluri de proprietate pentru o parte importantă din terenurile de pe Valea Gârbăului, mai spune primarul comunei. „Floreştenii au depus nenumărate cereri de revendicare, iar pentru o suprafaţă de circa 6 hectare s-au emis de ceva timp şi titlurile de proprietate. Prin urmare, pentru ce teren se luptă administraţia clujeană? Pentru terenul care aparţine floreşetinelor, pentru păşunea comunităţii?", a comentat revoltat Şulea. Primarului Boc i s-a adus la cunoştinţă că va fi deschisă o acţiune în instanţă pe tema aceasta. „I-am spus domnului Boc că nu mai putem aştepta. N-aveau nici un drept să ne încalce teritoriul. Mi-a cerut să am răbdare pentru că va face o comisie specială care va analiza şi va rezolva această situaţie. Eu am actele ca dovadă că s-au comis ilegalităţi aşa încât îi avertizez pe toţi să nu mai facă planuri cu terenurile Floreştiului, pentru că altfel ne vedem în instanţă", a comentat primarul Şulea. Emil Boc nu a putut fi contactat pentru a răspunde acestor acuzaţii.

Explicatie foto: Terenul de la Valea Gârbăului a revenit în atenţia publică în această vară după ce pe respectiva locaţia s-a organizat festivalul „Peninsula", mutat de la Târgu-Mureş / foto Eugen Olariu

 

Comenteaza