Foto VERDE de la urbanism! Cum va arăta cea mai nouă fabrică din județul Cluj / Investiție de 75 mil. euro

VERDE de la urbanism! Cum va arăta cea mai nouă fabrică din județul Cluj / Investiție de 75 mil. euro
| Foto: randări / S.C. MONTAG STUDIO S.R.L.
VERDE de la urbanism! Cum va arăta cea mai nouă fabrică din județul Cluj / Investiție de 75 mil. euro
VERDE de la urbanism! Cum va arăta cea mai nouă fabrică din județul Cluj / Investiție de 75 mil. euro
VERDE de la urbanism! Cum va arăta cea mai nouă fabrică din județul Cluj / Investiție de 75 mil. euro

Compania austriacă Knauf Gips, care are deja o fabrică la Aghireşu, mai construiește încă una în orașul Huedin. Investiția, care este estimată la peste 75 de milioane de euro și va genera 100 de locuri de muncă, a primit aviz favorabil de la urbaniștii județului Cluj.

Proiectul, aflat în etapa avizării Planului Urbanistic de Detaliu (PUD), a fost prezentat, joi, în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism (C.T.A.T.U) a județului Cluj.

Parte din grupul austriac Knauf, firma din România pe lângă fabrica din Aghireșu, judeţul Cluj, construieşte o a doua unitate de producţie la Huedin. Mai exact, Knauf Gips investeşte aproximativ 76 de milioane euro într-o nouă fabrică de plăci din gips-carton și profiluri metalice la Huedin, județul Cluj.

Construcţia fabricii din Huedin a început în anul 2023, iar producţia – în al doilea semestru al anului 2024. Vor fi create 100 de locuri de muncă la fabrica Knauf din Huedin. Fabrica Knauf Gips va avea în dotare şi o linie de producție a profilurilor metalice.

Potrivit documentației, s-a studiat amplasarea unei construcții fabrică de gips-carton compusă din mai multe corpuri cu funcțiunea de: unitate de producție, depozitare, birouri. De asemenea, se vor realiza noi drumuri, trotuare, parcaje, platforme exterioare și amenajări exterioare.

Principala materie primă în procesul de producție al plăcilor de ghips-carton este ghipsul. Sursa de ghips pentru fabrica de la Huedin o reprezintă carierele proprii de ghips de la Leghia și Dumbrava din județul Cluj, au transmis proiectanții.

Ghipsul este exploatat și concasat în carieră, apoi livrat pe cale rutieră la Huedin în fracția de 0-40 mm. După cântărire pe cântarul auto fiecare basculantă are opțiunea să se deplaseze către depozitul de materie primă cu o suprafață totală de 5.000 m2, care permite depozitarea a 40.000 tone de ghips, sau se poate deplasa către rampa de descărcare direct în instalația de prelucrare. Decizia privind locul de descărcare se ia în funcție de sezon și de regimul de funcționare. Înainte de ieșirea din zona de depozit basculanta poate să-și curețe roțile trecând pe la platfoma de spălare”, se mai arată în memoriul justificativ.

Iustinian Orza, cel care a condus ședința de urbanism în absența arhitectului șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, a propus un aviz favorabil proiectului, pe care membrii CTATU l-au oferit prin vot.

Knauf Gips România deţine o fabrică la Aghireșu, judeţul Cluj, unde se produc amestecuri uscate, tencuieli și gleturi pe bază de ipsos, care se utilizează pentru finisarea la interior a pereților din zidărie și a suprafețelor din gips-carton.

Grupul Knauf a înregistrat o cifră de afaceri de 12,5 miliarde euro în 2021, iar cu noile investiții grupul estimează că va ajunge la 15 miliarde euro.

Comenteaza