VERDE pentru renovarea clădirii Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj. Va avea și panouri fotovoltaice

VERDE pentru renovarea clădirii Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj. Va avea și panouri fotovoltaice

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca, unitate sanitară care funcționează în subordinea Consiliului Județean Cluj, va fi modernizat, în urma proiectului de reabilitare termică și eficientizare energetică.

Proiectul de hotărâre a fost aprobat, marți, în unanimitate de voturi de către consilierii județeni ai Clujului. Este vorba de o investiție de 35.640.558,25 lei, TVA inclus.

Conform documentației, prin implementarea proiectului „Reabilitarea termică și eficientizarea energetică a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca”, se urmărește creșterea performanței energetice a clădirii și sporirea calității serviciilor medicale în cadrul asistenței medicale acordate în cadrul acestui spital.

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca dat în folosință în anul 1970 (fără reparații capitale complete) necesită în prezent intervenții în infrastructură, respectiv – reabilitare, modernizare – adresate cu prioritate în următoarele direcții:

· Reabilitarea termică a anvelopei clădirii;

· Implementarea energiei verzi, prin instalarea unor sisteme de panouri foto-voltaice, pe toată suprafața terasei celor două corpuri de clădire, pentru producerea energiei electrice.

Cu aceasta investiție, se va realiza eficientizarea energetică a clădirii”, se arată în documentație.

„În prezent, cheltuielile cu energia sunt tot mai mari, unitățile medicale beneficiind de o tehnologie tot mai avansată și mai dependentă ca oricând de surse stabile de energie electrică, asta și în fondul unei poluări tot mai prezente la nivel global. Cu fiecare zi ce trece, instituțiile de interes public, în special unitățile medicale, se simt obligate să implementeze sisteme de producere a energiei din surse regenerabile, atât pentru a-și diminua cheltuielile, dar și pentru a ușura efortul distribuitorilor de energie, care se confruntă deja cu o cerere prea mare.

Acest proces presupune doua etape importante. În prima etapă se va realiza anveloparea termică a unității medicale, cu toate modificările necesare, stabilite prin Auditul Energetic, atât prin intervenții la fațada cladirii cât și prin refacerea stratificațiilor acoperișului terasă. Această măsură va diminua considerabil pierderile energetice pe care le are în prezent cladirea.

A doua etapă presupune implementarea unor sisteme de producere a energiei electrice din surse alternative, prin instalarea unor panouri fotovoltaice montate pe acoperișul terasă a corpurilor de clădire, în condițiile stabilite prin Raportul de Expertiză tehnică și a Auditului energetic. Prin aceste măsuri se dorește o diminuare substanțială a consumului de energie conventional și astfel, scaderea cheltuielilor cu energie, cheltuieli semnificative având în vedere consumul ridicat de energie pe care îl are o unitate medicală”, se mai arată în raportul detaliat.

Implementarea proiectului este estimată a se realiza în intervalul 2024-2025.

Comenteaza