Viziunea lui Boc pentru Cluj, încolţită de USL
- Scris de Cosmina Fernoaga
- 23 Ian 2014, 20:50
- Administraţie
- Ascultă știrea
Planul primarului Emil Boc privind cheltuirea bugetului local îi deranjează pe consilierii USL. Aceştia au arătat că toate proiectele de infrastructură ale municipiului se află în aceelaşi stadiu. În loc să construiască parcări, să cumpere tramvaie - pentru că linia noua se deteriorează din pricina vechilor garnituri - Boc a planificat să cheltuie banii destinaţi investiţiilor pe autobuze, pe o spălătorie de rufe, pe statui şi alte asemenea. USL-iştii îi reproşează că nu e dispus să colaboreze cu ei.
Consilierul PSD Claudia Anastase spune că nu înţelege cum poate Emil Boc să consume 60 de milioane de lei pentru a achiziţiona 40 de autobuze, în condiţiile în care alte proiecte sunt lăsate de izbelişte. De pildă, linia de tramvai, în care s-au băgat 100 de milioane de lei, este lăsată se se deterioreze pentru că Primăria n-are bani să cumpere noi garnituri de tramvai. „De ce au întrerupt proiectul liniei de tramvai? S-au băgat atâţia bani în acest obiectiv şi acum o lăsăm să se strice din pricina garniturilor de tramvai vechi de zeci de ani. De ce nu se achiziţionează tramvaie noi, aşa cum s-a promis? În loc să achiziţionăm tramvaie, cumpărăm 40 de autobuze?", a spus Anastase.
Ea este de părere că primarul Emil Boc nu are capacitatea de gestiona un buget, de a cheltui banii clujenilor strategic. „Primarul vine şi în 2014 cu aceleaşi proiecte din anii trecuţi. E ca şi cum n-am fi avut primar în 2013", a subliniat Anastase. Consilierul PNL, Dan Tarcea a precizat că primarul Emil Boc trăieşte de pe urma lui Sorin Apostu, de pe urma proiectelor lansate de acesta. „Marile proiecte ale domnului Emil Boc în 2014 sunt cele din epoca Apostu: trama stradală, PUG, centru de afaceri etc. Lucruri care nu s-au făcut. Nu vine cu nici un proiect care să ajute municipiul să se dezvolte. El ştie să bugeteze obeliscuri, spălătorii de rufe, centru de ecarisaj şi alte lucruri care ne trimit cu gândul că-i lipseşte complet viziunea pentru dezvoltarea municipiului Cluj-Napoca", a subliniat Dan Tarcea.
La rândul său, consilierul PNL Doru Stoica a apreciat că primarul Emil Boc ar trebui să găsească urgent soluţii pentru iluminatul public. Costurile pentru consum sunt din ce în ce mai mari şi ar trebui să se treacă la sistemul pe leduri. Stoica a mai precizat că municipalitatea ar trebui să pună în aplicare lucrările pe care s-a angajat să le facă pentru reabilitarea unor spaţii. „Domnul Boc s-a lăudat că va reface cinematograful Dacia, că va moderniza Casa de Cultură a Studenţilor şi cele două clădiri ale Primăriei de pe Moţilor. Nu a făcut nimic deşi erau obiective bugetate pe anul trecut. Tot anul trecut s-a bugetat cu 4 milioane construcţia de parkinguri. Nu s-a întâmplat nimic. În 2014 avem din nou alocată suma de 5 milioane de lei, în condiţiile în care nu s-a identificat nici măcar locaţia pentru un astfel de obiectiv. Ce facem, trecem în fiecare an cu aceleaşi proiecte?", a spus Doru Stoica.
Consilierul PSD, Gabriel Oniga, a precizat că Emil Boc nu a făcut nici un demers pentru a realiza parcările de cartier. El a arătat că nu s-au făcut demersuri nici pentru realizarea unui parking în zona centrală. „Se vorbeşte despre locurile de parcare de la sala polivalentă. Acestea nu vor rezolva problema din zona centrală. Emil Boc nu a făcut nimic pentru a se întâlni cu proprietarul care a câştigat litigiul pentru terenul de pe strada Avram Iancu, care iniţial a fost identifciat pentru construcţia unui parking", a spus Oniga.
Consilierul Ioan Bîldea a precizat că primăria trebuie să se implice mai mult în susţinerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. „În 2015 vom deveni capitala europeană a tineretului, mai avem nevoie de cel puţin o subunitate de pompieri în Cluj, iar primăria trebuie să se implice. Mai e nevoie de o autospecială mai mică şi de o scară de intervenţii, pentru că în prezent ISU nu are aşa ceva", a spus Bîldea.
Primarul Emil Boc a precizat că a organizat o dezbatere pe buget şi că este deschis la sugestiile consilierilor USL. „Este dreptul lor să aibă priorităţi şi să-şi spună punctul de vedere. Eu cel puţin am făcut dezbatere publica, pentru a le da ocazia să se exprime, spre deosebire de ce s-a întâmplat la Consiliul Judeţean. Prin urmare, cred că înainte de a mă acuza că nu sunt deschis colaborării, ar trebui să se uite în ograda lor", a subliniat Boc. Acesta susţine că toţi consilierii loali sunt interesaţi să-şi rezolve probleme problemele lor personale. „Noi avem o viziune de dezvoltare. Normal că dacă ne dorim să-i încurajăm pe oameni să folosească mijloacele de transport în comun, trebuie să înnoim flota de autobuze. Noi cumpărăm 40, RATUC-ul cumpără 10. În felul acesta va dispărea şi aglomeraţia din trafic", a comentat primarul Emil Boc.