Vom avea CITY MANAGER? Propunere clujeană de înființare a postului de administrator urban

Vom avea CITY MANAGER? Propunere clujeană de înființare a postului de administrator urban
Consiliul Civic Local (CCL) Cluj-Napoca propune crearea funcției de manager urban (city manager), care se regăseşte în ţările cu democraţie consolidată din Europa, fiind poziţionată în afara influenţelor şi ingerinţelor din sfera politicului.

 

Acest post este propus puterii legislative, conform propunerii CCL, ca o alternativă responsabilizată de administrare locală, iar managerul urban trebuie să cunoască în detaliu caracteristicile zonei administrate (regiune, zonă metropolitană, județ, municipiu, oraș, comună), să fie în măsură să creeze locuri de muncă și să conducă unitatea teritorială spre suportarea din veniturile proprii a tuturor cheltuielilor, să dezvolte legăturile interne de circulație și cele cu teritoriile învecinate, să conlucreze cu specialiștii pe domeniile de interes, să fie mâna profesională și continuă a primarului și a consiliului ales, să aibă capacitatea de a propune și de a înfăptui strategia de dezvoltare durabilă a teritoriului.

Managerul urban face parte din categoria funcţionarilor superiori și depune jurământ de credinţă, odată cu învestirea în funcţie, în spiritul respectului legii şi al administrării şi a cheltuirii eficiente a banului public. "Lui i se subordonează întregul corp tehnic şi juridic a instituţiei teritoriale și el poate să îndepărteze mâna politicului de la banul public. El poate stopa, cu argumente peremptorii, finanţări care generează risipa banului public şi care susţin demersuri ale clientelelor politice".

"În acest mod, considerăm noi, cei din CCL (economişti, jurişti, urbanişti, universitari, arhitecţi, medici, sociologi, profesori, membrii ONG, cetățeni)", că se va estompa elanul accederii la funcții publice a unor categorii de persoane slab calificate și cu îndoielnice calități cetățenești, care văd exclusiv îmbogățirea rapidă pe căi ilicite ori la limita legii a lor și a celor care i-au propulsat din masa partidelor politice.

Prin managerul urban, banul public şi resursele comunităţilor locale vor fi potențate și administrate de o echipă coordonată de o persoană competentă şi neaservită politic. Învăţământul superior va trebui să înfiinţeze şi să deschidă secţii, în cadrul unor facultăţi de profil, care să pregătească manageri urbani, după o curriculă adecvată, pentru cele 2.854 de comune şi 320 de oraşe ale ţării.

La fel de hotărâţi cerem ca legea electorală să fie modificată în sensul ca în competiţia politică, atât cea care presupune alegeri locale, parlamentare şi prezidenţiale, cât şi cea pentru desemnarea în demnităţi şi funcţii publice să fie admi;i, la paritate, reprezentanţi ai partidelor politice şi ai societăţii civile (nominalizați și propuși de comunitățile organizate", susțin membrii CCL.

Organizația nonguvernamentală a constatat că spațiul României și județului Cluj este dominat de corupţia şi incompetenţa clasei politice; distrugerea bazei economice a ţării prin privatizări frauduloase; trimiterea agriculturii în sec. XIX, retrocedarea pe bucăți a proprietăţii confiscate de regimul comunist; pagubele  cauzate de clasa politică în ultimii 25 de ani; transformarea partidelor politice în mecanisme de spoliere a ţării, prin cheltuirea discreţionară a banului public şi prin elaborarea legilor cu adresă (pentru clientelă); reducerea natalităţii şi exodul forţei de muncă tinere şi calificate, în special a medicilor, fapt ce a aruncat ţara în cea mai cumplită criză demografică; distrugerea marilor sisteme de irigaţii, care asigurau prin cele 3 milioane ha amenajate producţii agricole sigure; jaful silvic generalizat; târârea prin tribunale a milioane de cetățeni pentru dobândirea proprietăţilor; lipsa de reacţie eficace a statului (administraţie, justiţie, poliţie), ca urmare a clientelismului politic ce domină structurile statale; condamnarea a 29 de președinți de consilii județene din cei 41 recent aleși.

Comenteaza