Wi-Fi gratuit în centrul Clujului. Care este zona acoperită de noul serviciu VIDEO

Wi-Fi gratuit în centrul Clujului. Care este zona acoperită de noul serviciu VIDEO
Primăria Cluj-Napoca a inaugurat miercuri dimineaţa punerea în funcţiune a serviciului de Wi-Fi gratuit în zona centrală a oraşului.

Noul hotspot acoperă în întregime Piaţa Unirii şi se întinde până în dreptul hotelului Meteor de pe Bdul. Eroilor. Serviciul a fost testat chiar de edilul Clujului, Emil Boc, care a efectuat o scurtă demonstraţie a modului în care se pot conecta cetăţenii la reţeaua de internet.

"Începând de astăzi toţi clujenii, tineri sau bătrâni, turiştii care ne vor vizita, vor avea acces la Wi-Fi gratuit în zona centrală. Acest proiect face parte din şirul proiectelor Cluj Capitală Europeană a Tineretului (CET), ştim cât de doritori sunt tinerii din ziua de astăzi să utilizeze internetul, iar şi pe această cale venim în calea aşteptărilor lor de a le oferi o zonă gratuită din centrul oraşului, care se va extinde", a declarat Boc.

 

Pentru a beneficia de acces la internet, clujenii trebuie să identifice reţeaua cluj_wifi_free, după care vor fi redirecţionaţi către o pagină unde vor avea posibilitatea să selecteze una din cele cinci limbi oficiale ale CET: română, engleză, franceză, maghiară sau germană. Odată terminat acest pas vor fi îndrumaţi să-şi creeze un cont şi o parolă, cu ajutorul cărora vor putea folosi hotspotul aferent.

Serviciul are integrat şi o componentă de colectare de date, astfel că înainte de a-l putea accesa, utilizatorii vor trebui să răspundă la câteva întrebări de bază, precum statutul pe care îl au, mai precis dacă sunt cetăţeni sau vizitatori ai municipiului, în ce scop doresc să folosească reţeaua de Wi-Fi, ţara de origine, sexul şi ziua de naştere.

Din momentul conectării, cetăţenii au dreptul la 30 de minute de internet gratuit, cu posibilitatea de prelungire pe aceeaşi perioadă de timp.

Reţeaua poate fi utilizată de peste 1000 de persoane simultan, la orice oră din zi şi din noapte. În plus, acoperă principalele terase de pe Bdul Eroilor, oferind clujenilor aflaţi la o întâlnire sau la un suc posibilitatea de a accesa gratuit internetul.

"Terasele din centru şi de pe Eroilor au acoperire prin acest hotspot de Wi-Fi pe care îl dăm în funcţiune. Mai ales în perioada primăverii, poate fi folosit de oamenii care stau la o cafea sau la o îngheţată sau chiar şi de cei care doresc să vizioneze meciuri de fotbal", a precizat primarul.

În viitor, municipalitatea are în plan extinderea acestui serviciu în Piaţa Muzeului şi Parcul Central. Proiectul a fost derulat în mod gratuit, fără niciun cost, în parteneriat cu Universitatea Tehnică şi Clusterul IT.

Un proiect asemănător a mai avut loc la Cluj în 2007, când Ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiilor de la acea vreme, Iuliu Winkler, a lansat în Piaţa Unirii un hotspot de mare viteză (2 Mb/s) care acoperea centrul vechi al oraşului. Proiectul a costat atunci 34.000 de ron şi a funcţionat doar pe parcursul unui an.

Comenteaza