Zăngănitul cătuşelor a trezit societatea civilă. Propunere şoc

Zăngănitul cătuşelor a trezit societatea civilă. Propunere şoc
Societatea civilă clujeană începe să strângă rândurile şi, în urma scandalurilor de corupţie şi a rezultatelor dezastruoase din acest mandat de la Consiliul Judeţean (CJ) Cluj, vrea să găsească un candidat independent, competent, cinstit şi care să îşi asume o misiune deloc uşoară.

 

Campania pentru alegerile prezidenţiale la nivelul Clujului, dincolo de importanţa ei indiscutabilă, reprezintă un bun pretext pentru principalele forţe politice de a trage de timp şi de a nu spune nimic concret despre cine va candida. Prezidenţialele vor trece în mai puţin de o lună, dar problemele judeţului Cluj vor rămâne, iar, vrând-nevrând, cineva va trebui să le gestioneze.

Drumurile judeţene sunt într-o stare jalnică în multe zone, în acest moment se repară doar urgenţele, situaţia de la noul Centru Integrat de Management al Deşeurilor este explozivă, anchetele Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) faţă de ce s-a întâmplat în forul judeţean în ultimii ani nu s-au încheiat. În acest context, nu e de mirare că niciun lider politic important al Clujului nu vrea să-şi înece cariera în „nisipurile mişcătoare" ale CJ.

ZIUA de CLUJ a cerut părerera unor reputaţi analişti politici şi vechi membri ai comunităţii clujene despre cum văd ei ieşirea din acest impas în care a ajuns CJ Cluj. Iosif Pop, fost preşedinte al Băncii Transilvania, preşedinte al Consiliului Civic Local, una dintre principalele voci ale societăţii civile clujene, propune o soluţie din afara partidelor.

„Este clar că la CJ este un blocaj total. Nici unul dintre cei care au lucrat acolo nu vrea să-şi asume conducerea , nimeni nu mai vrea să-şi asume responsabilitatea. Cred că soluţia ar fi implicarea comunităţii. Ne-am convins ce pot politicienii. Vrem un independent la CJ. Mai multe ONG-uri locale ar trebui să consulte populaţia judeţului, să propună candidaţi independenţi, competenţi, din afara partidelor politice, iar candidatul cu cea mai mare susţinere să participe la alegeri. Acolo sunt lucruri în cercetarea DNA, este nevoie de un om absolut curat, din afară, care să le ia aşa cum sunt şi să le ducă mai departe", a declarat Pop.

Întrebat dacă Consiliul Civic Local (CCL) ar putea fi iniţiatorul acestei mişcări care să scoată în faţă un candidat independent credibil la şefia CJ, Pop a spus: „Nu e exclus. Noi susţinem de mult timp implicarea activă a societăţii civile în stabilirea candidaţilor pentru Parlament, de exemplu. Propunem modificarea Constituţiei şi a legii partidelor politice astfel încât numărul total al parlamentarilor să fie 150, din care 80 să fie propuşi de societatea civilă, iar 70, de către partidele politice".

Legislaţia actuală prevede posibilitatea ca un candidat să participe ca independent la şefia judeţului. Potrivit legii pentru alegerea autorităţilor publice locale, un candidat independent ar trebui să depună o listă de susţinători care să cuprindă minimum 2% din numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente din acea circumscripţie, dar nu mai puţin de 3.000.

Conform datelor oferite publicităţii de Instituţia Prefectului Cluj, la nivelul judeţului există  602.620 de alegători înscrişi în listele electorale permanente. La un calcul simplu, 2% din acest număr ar însemna 12.052 de semnături de susţinere. Ar fi un test extraordinar pentru verificarea adevăratului spirit comunitar al judeţului. Adică nu doar să criticăm de pe margine, ci să şi intrăm în arenă.

Analistul politic şi economic Emil Culda declară despre această propunere: „Este o idee bună. Ar fi un semnal al societăţii civile de o anumită calitate că poate oferi ceva mai bun decât partidele politice. Acel candidat ar trebui selectat dintre oamenii valoroşi ai Clujului care au realizat prin forţe proprii ceva în viaţa personală şi profesională. Dar ca să aibă şanse să se bată cu maşinăriile de partid foarte puternice şi cu foarte mulţi bani, ar trebui să fie susţinut de o platformă puternică formată din societatea civilă şi presa liberă, inteligentă şi responsabilă, atât cât a mai rămas din ea".

Propunerea lui Pop urmează să fie analizată în perioada următoare de CCL. Potrivit legii, cel mai devreme am putea merge la vot, în cadrul alegerilor anticipate parţiale (mandat limitat doar până în iunie 2016), să alegem preşedintele CJ Cluj, în duminica din data de 30 noiembrie iar cel mai târziu în duminica din data de 18 ianuarie 2015. Decizia va aparţine Guvernului care ar putea alege orice altă dată în acest interval de timp.

 

 

Comenteaza