Zidul Clujului ar putea fi scos din beznă. Propunerea ce l-ar anima
- Scris de Ziua de Cluj
- 28 Oct 2014, 16:34
- Administraţie
- Ascultă știrea
În acest sens, Ioan Bîldea îi solicită primarului Emil Boc să valorifice estetic fragmentele restaurate din vechiul zid al Cetății Clujului prin iluminarea artificială.
"Clujul a fost un oraș cetate, înconjurat de ziduri de apărare. Fortificațiile au fost însă demolate începând cu secolul al XVIII-lea. Puținele porțiuni rămase au fost reabilitate de către municipalitate în anii trecuți, dar au fost lăsate fără iluminat decorativ exterior...Cum pentru clădirea primăriei s-a putut, sunt convins că și pentru zidurile istorice ale orașului se poate", şi-a motivat consilierul cererea.
Bîldea aduce, de asemenea, şi detalii exacte legate de modul în care ar trebui realizată iluminarea artificială, astfel încât zidul să fie pus în evidenţă.
"În mod normal elementele de iluminat ar fi trebuit montate la o distanță minimă de 30 cm, iar lumina nu ar trebui să ascundă pârțile deteriorate natural, ci mai degrabă să transmită privitorului faptul că stă în fața unui zid plin de istorie, dar solid. Prin alegerea unor nuanțe de lumină caldă se pot separa și pune bine în evidență elementele structurale și arhitecturale (zid, contraforți, creneluri)", a adăugat el.
Contactaţi de ZIUA de CLUJ, reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca susţin că au început deja demersurile în vederea valorificării prin iluminat arhitectural a monumentelor istorice din municipiu. "În acest sens s-au solicitat avize de la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice. Există mai multe clădiri şi monumente din centrul oraşului care sunt deja iluminate astfel, de exemplu Opera Română şi Teatrul Naţional, clădirea Primăriei, Statuia Avram Iancu şi Statuia Matei Corvin şi vor urma cu siguranţă şi altele", au precizat ei.