Exclusiv Alin Tișe cere ca PNL să intre în opoziție și anunță că a venit momentul reformei în partid: "Pe șefii de la București nu îi mai ascultă nimeni" / "Acest partid și-a pierdut busola"
- Scris de Ziua de Cluj
- 26 Mai 2025, 18:19
- Politica
- Ascultă știrea

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a acordat un interviu pentru ZIUA de CLUJ în care vorbește fără menajamente despre situația delicată în care se află PNL după alegerile prezidențiale. Liderul liberal spune că partidul și-a pierdut busola și că, în lipsa unor reforme interne, riscă să nu mai conteze.
În PNL se discută în aceste momente atât despre viitorul pe termen lung al partidului, adică despre mesaj, poziționare și oameni, cât și despre ceea ce trebuie făcut pe termen scurt, adică intrarea sau nu la guvernare. Care este calea de urmat?
Alin Tișe: Mesajul pe care eu l-am înțeles, ca fiind dat din partea alegătorilor, care ne-au spus foarte clar, prin faptul că au respins doi candidați proveniți din PNL, că PNL-ul e un partid care trebuie să se reformeze. Faptul că, după două săptămâni, acum ni se solicită să salvăm țara și să intrăm la guvernare, adică la ciolan, nu e un argument suficient pentru că acest partid să nu se reformeze.
Eu nu cred că un partid nereformat poate să reformeze o țară. Practic, mai mult de jumătate din populația României a votat cu candidații AUR și candidați USR. În opinia mea, partidele care acum sunt chemate să guverneze au primit o sancțiune din partea românilor, adică au spus "nu vă mai vrem", "nu vrem ca voi să guvernați țara".
Este clar, acesta-i voința oamenilor, chiar dacă nu ne place. Iar din punctul meu de vedere mesajul a fost dat pentru cele două partide ai căror candidați au intrat de turul doi și i-au dorit românii. Că ne place sau nu ne place, USR-ul, în cazul nostru la Cluj, un procent covârșitor, iar în alte părți chiar AUR-ul, procent la fel covârșitor... Românii în ansamblu au votat cu cele două partide ai căror candidați au mers în turul doi. Ținem cont de această chestiune sau nu ținem cont? Considerăm că interesul național este numai al PNL-ului și al PSD-ului sau al coaliției de guvernare sau ținem cont de votul dat explicit de români prin aceste alegeri?
Că ne place sau nu ne place, când ne punem etichete sau nu ne punem etichete, tot români sunt și cei care au votat cu Nicușor Dan, tot români sunt cei care au votat cu Crin Antonescu, tot români sunt cei care au votat cu Simion. Ca atare, trebuie să ne decidem: ținem cont de voința românilor sau doar când ne convine ținem cont?
În opinia mea, un partid nereformat, așa cum ne-au spus românii despre PNL, nu poate să guverneze țara în mod eficient. Adică să facă reformă în România. Mai întâi trebuie să se reformeze el, ca partid, ca apoi să poată să guverneze și să reformeze țara.

Alin Tișe spune că PNL ar trebui să se reformeze pe sine, înainte să intre la guvernare pentru a reforma țara | Foto: Facebook / Alin Tișe
Să înțeleg că PNL se poate reforma doar în opoziție?
Alin Tișe: În opinia mea, da. Pentru că, atâta timp cât PNL-ul va rămâne la guvernare în aceeași formulă nereformată și va fi nevoit să ia măsuri nepopulare, va fi nevoit să guverneze în condiții mult mai grele, este evident că și credibilitatea lui ca partid și posibilitatea de a se reforma vor scădea. Pentru că un partid aflat la guvernare nu mai are timp și nu mai are, să spunem, aplecarea înspre activitatea internă de partid și înspre reforma internă, ci mai degrabă înspre modul în care ar gestiona problemele guvernării.
Dovadă fiind faptul că, de 35 de ani, în mare parte, partidul acesta a guvernat cam prin aceiași oameni și n-a fost capabil să facă minim de reformă internă, motiv pentru care am ajuns înainte de turul 2 să facem campanie electorală fără să folosim însemnele PNL, ceea ce pentru mine a fost un gest de umilință maximă, să faci campanie electorală nu numai eu, toți oamenii din PNL să facă campanie fără să folosească însemnele PNL-ului ca să nu facă rău, să nu tragă în jos candidatul independent care de fapt a fost ulterior asumat de USR...
Ori, trebuie să ne decidem ce vrem cu acest partid. Suntem conștienți de ceea ce suntem în acest moment, suntem conștienți de semnalul dat de români? Nu poți să-mi pretinzi că acum ești incapabil să conduci țara și că ești cauza relelor din România, cum ne-a spus electoratul, că suntem cauza crizei economice, a nereformei țării, a tuturor relelor din această țară - suntem considerați cauza acestor rele -, iar acum ni se spune că trebuie să mergem să guvernăm țara pentru că interesul național îl cere.
Dar interesul național nu se poate apăra decât dacă ești la ciolan? Cum definim interesul național? Numai dacă ești la butoane poți să aperi interesul național? Numai dacă ești într-o coalizie pe care românii au respins-o aperi interesul național? Până la urmă, haide să ne definim. Când e voința reală a poporului? De care voință ținem cont? De cea ce ne place sau de semnalul dat prin vot? Eu cred că trebuie să ținem cont de votul dat. Votul spune foarte clar: "ați avut doi candidați, nici unul n-a intrat în turul doi, pe nici unul l-am dorit, am dorit candidații altor partide".
PNL-ul, în sine, a fost considerat responsabil de relele din țară. Mi se spunea în campanie "nu avem o problemă cu voi, problema este a conducerii centrale și a modului în care a guvernat țara". Dacă vreți să acceptăm asta, bine, dacă nu, întrebați primarii prin țară, întrebați primarii prin județ să vedeți ce li se spunea de către votanții care tocmai votaseră cu ei în urmă cu șase luni, un an. Și atunci aflăm adevărul. Că ne place sau nu ne place să auzim acest adevăr, sau dacă cuiva nu-i place că îl spun eu, să-i întrebe ei, să-l găsească ei (adevărul - n.red.) dincolo de ce spun eu.
E un gând de-al meu. Nu înseamnă că îi oblig să gândească la fel ca și mine. Eu asta am înțeles din votul românilor, că trebuie să ne reformăm. Trebuie partidul acesta să revină, să își recâștige electoratul. Acest partid și-a pierdut busola. Noi azi nu mai știm la ce electorat ne adresăm. Noi nu mai știm ce înseamnă, dincolo de poveste, interesul țării. Care este electoratul pe care noi ne bazăm ca partid politic atunci când apărăm interesele lui? În ce formă ne legitimăm ca partidul, să spunem, al unei părți din societatea productivă, cum zic eu, dreapta productivă, care aduce plus valoare țării? Reușim să facem asta? Ne dorim asta?
Alminteri, rămân la părerea că va ajunge un partid de 5-7%, un partid care nu va mai conta și care, sigur, va sta și va da vina pe ceilalți, uitând că de fapt noi de 35 de ani schimbăm aceiași oameni, îi punem la toate ministerele, sunt buni la toate, unii din ei necandidând nici măcar o dată pentru o funcție, neștiind ce înseamnă responsabilitatea funcției și, practic, se duc și dau sfaturi pentru țară și pentru noi. Acest mod de a face politică nu mai merge. Ei bine, dacă vom înțelege ca partid, eu zic că va fi bine, dacă nu, acest partid nu va mai conta.
Va fi un partid irelevant, din păcate, pentru această mișcare liberală. Eu nu am fost dintre cei cu pur-sânge, cu pedigree liberal. Când am terminat facultatea, am intrat într-un partid care, la acea vreme, era, să spunem, de altă factură. Dar toată viața am avut profesii liberale și am înțeles, treptat, ce înseamnă să faci o politică liberală și să aparții unui partid liberal, fiind poate mult mai liberali decât mulți liberali autentici, pentru că am avut numai profesii liberale, cu excepția funcțiilor de la stat, dar am avut și afaceri, în paralel, care m-au învățat să înțeleg ce înseamnă să fii liberal și în gândire, și în acțiune. Și de aceea spun că acest partid și-a pierdut busola. Și dacă nu ne trezim și nu înțelegem foarte clar că, dincolo de noi, acest partid trebuie să continue, să atragem tine spre partidul acesta, să schimbăm generația, să schimbăm fețele care românii ne spun că sunt uzate, nu eu spun că sunt uzate, Nu eu sunt cel care caracterizează colegii. Nu sunt eu cel care vreau să iau loc cu cuiva. Nu! Românii ne-au spus asta prin vot. Ținem cont de asta sau nu?
Ați făcut asta la Consiliul Județean anul trecut, pe listele PNL...
Alin Tișe: Eu am încercat și am început să fac asta și lucrez zi de zi la chestiunea aceasta și am în vedere inclusiv persoana mea. În momentul în care voi constata, ducându-mă în oraș, că oamenii mă consideră o față învechită, eu voi fi primul care mă dau într-o parte. Dovadă că am început să și susțin tineri în jurul meu, din toate părțile, tineri care vor să se afirme și la care, sigur, la un moment dat să le predăm acest rol important de a duce mai departe dezvoltarea acestui județ și acestei regiuni.
Dacă eu nu mai pot să ascult de sfaturile colegilor de partid, pentru că sunt aceiași oameni de 30 de ani pe care eu nu-i mai ascult pentru că nu mai sunt modele de urmat, atunci cum să îi urmeze un om, membru de partid, care nu se mai regăsește în ce spun ei sau un primar care e în bătălia electorală în prima linie?
Păi, primarul acela are nevoie de modele pe care să le urmeze, nu are nevoie de sfaturi toată ziua cum să iasă el pe teren și cum să aducă voturile, pentru că primar nu îl mai interesează. Ei cred că îl mai interesează, cei de la București, care sunt rupți de realitate. Eu vă spun sincer, pe șefii de la București nu îi mai ascultă nimeni, de mesajele scrise de către cine știe cine să le înveți pe de rost ca și punctaje, nu mai ascultă nimeni de poveștile lor vânătorești de la toate ședințele. Pur și simplu își pierd timpul crezând că cineva mai ascultă de povești. Nu, nu mai ascultă nimeni!
Și atunci și de asta am ajuns aici, unde suntem. Pentru că există o rupere totală între PNL și electorat, dar există o rupere totală între PNL, conducerea centrală, cei care cred că-s veșinci, și baza partidului. Este un adevăr.