Foto AROBS testează la Cluj un dispozitiv care se conectează la satelit și trimite mesaje RO-ALERT în zonele fără semnal. Voicu Oprean: „Ne dorim mii de echipamente în România”
- Scris de Ziua de Cluj
- 22 Noi 2024, 16:09
- Economie
- Ascultă știrea
AROBS Engineering, parte a grupului clujean AROBS, a lansat - în premieră pentru Europa - prototipul AlertBox, capabil să transmită mesaje de tip RO-ALERT în zonele unde serviciile de telefonie mobilă nu au acoperire sau atunci când rețelele GSM devin indisponibile.
AROBS Engineering, parte a grupului AROBS, a anunțat, vineri, debutul fazei de testare a dispozitivelor-prototip AlertBox create în cadrul celui mai recent proiect de cercetare și dezvoltare (R&D) finanțat de Agenția Spațială Europeană (ESA) prin programul Business Applications and Space Solutions (BASS).
Prototipul AlertBox de la AROBS conectează două rețele globale de sateliți (Starlink și Iridium) la sistemele naționale de management al situațiilor de urgență. Investiția inițială în dezvoltarea AlertBox a fost de 300.000 de euro, jumătate din finanțare fiind suportată de către ESA, iar cealaltă jumătate, de AROBS. Reprezentanții companiei au transmis că terminalul AlertBox nu are încă un preț de vânzare stabilit.
Prototipul AROBS-AlertBox este un sistem inovativ conceput în România și creat pentru a oferi populației acces neîntrerupt la serviciile de tip RO-Alert si 112 în zonele care nu au servicii constante de tip GSM, dar și în zonele dens populate în cazul unor evenimente neprevăzute/catastrofe ce întrerup serviciile zonale de comunicare GSM și/sau furnizarea de energie electrică.
Primele dispozitive vor fi testate în județul Cluj
Voicu Oprean (foto stânga ), CEO-ul AROBS, a transmis că primele cinci dispozitive prototip AlertBox vor fi amplasate pentru testare în Cluj-Napoca și alte locații din județul Cluj, pentru o perioadă de aproximativ șase luni.
„De regulă, autoritățile identifică necesitatea unui sistem după ce se întâmplă ceva. S-a văzut asta și în Valencia. Urmează să vedem dacă există interes din partea autorităților naționale și europene. AlertBox-ul poate fi folosit pentru partea de monitorizare a multor lucruri, dar scopul principal este pentru situațiile de urgență, când se întrerupre comunicarea telefonică. Instituțiile de stat ar trebui să fie cele care să cumpere acest dispozitiv. Cine consideră că este util. Ar putea fi primăriile sau consilii județene. Evident că ne dorim să existe sute, poate chiar mii de echipamente în România, care să poată comunica cu populația în anumite situații, să evităm situații precum cea din Valencia”, a declarat Voicu Oprean.
Dispozitivul AlertBox are, deocamdată, o baterie cu o durată de viață de 5-6 ore, dar se poate adăuga una cu o capacitate de patru ori mai mare. Poate funționa chiar și cu panouri fotovoltaice. Este, totodată, conceput pentru a conecta două sisteme globale de constelație de sateliți (Starlink-ul lui Elon Musk și Iridium) la sistemele naționale de management al situațiilor de urgență.
Spre deosebire de multe alte sisteme de comunicare personală, prototipul AlertBox este robust și proiectat să reziste în medii exterioare, supus șocurilor termice și fizice. Este conceput să fie accesibil publicului larg, în special pentru situațiile în care cetățenii nu dețin dispozitive mobile performante, care permit conectarea directă la sisteme de sateliți. În plus, prin AlertBox, autoritățile publice beneficiare pot opta pentru acces la internet prin conexiuni Starlink și Iridium.
AlertBox-ul de la Cluj, unic în Europa
„La nivel european nu există un astfel de dispozitv. Suntem primii care facem asta. Am putea livra produsul și în străinătate. Proiectul prototip AlertBox reprezintă un pas semnificativ în capacitățile noastre de cercetare și dezvoltare. Acesta folosește soluții low-orbit pentru a aborda provocările care apar din lipsa unei rețele GSM stabilă. Pe măsură ce dezvoltăm și testăm acest produs, urmărim să creăm modalități eficiente de a îmbunătăți accesul la comunicarea oficială în zonele care ar putea fi grav afectate atunci când rețelele tradiționale devin inaccesibile”, a declarat Cosmin Stanciu, manager al Aerospace Business Group, AROBS Engineering.
Ce urmează pentru AlertBox? Echipa de proiect de la AROBS Engineering dorește să identifice surse de finanțare pentru a dezvolta versiunea 2.0 a prototipului, care ar urma să asigure conexiunea la sistemul Galileo și ar include camere video și cu infraroșu. AlertBox 2.0 ar fi capabil, pe baza unui algoritm AI, să auto-detecteze situațiile de urgență precum incendiile sau cutremurele, și să transmită mesajul de alertă.