Austria nu ne-a vrut în Schengen, dar firmele lor raportează profituri RECORD în România. OMW Petrom, câștig de 10 mld. lei

Austria nu ne-a vrut în Schengen, dar firmele lor raportează profituri RECORD în România. OMW Petrom, câștig de 10 mld. lei

Petrom raportează un profit record de 10,3 miliarde de lei în 2022, de trei ori mai mare ca anul precedent, şi afaceri de 61 miliarde de lei, plus 136%.
 

Pe fondul scumpirilor din economie, în special la pompele de alimentare, OMV Petrom – cea mai mare companie listată la Bursa de la Bucureşti (BVB), a avut în 2022 rezultate financiare record. Astfel compania a înregistrat un profit net de 10,3 miliarde de lei, în creştere cu 260% faţă de rezultatul din 2021 de circa 2,9 mld. lei, şi afaceri de 61 miliarde de lei, în creştere cu 136%, potrivit unui raport oficial publicat pe site-ul BVB.

Comparativ, în anul 2021, OMV Petrom S. A., a raportat o cifră de afaceri de 23.586.087.255 miliarde lei și cun profit net de 2.688.416.594 miliarde lei, cu un număr mediu de 8271 mii de angajați. Compania este controlată de OMV AKTIENGESELLSHAFT cu 51.157% din acțiuni (majoritar), iar statul român deține și el 20.698% din acțiuni prin Ministerul Energiei, potrivit datelor consultate de ZIUA DE CLUJ pe site-ul termene.ro.

„Anul 2022 a fost unul fără precedent pentru industria energetică, cu dificultăţi în ceea priveşte aprovizionarea cu produse energetice, preţuri internaţionale record şi volatilitate fiscală. Rezultatele noastre reflectă acest mediu de piaţă şi performanţa operaţională: diversificarea surselor de energie, continuitatea aprovizionării, producţie record de electricitate”, spune Christina Verchere, director general al companiei cu o capitalizare de 27 mld. lei.

„Nu datorăm taxa de solidaritate”

Conform datelor consolidare neauditate (pagina 32), vânzările totale au ajuns la 78,25 miliarde lei, din care cele aferente segmentului Explorare și Producție – 16,27 miliarde de lei, iar Rafinare și Marketing – 31,26 miliarde de lei, deci însumat 47,63 de miliarde lei, ceea ce reprezintă sub 61% din veniturile totale (și ar conține și elemente care nu sunt incluse în reglementările OUG 186/2022).

Prin urmare, în ceea ce privește taxa de solidaritate, Grupul repetă ce a spus acum trei săptămâni, că nu se încadrează în plafonul stabilit regulamentul european preluat în legislața națională.

„În baza rezultatelor financiare preliminare aferente anului 2022 ale OMV Petrom și a prevederilor acestei ordonanțe de urgență, se așteaptă că OMV Petrom să nu între în scopul acestei contribuții de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având mai puțîn de 75% din cifra de afaceri în sectoarele definite: extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului”, a transmis OMV Petrom.

În privința taxei de solidaritate, Alina Popa a subliniat că Grupul are și alte activități, pe cele din OUG 186/2022, iar, după ce au făcut toate calculele, pe baza datelor preliminare, respondabilii au ajuns la concluzic că cifra de afaceri din sectoarele vizate nu ajunge la pragul de 75%.

Astfel, nu datorăm această taxă. În situația în care, din motive pe care nu le vedem acum, ANAF ar ajunge la alta concluzie, bineînțeles că vom plăti, așa cum am plătit întotdeauna, toate taxele și contribuțiile pe care trebuie să le plătim - Alina Popa, Director Financiar și Membru al Directoratului OMV Petrom.

Totuși, compania apreciază că pot apărea noi modificări în regimul fiscal aplicabil.

„Regulamentul UE 2022/1854 a introdus o contribuție de solidaritate, care a fost transpusă în legislația locală a statelor membre până la sfârșitul anului 2022, și este aplicabilă pentru 2022 și/sau 2023. Reprezintă o contribuție care se aplică profiturilor suplimentare ale societăților care operează în sectoarele petrolului, gazelor naturale, mineritului și rafinării și se calculează pe baza profiturilor fiscale obținute de aceste societăți, determinate în conformitate cu normele fiscale naționale, care depășesc cu mai mult de 20% media profiturilor fiscale obținute în perioada 2018 – 2021. România a transpus acest regulament prin OUG 186/2022, aprobată și publicată în decembrie 2022. Această ordonanata urmează să fie supusă procesului de aprobare Grupul OMV Petrom – Raport ianuarie – decembrie 2022 și T4/22 2 februarie 2023 11 în Parlament, că atare poate fi obiectul unor modificări. De asemenea, intervenții noi pe partea de reglementare și fiscalitate pot avea un impact asupra rezultatelor financiare ale OMV Petrom”, a transmis Grupul, în raportul publicat joi.

Conform datelor publicate, în 2022, OMV Petrom a contribuit deja prin plata redevențelor, taxelor suplimentare și a altor contribuții specifice industriei cu aproximativ 7,3  miliarde de lei, pe lângă impozitul pe profit de 2,2 miliarde de lei. În total, taxele specifice industriei au crescut de circa patru ori comparativ cu 2021.

„Veniturile OMV Petrom sunt o bază solidă pentru contribuţia la economia României şi la sectorul energetic românesc. Profitul net a fost de 10 miliarde de lei, în timp ce contribuţia la bugetul de stat, prin taxe şi dividende, a atins un nivel record de 20 miliarde de lei. Creşterea taxelor a fost determinată, în principal, de impozitele si contribuţiile specifice industriei, totalizând peste 7 miliarde de lei. Vom continua să urmărim obiectivele Strategiei 2030, care are în vedere susţinerea tranziţiei energetice din România, oferind pieţei soluţii de energie noi şi curate. Pentru 2023, investiţiile aproape se dublează, la 6 miliarde lei, echivalând cu aproximativ 60% din profitul net din 2022. Neptun Deep este în centrul strategiei noastre şi ne vom concentra să aducem proiectul mai aproape de decizia finală de investiţie, planificată pentru jumătatea anului 2023“, se mai arată în comunicat.

Compania românească controlată de austrieci, cel mai mare contribuabil la bugetul statului

„Suntem mândri să fim o companie românească”, spus joi Christina Verchere, subiniind că Grupul este cel mai mare contribuabil la bugetul statului.

Noi surse trebuie aduse în sectorul energetic, a subliniat Christina Verchere, făcând referire la gazele din Marea Neagră și anunțând că mai avem câteva luni până la momentul deciziei privind investiția în perimetrul Neptun Deep.

La nivelul grupului, rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a fost de 12,2 miliarde lei, cu contribuţii în creştere de la toate segmentele de activitate, „reflectând contextul de piaţă fără precedent al preţurilor crescute şi volatile ale mărfurilor", iar investiţiile au crescut cu 26%, la aproape 3,6 miliarde lei, se menţionează în comunicatul OMV Petrom.

În sectorul de Explorare şi Producţie, rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale a fost de 5,4 miliarde lei (1,8 miliarde în 2021), determinat, în principal, de preţurile mai mari ale ţiţeiului şi gazelor naturale şi de cursul valutar favorabil (dolar mai puternic faţă de leu), parţial contrabalansate de impozitarea mai mare în explorare şi producţie şi de volumele mai mici de vânzări.

Producţia a scăzut cu 7,9%, la 43,5 milioane barili echivalent petrol, din cauza vânzărilor de active de producţie din Kazahstan, a transferului de zăcăminte marginale către Dacian Petroleum şi a declinului natural din zăcămintele principale, parţial contrabalansate de contribuţia din lucrările de reparaţii capitale şi sonde noi.

Costul de producţie a crescut uşor, la 13 dolari/bep, în principal din cauza scăderii producţiei disponibile pentru vânzare şi a cheltuielilor crescute, parţial contrabalansate de cursul de schimb favorabil şi de impactul pozitiv din T2/22 al unui element de natură nerecurentă în legătură cu un control fiscal.

Pe partea de Rafinare şi Marketing, rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale s-a ridicat la 4 miliarde lei (2 miliarde lei în 2021), ca urmare a marjei de rafinare îmbunătăţite şi a creşterii cererii de carburanţi. Rata de utilizare a rafinăriei de 95%, comparativ cu 97% in 2021, a reflectat oprirea planificată din aprilie 2022.

Volumele vânzărilor cu amănuntul la nivel de Grup au fost mai mari cu 3%, fiind susţinute în principal de creşterea robustă a cererii pe tot parcursul anului, cu excepţia trimestrului al treilea.

În sectorul de gaze Gaze şi Energie, rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale a fost de 2,9 miliarde lei (0,8 miliarde lei în 2021), reflectând performanţa excelentă atât a segmentului de gaze naturale, cât şi a celui de energie electrică, rezultat afectat, însă, de cadrul fiscal şi de reglementare, subliniază reprezentanţii companiei.

Volumele de vânzări de gaze naturale au totalizat 46,1 TWh, fiind cu 6% mai mici, ca urmare a unui context de piaţă volatil, dar producţie netă de energie electrică a înregistrat nivelul record de 5 TWh (4,8 TWh în 2021), reprezentând 9% din mixul de producţie al României.


 

Comenteaza