Foto Bologna pe low-cost, o idee de city-break cu zbor de pe aeroportul din Cluj-Napoca / Cum vizitezi un oraș cu doar 200 de euro
- Scris de Ziua de Cluj
- 04 Mar 2025, 07:08
- Economie
- Ascultă știrea

Un maraton de 36 de km, cam 47.000 de pași, pe sub porticurile din Patrimoniul Mondial UNESCO ale orașului Bologna, chiar poate fi făcut cu un buget de 200 de euro, zbor dus-întors, cazare și bani de pizza, paste, intrări la muzeu, etc.
Cu puțină insprație în noaptea de 31 decembrie în loc să petreci de zor, îţi poți face o rezervare chilipir pentru începutul lui martie pe un weekend la Bologna, cu plecare din Cluj-Napoca. Pentru că Wizz Air încă mai vinde bilete la 24 de euro dus-întors în oraşele Europei, merită să îţi faci o listă din timp cu ce mai ai de văzut şi să mai vânezi câte o ofertă chilipir la o vacanță de weekend.
Şi da, e posibil ca o cazare pe Booking împărţită cu o gaşcă faină de familie să vină la 60 de euro pe 2 nopţi, iar cu tot cu banii de cheltuială să ajungi la 200 de euro maxim!!! şi să te bucuri de o aventură italiană în cei 47.462 de paşi :) sau 36 de km printr-un oraş plin de istorie şi cu o arhitectură unică în lume: Bologna.
Orașul-cetate din nordul Italiei, denumit şi „orașul roșu” pentru culoarea acoperișurilor și fațadelor sale îţi poate oferi o pauză de weekend pe banii cheltuiţi de mulţi români la mall în câteva ore pe mai nimic. Doar că Bologna e din altă poveste, una pe care ai vrea să o repeţi. Pentru că ai făcut un maraton în ziua în care chiar ai prins un maraton adevărat pe străzile frumosului oraş, maraton la care ai câştigat în cele din urmă și tu o ”butelcă” de apă, pentru că medalii au luat doar cei care au alergat, nu cei care s-au preumblat prin oraş ;)!
Dar ești fericit pentru că tu ai văzut de vineri până duminică la amiază, pe rând, ce era mai frumos din oraș: ruinele porţilor vechi de intrare în urbe, arcadele înlănţuite ale oraşului care par să te ţină fermecat sub cupolele care curg valuri, valuri pe deasupra ta, palate şi blazoane fără număr, statui şi trubaduri, maratonişti şi biciclişti, parcuri şi muzee, pizza, pastaaaaa şi cafele (acestea și consumate, nu doar văzute), şi chiar ai văzut cu ochii tăi inclusiv acei 50 de euro câştigaţi de mezinul grupului la un loz în plic cumpărat mai degrabă în glumă:)) Şi cum orice experienţă e unică, rămâne ca fiecare să îşi aleagă locul unde va poposi mai mult pentru a-şi încărca bateriile într-o experienţă bologneză de weekend.
Listă de cheltuieli pentru cei cu inspiraţie la vacanţe :)
- avion la Wizz Air dus/întors Cluj-Bologna 24 euro;
- 2 nopţi de cazare la 60 de euro, pe Via Paolo Fabbri, într-o clădire interbelică, (la 20 de minute de mers pe jos de centrul oraşului);
- bus metropolitan nr. 944 de la aeroport spre centru 4 euro până la Ospedale Maggiore / de acolo alt bus de oraș la 1,5 euro;
- trenul Marconi Express 12,8 euro (poate fi luat la întoarcere, când e mai mare graba spre aeroport);
- pizza ”Da-Youssef” livrată instant acasă până în 10 euro (excelentă!!!)
- focaccia (cu mortadella, mozzarela, ceapă, ton sau topping de ce pofteşti), la orice colţ de stradă care costă maxim 3 euro o porţie decentă;
- paste la restaurant 14-18 euro (Dacă eşti inspirat să prinzi deschis. La amiază, când te rupe foamea după umblat mii de paşi, mai toate localurile nu mai primesc clienţi până spre seară. Iar dacă nu ai fost inspirat, faci niște paste bologneze ”reinventate :)” pe cont propriu, la cina de seară de la cazare cu ingrediente de la supermarket, adică mult mai ieftin, dar excelente și acestea);
- cafea expresso 2 euro maxim, cam la fel şi produsele de patiserie din cafenele;
- intrare la muzeu + panorama din Turnul cu ceas 10 euro;
- alte cumpărături pentru micul dejun + fructe, lapte, băcănie, etc, cam 20 euro de căciulă.
Atracţii turistice care nu trebuie ratate în Bologna
Porticurile
Porticurile oraşului Bologna sunt un important patrimoniu cultural și arhitectural Italiei. Nu ai cum să le ratezi deoarece predomină în tot centrul vechi al orașului. UNESCO a inclus în Lista Patrimoniului Mondial porticurile din Bologna, reţeaua de arcade ce mărgineşte străzile din centrul istoric al oraşului italian. Datate din secolul al XII-lea în capitala regiunii Emilia-Romagna, porticurile se întind pe 62 de kilometri în cetatea medievală, dintre care 42 în centru. Din lemn (acestea aproape au dispărut), din piatră sau din cărămidă, ele acoperă străzile, pieţele, pasajele şi trotuarele. Acestea constituie un adăpost contra vremii nefavorabile (pe noi chiar ne-au ”ajutat” mult în ziua cu ploaie) sau a soarelui şi adăpostesc cafenele, restaurante, locaţii ale micilor comercianţi sau ateliere ale artizanilor. Porticurile au permis de-a lungul secolelor creşterea ofertei de locuinţe în oraş prin construirea deasupra arcadelor, un atu pentru Bologna care a cunoscut un aflux de studenţi de la fondarea universităţii sale în 1088, una dintre cele mai vechi din lume.
Basilica di San Petronio
Această biserică imensă și impresionantă este dedicată sfântului patron al orașului, Sfântul Petronius. Construcția sa a început în secolul al XIV-lea și a fost gândită să fie cea mai mare biserică din lume. A fost proiectată să fie chiar mai mare decât Sf. Petru din Roma, dar nu a fost niciodată finalizată conform planurilor inițiale. Turiștii se opresc aici pentru a admira arhitectura gotică impresionantă, pentru a vizita interiorul plin de istorie și artă sau pentru a spune câte o rugăciune.
Turnurile înclinate ale orașului Bologna
Turnul din Pisa poate fi mai cunoscut, dar Bologna are o pereche de turnuri care par să se încline și mai alarmant, din cauza formei lor înguste. Ele sunt cele mai cunoscute dintre cele 20 de turnuri care au rămas din cele peste 100 care au format orizontul orașului Bologna din secolul al XII-lea. Cea mai cunoscută pereche de turnuri se află la intersecția drumurilor care duc la cele cinci porți ale vechiului zid de inel (mura dei torresotti). Turnul mai înalt se numește Asinelli, în timp ce turnul mai mic, dar mai înclinat, se numește Garisenda. Turnul Asinelli a fost construit între 1109 și 1119 de familia Asinelli. La 97 m înălțime, înăuntru sunt 498 de trepte. Turnul Garisenda este mai scurt la 47 m și este cunoscut pentru surplombarea abruptă din cauza tasării fundațiilor. În octombrie 2023, din cauza temerilor că Turnul Garisenda, foarte înclinat, s-ar prăbuși, ambele turnuri au fost închise publicului.
Piazza Maggiore
Piazza Maggiore este o piață centrală din Bologna, regiunea Emilia-Romagna, Italia, păstrându-și în mare parte aspectul din secolul al XV-lea. În centrul pieței se află marele Palazzo di Re Enzo, care găzduiește centrul de informare și turism Bologna Welcome. Piața este mărginită de clădiri impresionante: Palazzo dei Banchi, Palazzo dei Notai, Palazzo d'Accursio și Palazzo del Podestà.
Piazza del Nettuno şi statuia lui Neptun
În centrul orașului italian Bologna, între Piazza Maggiore şi Piazza del Nettuno, se află impunătoarea și frumoasa Fântână a lui Neptun (Fontana del Nettuno, în italiană), una dintre atracțiile turistice principale ale orașului-cetate din nordul Italiei, capitală a regiunii Emilia-Romagna. Neptun (Poseidon, în mitologia greacă), zeu al apelor și al mărilor, a fost venerat inițial de către romani ca zeu al râurilor, izvoarelor și apelor, dar
Canalele „veneţiene” ale oraşului Bologna
Pe sub oraș există și un sistem complicat de canale (unul dintre ele este vizibil) construit încă de prin secolul al XII-lea, cu apă deviată din râurile din apropiere, canale care au ajutat la dezvoltarea orașului, facilitând igiena, transporturile și furnizând energie. În unul din ziduri a fost tăiată o fereastră la care chiar se stă la coadă pentru fotografii cu ”mica Veneție” din Bologna.
Palatul D’ Accursio
Palatul D’ Accursio este sediul primăriei din Bologna. Având deasupra intrării statuia de bronz a Papei Grigore al XIII-lea, născut la Bologna, această clădire este mai mult decât un sediu clasic de primărie. E o clădire transformată într-un adevărat centru cultural, aici găsindu-și loc numeroase colecții de artă. Palatul e mereu plin de turiști aceștia venind pentru frumoasa grădină interioară, pentru perspectiva asupra Pieței Maggiore văzută de la ferestrele de la etaj și pentru ”scara de cal”. Această scară care are o formă specială era folosită în trecut de nobilimea orașului, aceștia dorind să ajungă la etajul clădirii cu trăsura. Nu ratați o vizită la palat!
Colecțiile Municipale de Artă și Turnul cu Ceas din Bologna
Muzeul a fost fondat în 1936 și este găzduit în camerele Palazzo d'Accursio, locuite până în 1859 de legatul papal. Lucrările provin din donații de picturi, mobilier, mobilier și mobilier primite de Municipiul Bologna în timpul secolului XIX și începutul secolului XX.
Piața Galvani
Aflată în spatele bisericii San Petronio, Piața Galvani a fost până în secolul al XVII-lea o piață de mătase. Apoi, când a fost construit Palatul Archiginnasio s-a dorit aici o piață care să înfrumusețeze intrarea în acesta. În centrul pieței se află statuia lui Luigi Galvani, un savant bolognez cunoscut pentru că a descoperit electricitatea biologică, imortalizată în timp ce observa faimoasa broască, obiect al experimentelor sale.
Palatul Archiginnasio
Situat în inima orașului Bologna, în Piața Galvani, Palatul Archiginnasio a fost cândva sediul celei mai vechi universități din lume. Construcția clădirii a fost comandată de către Papa Pius al IV-lea pentru a găzdui sub același acoperiș facultățile vremii. Astăzi palatul găzduiește principala bibliotecă a orașului și cea mai mare bibliotecă din regiune, aceasta deținând 35.000 de manuscrise. Cine vizitează biblioteca are parte de un spectacol vizual desăvârșit, camerele acesteia dezvăluind artă pură. Tot în această clădire se află și Teatrul Anatomic, locul unde studenții la medicină învățau anatomia corpului uman. Pereții clădirii formează un complex heraldic enorm , format din șase mii de steme pictate pe pereții acesteia. Onoarea de a pune o stemă pe pereți era rezervată acelor studenți care erau aleși de alți studenți ca șefi ai națiunilor (organizații studențești) şi numiți consilieri. Stemele indică țara sau orașul de origine al studentului, împreună cu numele studentului. (Vezi în galeria foto stema pe care e menționată Transilvania)
Sala Borsa şi vestigiile arheologice ale civilizației romane, sec. II î.Cr.
Sala Borsa, un centru cultural important al orașului, care cuprinde o bibliotecă foarte modernă, înzestrată cu un fond de carte bogat, pentru toate categoriile de cititori. Pavimentul transparent, din blocuri de sticlă, lasă să se vadă vestigii arheologice ale civilizației romane care datează din secolul II î.Cr. Ruinele, pe care a fost construit situl, includ rămășițe din orașul antic Bononia, care datează din anul 189 î.Hr. Există, de asemenea, ruine etrusce pe fața locului care preced cele romane.