Video Foto Clujenii, cu ochii pe cuplul de lebede de pe Someş: Firescul vieţii, un spectacol pe apă, în Grigorescu
- Scris de Ziua de Cluj
- 11 Apr 2025, 10:06
- Life
- Ascultă știrea

Încă de la sfârşitul lunii februarie, un cuplu de lebede albe a cuibărit în stuful de pe Someş, iar viaţa lor a devenit un spectacol pe cât de simplu şi firesc, pe atât de încântător pentru cei care au făcut o promenadă pe malul râului. De obicei aceste păsări trăiesc în cuplu cu același partener toată viața.
Aproape orice plimbare pe malul Someşului în zona stufului de pe malul vecin cu cartierul Grigorescu se lasă de câteva luni cu fotografii şi clipe de contemplare a vieţii liniştite a unui cuplu de lebede albe care fac spectacol pe luciul apei.
"Sunt minunate, le-am pozat și eu în Februarie, mă bucur că au rămas, poate o să aibă și puișori, pentru încântarea noastră și perpetuarea speciei. Locuiesc în Donath de foarte multi ani, dar 2025 este primul an când am văzut lebede pe Someș, pescăruși și rațe sunt de mult timp dar lebede, prima dată, sper să se înmulțească", a scris o clujeancă pe final de februarie pe un grup de Facebook al cartierului Grigorescu.
Între timp clujenii au urmărit cu viu interes cum graţioasele păsări şi-au făcut cuibul, iar acum fac cu schimbul la clocit ouăle. Fiecare UPDATE la viaţa noilor locatari de pe Someş aduce un zâmbet de apreciere pe feţele clujenilor nerăbdători să vadă şi puilorii pe luciul apei în curând.
El merge-n stuf! Trebuie să termine cuibul!
Acum el, pe cuib, ea, se hrănește!
Este un loc bun de cuibărit!!!!!
Prietenele noastre, lebedele...
Fain la Cluj!
Ce frumoase sunt!, au scris clujenii pe grupul de Facebook Grigorescu.
Lebedele sunt păsări din familia Anatidae din genul Cygnus. Lebedele de obicei trăiesc în cuplu cu același partener toata viața, deși uneori apare „divorțul”, în special după eșecul cuibăritului sau dacă un partener moare, lebada rămasă va căuta alt partener. În România se întâlnesc 4 specii: lebăda de iarnă (Cygnus cygnus), lebăda de vară (Cygnus olor) și lebăda mică (Cygnus columbianus); în grădinile zoologice de la noi este des întâlnită lebăda neagră (Cygnus atratus), scrie wikipedia.org.
Lebedele sunt extrem de protectoare cu cuiburilor lor. Vor ataca agresiv tot ceea ce percep ca o amenințare pentru puii lor, inclusiv oamenii. Spre deosebire de multe alte rațe și gâște, masculul ajută la construcția cuibului și, de asemenea, va incuba pe rând ouăle. Alături de rațele fluierătoare, lebedele sunt singurele anatide care fac acest lucru. Dimensiunea medie a ouălor (pentru lebădă mută) este de 113 × 74 mm, cântărind 340 g, femela depunând 4 până la 7 ouă și având o perioadă de incubație de 34-45 de zile, mai scrie sursa citată.