Ce facem? Punem cruce democratiei?

Ce facem? Punem cruce democratiei?
Intrebarea este de mare actualitate. In urma cu cateva luni, Romania a facut un pas dincolo. In dictatura. Atunci cand premierul Boc a luat decizia de a ignora un verdict al Curtii Constitutionale.

Puterea a renuntat in ultima clipa la acest act de sinucidere. Dar atentatele la democratie s-au inmultit. Si procesul continua. In acest moment, pericolul major este suprimarea libertatii de constiinta.

Este evident ca, atunci cand vorbim despre democratia din Romania, este obligatoriu sa afirmam ca principiul separarii puterilor in stat este sistematic incalcat. Ca rezultatul conflictelor interinstitutionale - generate de o guvernare rea, de o presedintie si mai rea dar si de o Constitutie care trebuie schimbata - consta, pana la urma, in suprimarea ori diminuarea unor drepturi. A unor libertati. La fel trebuie sa recunoastem ca e greu sa vorbim despre democratie intr-o tara in care nu a fost inca rezolvata problema proprietatii. Si nici a fortei de munca, aceasta nefiind, asa cum ar trebui sa fie, o marfa. In fine, nu exista o adevarata competitie a valorilor si nu va exista, atat timp cat statul intretine un monopol periculos si deseori intervine brutal in economie si societate.


Dar cred ca raul cel mai mare este legat de constiinta. De nivelul acestei constiinte individuale si colective dar si de gradul de manipulare al constiintelor, care are drept rezultat o diminuare, o subminare sau chiar o anulare. La ce ma refer? Atunci cand cetatenii primesc de la oficialii statului informatii eronate sau atunci cand nu primesc informatii, constiinta individuala si cea colectiva sunt alterate. Atunci cand nu se investeste in scoala si in educatie in general, constiinta individuala si constiinta publica sunt din nou alterate.

Cititi mai mult pe CorectNews

Comenteaza