Liniştea dinaintea furtunii

Liniştea dinaintea furtunii
Apele politicii romanesti par linistite. Si chiar sunt, in acest moment. Dar este doar linistea de dinaintea furtunii. De mai multa vreme, analizele mele conduceau la concluzia ca primavara si vara acestui an vor fi decisive.

Ca exista o mare probabilitate ca insusi ciclul electoral sa fie dat peste cap, intr-un sens sau in altul, in aceasta perioada. Incepand chiar din aceasta saptamana si saptamana urmatoare, vom avea semnale clare in sensul ca am avut sau nu dreptate.


Tocmai neobisnuita liniste este cea care ne arata ca, in laboaratoarele de strategie ale partidelor politice, precum si in laboratorul de la Cotroceni, urmeaza sa se ia decizii importante. Care ii vor proiecta pe combatanti intr-un razboi crancen.

Este clar ca nici Traian Basescu, nici PD-L si, probabil, nici aliatii la guvernare ai acestui partid nu doresc alegeri anticipate. Rezulta clar din modul in care isi dozeaza munitia. Toate eforturile converg catre momentele obisnuite de calendar. Cateva miliarde de euro sunt pastrate pentru a fi aruncate in lupta incepand din toamna acestui an. Sunt pregatite variante de acte normative cu caracter electoral, care sa favorizeze puterea. In acelasi timp, este la fel de clar ca tabara opozitiei este impartita in doua. Unii, mai putini, mizeaza si se pregatesc, in acest sens, pentru o scurtcircuitare a calendarului politic obisnuit. Altii, mai multi, incearca sa faca efortul de a se coordona si concentra pe operatiuni politice desfasurate in forta abia in primavara anului viitor.


Daca in analiza de ieri m-am referit la coalitia aflata la guvernare, acum este momentul sa vedem de ce strategii si resurse dispun, totusi, PSD, PNL si PC. Adica Uniunea Social Liberala. Daca vorbim despre resurse financiare, intrucat aceste partide se afla de mai multa vreme in opozitie, ele, resursele, pot fi identificate mai ales in teritoriu.

Cititi mai mult CorectNews

Comenteaza