O ipoteză tulburătoare. Victor Ponta mână în mână cu Traian Băsescu

O ipoteză tulburătoare. Victor Ponta mână în mână cu Traian Băsescu
Lipsit de credibilitate, PD-L nu mai poate gestiona ţara. În consecinţă, opoziţia, condusă de PSD, are cele mai bune condiţii pentru a prelua puterea. Dar nu face acest lucru. Oare de ce? Nu cumva Victor Ponta are o înţelegere secretă cu Traian Băsescu? Şi nu a sosit încă momentul ca înţelegerea să fie pusă în operă?
Liderii PSD lansează, în mod oficial, două tipuri de afirmaţii pentru a justifica faptul că refuză să ia în mână hăţurile puterii. Şi să-şi asume răspunderea pentru scoaterea României din criză. În subsidiar, mai mult subînţeles, există şi al treilea set de argumente. Despre ce este vorba?

În primul rând, PSD susţine că, în acest moment, este riscant să introducă o moţiune de cenzură pentru că ea ar putea să nu obţină voturile necesare în Parlament. Este invocată, între altele, şi absenţa unei alianţe consolidate cu PNL. Este adevărat? Nu. Nu este adevărat. Atunci când PNL a fost strâns cu uşa de către opinia publică s-a demonstrat, fără echivoc, că liberalii sunt gata şi să-şi asume răspunderea guvernării şi să pună umărul la dărâmarea actualului Executiv printr-o moţiune de cenzură şi, în ultimă instanţă, dacă PSD ar dori acest lucru, liberalii sunt gata să nu intre la guvernare, dar să-i sprijine pe socialişti din opoziţie.

Este evident pentru toată lumea că, pentru o ciorbă şi o bucată de pâine, şi partidul de strânsură condus de Gabriel Oprea e gata să sară în barcă. Ba mai mult, în schimbul păstrării unor privilegii şi, mai ales, a unor garanţii de imunitate, mulţi dintre pedelişti ar putea rupe rândurile. Această teză a imposibilităţii dărâmării în această legislatură şi chiar acum a Guvernului Boc, invocată de Ponta, este ireală.

În al doilea rând, PSD susţine, aparent pe bună dreptate, că nu a putut da jos Guvernul Boc 4 şi nu poate da jos Guvernul Boc 5 până când nu există un proiect solid de a scoate ţara din criză. Dar chiar nu există? Şi admiţând că nu există, cine e de vină? Oare nu asta este treaba celui mai mare partid al opoziţiei, să aibă în permanenţă scenarii alternative de conducere a ţării? Mai mult, realitatea este în mişcare. Admiţând că mâine este bătut în cuie un asemenea proiect de guvernare, poimâine el nu mai poate fi valabil şi trebuie ajustat. Pe această logică, PSD poate amâna, sine die, momentul răfuielii cu Boc.

Al treilea set de argumente, mai mult insinuate decât explicate, se circumscrie cinismului politicii. Tragând de timp, PSD speră să ia pe făraş o cantitate şi mai mare de electorat PD-L. Care să îi asigure un eventual 50 la sută plus 1 la următoarele alegeri parlamentare. Este o iluzie vecină cu prostia, PD-L este lăsat la butoanele financiare şi s-a văzut, la ultimele alegeri, ce este capabil să facă în materie de cumpărat şi fraudat voturi.

Nu cumva renunţarea, în ultima clipă, la o decizie bătută în cuie, de a se lupta până la capăt, pentru a nu-i lăsa PD-L-ului majoritatea la Curtea Constituţională, a fost schimbată în ultimul moment de Victor Ponta, după o “discuţie” lămuritoare cu Traian Băsescu? Între patru ochi? Nu cumva, la schimb, socrul lui Victor Ponta, Ilie Sârbu, urmează să-l înlocuiască pe Geoană la preşedinţia Senatului? Nu cumva, după îndeplinirea acestei condiţii abia, Guvernul va fi schimbat într-un tandem Ponta - Băsescu?

www.sroscas.ro
Comenteaza