Cum a ratat Clujul o actriţă de Cannes

Cum a ratat Clujul o actriţă de Cannes
S-a născut în Iaşi, s-a format în Cluj şi profesează în Sibiu. Iar dacă o anumită conjunctură ar fi fost favorabilă, Clujul s-ar fi putut lăuda acum că are o actriţă de Cannes.

Vorbim despre Cristina Flutur, protagonista peliculei "După dealuri" care alături de Cosmina Stratan a primit în acest an premiul pentru interpretare feminină, ex-aequo. Cristina Flutur s-a întors sâmbătă în oraşul care a format-o ca actriţă şi a vorbit cu ziuadecj.ro despre şansa pe care a avut-o ca actriţă.

"Când m-am decis să dau la Facultatea de Teatru", spune Flutur, "abia terminasem Literele la Iaşi şi am decis să vin la Cluj. Am decis efectiv să o iau pe alt drum,  am decis să schimb macazul". Şi-a descoperit vocaţia într-o trupă de teatru de amatori în Iaşi, dar spune că, tehnic, trupa nu a ajutat-o în carieră. "Era o trupă de teatru de amatori în Iaşi, dar participam pentru atmosferă şi prieteni, nu am jucat prea mult; ne întâlneam seara şi cântam la chitară".

În schimb şi-a deschis ochii spre teatru, a început să asiste la piese şi să citească scenarii. "Aveam contact cu lumea asta (a teatrului-n.red.) pentru că mergeam la teatru, citeam piese şi mă interesm de ce se întâmplă pe scenă. Mi se părea fals şi mă gândeam dacă nu se poate face altfel, dacă nu există o soluţie pentru falsul ăsta, o modalitate ca totul să fie cât mai autentic. Atunci am decis că mi-ar plăcea să dau la Teatru. Şi nu ştiu de ce am ales Clujul, nu ştiam nimic despre oraş, despre profesori şi şcoala de aici, dar voiam şi să plec de acasă. Mă gândeam că în procesul de maturizare al unui om e important momentul când îşi ia zborul din cuib", explică actriţa.


"Venirea la Cluj a fost un fel de renaştere, am schimbat cu totul lumea", spune ea. fără să uite să admită că, totuşi, o astfel de experienţă ar fi regăsit-o, într-o oarecare măsură, în orice oraş s-ar fi îndreptat după ce părăsea Iaşiul natal. Dar numai într-o oarecare măsură. "Clujul mi-e foarte drag, e oraşul pe care l-am iubit cel mai mult; când vin în oraş îmi place să mă întâlnesc cu studenta care eram".


O dată formată la Facultatea de Teatru de la Universitatea "Babeş-Bolyai", pasul firesc ar fi să profeseze în domeniu în acelaşi oraş, având în vedere şi faptul că municipiul e unul dintre centrele culturale importante ale ţării. Cristina Flutur explică de ce a ajuns, într-un final, să profeseze în alt oraş: "Când am absolvit facultatea, nu erau locuri disponibile la Teatrul Naţional decât pentru băieţi, unii colegi s-au şi angajat. Iar la Sibiu se dădea concurs şi m-am gândit să încerc".

Aşa a început cariera Cristinei Flutur în teatru - la Sibiu, pentru că la Cluj nu se găseau locuri. La capătul a opt ani de carieră au venit şi recompensele: premiul pentru cea mai bună interpretare feminină pentru "După dealuri" la ediţia din acest an a prestigiosului festival de la Cannes.

Cristina Flutur s-a născut în 1978 la Iaşi, unde a absolvit Facultatea de Litere la Universitatea "Al. I. Cuza" în 2000. În acelaşi an a început să studieze actoria la Cluj, la Universitatea "Babes-Bolyai", iar dni 2004, joacă la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu. "După dealuri" e primul său rol într-un film de lungmetraj.

Comenteaza