Cvartetul Transilvan, concerte pascale la Turda şi Cluj-Napoca

Cvartetul Transilvan, concerte pascale la Turda şi Cluj-Napoca
Cvartetul Transilvan, formaţie distinctă în cadrul Filarmonicii de Stat „Transilvania", susţine două recitaluri camerale - unul în Turda mâine la biserica ortodoxă „Oprişani II" şi un altul în 1 mai la Cluj-Napoca, la biserica ortodoxă „Schimbarea la faţă" de pe pietonala Eroilor.

Concertele includ sonatele intitulate "Ultimele şapte cuvinte ale Mântuitorului pe cruce" de Joseph Haydn, cele mai cunoscute creaţii destinate timpului prepascal din întreaga literatură universală muzicală.  În introducere, Preotul Stelian Tofană, profesor universitar în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, va susţine o scurtă prezentare teologică.

Violonistul Gabriel Croitoru cântă pe vioara "Catedrala" a lui George Enescu, un exemplar semnat de Giuseppe Antonio Guarneri (del Gesu). Intrarea la cele două concerte e gratuită.

Cvartetul Transilvan a fost înfiinţat în 1987. În 1989, ca recunoaştere a valorii artistice deosebite, acest ansamblu cameral a dobândit statutul de cvartet de stat, ca formaţie distinctă în cadrul Filarmonicii ,,Transilvania". Nicuşor Silaghi, Marius Suărăşan şi Vasile Jucan sunt membrii fondatori ai cvartetului, iar acestora li s-a alăturat în 1989 violonistul George Dudea. Din anul 2000, cvartetul activează într-o nouă formulă, George Dudea fiind înlocuit la prima vioară de către renumitul solist Gabriel Croitoru, unul dintre cei mai apreciaţi violonişti români ai perioadei actuale.

Comenteaza