Ultima zi de mandat. Haiduc îşi află marţi succesorul

Ultima zi de mandat. Haiduc îşi află marţi succesorul
Academicianul Ionel Haiduc, clujeanul care a condus timp de 8 ani Academia Română, predă marţi ştafeta.

Preşedintele Academiei Române, clujeanul Ionel Haiduc, îşi încheie mandatul. De fapt, mandatele. El a preluat preşedinţia Academiei Române în anul 2006 şi a fost reales preşedinte al Academiei în 2010. Marţi, 8 aprilie, vor avea loc însă noi alegeri.

Matematicianul Viorel Barbu, inginerul electronist Ionel Valentin Vlad şi medicul Victor Voicu candidează la funcţia de preşedinte al Academiei Române sunt cei trei candidaţi.

Valentin Vlad este considerat favorit la aceste alegeri. In primul rand pentru ca are sustinerea fatisa a actualei conduceri, din care de altfel face parte, fiind vicepresedinte din 2009. Propulsarea in aceasta functie s-a produs imediat dupa ce a trecut de la statutul de membru corespondent la cel de membru titular. Desi a intrat in Academie in 1991, la fel ca si contracandidatii sai, Valentin Vlad a obtinut titularizarea foarte tarziu, dupa ce a fost 18 ani membru corespondent, in cazul lui Barbu acest lucru intamplandu-se in 1993, iar in cazul lui Voicu in 2001.

Alegerea noului preşedinte al Academiei Române va avea loc în Adunarea Generală a forului, la care vor participa membrii titulari, corespondenţi şi cei de onoare din ţară.

Pe de altă parte, vicepreşedinţii Academiei Române urmează să fie aleşi într-o altă Adunarea Generală a forului, care va avea loc cel mai probabil pe 24 aprilie. Până în acest moment nu s-a înregistrat niciun candidat pentru aceste funcţii. Academia Română este cel mai înalt for ştiinţific şi cultural al României, care reuneşte personalităţi marcante din ţară şi din străinătate din toate domeniile ştiinţei, artei şi literaturii.

Potrivit site-ului instituţiei, prin lege şi statut, Academia Română poate avea un număr maxim de 181 membri titulari şi corespondenţi şi 135 membri de onoare din care cel mult 40 din ţară, iar numărul membrilor titulari nu poate depăşi numărul membrilor corespondenţi pe ansamblul Academiei Române.

În prezent, Academia are 77 membri titulari, 80 membri corespondenţi (total 157), 86 membri de onoare din străinătate şi 31 membri de onoare din ţară (total 118), potrivit site-ului instituţiei.

 

Comenteaza