Teatrul din Turda şi-a schimbat denumirea

Teatrul din Turda şi-a schimbat denumirea
Începând de miercuri, 13 august, Teatrul Municipal Turda are un nou nume. Prin această modificare, conducerea teatrului vrea să aducă un omagiu unui regizor al cărui nume este legat, în mod direct, de istoria instituţiei de cultură.

În urma unei hotărâri a consiliului local al municipiului Turda, teatrul din localitate se numeşte, de acum, Teatrul „Aureliu Manea" Turda. 

Reprezentanţii instituţiei au motivat decizia de a redenumi teatrul după numele regizorului Aureliu Manea prinstrânsa legătură între activitatea artistului şi istoria teatrului turdean.

"Marcat de spiritul creator şi unic al omului de teatru polonez Jerzy Grotowski, influenţat de întâlnirea cu acest mare creator, cu Laboratorium din Wrocław, regizorului Aureliu Manea i-a venit ideea de a avea propriul său laborator de teatru. Acest gând a prins contur prin întâlnirea cu teatrul turdean, unde a găsit locul de maturizare a unor idei şi terenul prielnic pentru noi experienţe şi explorări. A fost o perioadă prielnică pentru sondarea şi studierea gustului publicului, o perioadă fertilă pentru o absolută înnoire a limbajului său teatral. Susţinut din tot sufletul de către managerul instituţiei, Narcisa Pintea, cu ajutorul nemijlocit al Vioricăi Samson Manea şi cu suportul foarte multor personalităţii ale vieţii teatrale româneşti (Ion Caramitru, George Banu, Andrei Şerban, Constantin Chiriac, Paul Salzberger, Ileana Lucaciu ,Vladimir Brânduş, Claudiu Groza etc.), acest vis a devenit realitate", a transmis conducerea teatrului.

Aureliu Manea s-a născut la data de 4 februarie 1945 şi a murit recent, la data de 13 martie, anul curent, în localitatea Galda de Jos, judeţul Alba. A fost un regizor de teatru, actor şi scriitor român supranumit „regizorul vizionar al generației sale", datorită spiritului să inovator. de-a lungul carierei, a montat spectacole pe scenele teatrelor din Turda, Cluj, Ploiești, Sibiu, Timișoara, Iași şi Piatra Neamț. În 1992, a fost recompensat cu premiul UNITER pentru întreaga activitate, iar în 1999 Primăria Municipiului Ploiești și Teatrul „Toma Caragiu" din Ploiești i-au acordat Diploma de excelenţă pentru merite deosebite în promovarea artei teatrale.

Comenteaza