Musai-Muszáj nu se lasă: dezbatere cu politicieni, avocaţi şi clujeni de rând. Este aşteptat şi Boc
- Scris de Ziua de Cluj
- 25 Feb 2015, 12:04
- Cultură
- Ascultă știrea

Această dezbatere este a treia acţiune organizată de Musai-Muszáj, în contextul scandalului plăcuţelor bilingve româno-maghiare de la intrările în Cluj-Napoca.
"Scopul grupului Musai-Muszáj este formarea unei atmosfere multiculturale în oraș, deoarece nu putem accepta atitudinea Primăriei Cluj-Napoca și a primarului Emil Boc față de multilingvism și de problemele legate de plăcuțele bilingve de la intrarea în oraș", spun organizatorii.
Dezbaterea va avea loc joi, 26 februarie, la ora 19:00, în sala Studio a Fabricii de Pensule şi va fi difuzată live pe internet, pe pagina de Facebook musai-muszáj.ro. Va fi tradusă în mai multe limbi. După încheierea evenimentului, pot fi completate formulare în legătură cu așezarea plăcuțelor multilingve la intrările în oraș, formulare care vor fi înaintate Primăriei Cluj-Napoca.
Toate aceste acţiuni civice vin în replica deciziei Curţii de Apel Cluj, din 5 februarie 2015, prin care Primăria Cluj-Napoca nu mai este obligată să amplaseze plăcuţe bilingve româno-maghiare la intrările în oraş. Instanţa a admis recursul municipalităţii, casând astfel decizia Tribunalului Cluj, care obliga autorităţile locale să amplaseze plăcuţe bilingve la intrările în oraş.
Pe pagina de Facebook a grupului de iniţiativă a fost publicat un manifest adresat municipalităţii:
"Nu mai tolerăm ca administrația să vorbească despre multi- sau interculturalitate, în timp ce sabotează amplasarea unor plăcuțe bilingve/multilingve la intrările orașului. Considerăm ipocrizie și manevră politică ieftină faptul că primarul Emil Boc salută cetățenii orașului în limba maghiară în timp ce primăria nu implementează multilingvismul asumat în candidatura pentru titlul de Capitală Europeană a Tineretului și refuzăm să acceptăm în continuare acest tip de atitudine.
Nu mai acceptăm sloganele conducerii orașului despre toleranță, multilingvism și multiculturalitate, cât timp acestea se dovedesc că au fost, sunt și rămân doar cuvinte goale. A sosit timpul să demascăm această practică și să acționăm împotriva ei - la nivel local, național și internațional. Scopul nostru este ca orașul nostru să fie Clujul interculturalității reale, trăite zi de zi. Ne luăm angajamentul de a transforma acest scop în realitate.
În acest sens, anunțăm:
1. Lansarea campaniei „Primăvara celor 1.000 procese" - o campanie de trei luni care urmărește ca până în 1 iunie 2015:
- cel puțin 1.000 de cetățeni clujeni să ceară primăriei amplasarea plăcuțelor bilingve la intrările orașului
- cel puțin 1.000 de cetățeni clujeni să se alăture procesului care obligă orașul să facă
acest lucru
2. Publicarea, în 19 februarie, a unei scrisori adresate celor 16 orașe înfrățite cu Clujul și presei internaționale, care va prezenta realitatea multiculturalității și multilingvismului asumat doar la nivel declarativ.
3. Organizarea, în 26 februarie, a unei dezbateri publice - prima dintr-o serie de dezbateri care vor avea loc în ultima zi de joi din fiecare lună - privind asumarea activă a cauzei interculturalității orașului.
4. Organizarea, în 27 februarie, a primei ediții a premiilor lunare CKK pentru Intoleranță în cadrul cărora, pe baza votului publicului, vor fi decernate "premiile" pentru cea mai intolerantă instituție și cea mai intolerantă persoană", semnează membrii grupului.