Transilvania Jazz Festival: patru concerte cu muzicieni de renume mondial şi o lansare de carte

Transilvania Jazz Festival: patru concerte cu muzicieni de renume mondial şi o lansare de carte
Ajuns la cea de-a noua ediție, Transilvania Jazz Festival reuneşte, între 2 și 4 decembrie 2015, la Cluj-Napoca, importanţi muzicieni de jazz ai momentului, din ţară şi străinătate.

În cele trei seri de festival, publicul clujean se va putea bucura de concertele susţinute de Sebastian Spanache Trio, Marcian Petrescu Duo, Bodurov Trio și Paolo Profeti European Collective.

Sebastian Spanache Trio va deschide ediția din acest an, prin concertul programat în 2 decembrie, ora 20:00, la Casa de Cultură a Studenților. Sebastian Spanache Trio are o activitate concertistică intensă, atât naţională cât şi internaţională, în ultimii ani împărţind scena cu artişti de talie mondială, cum ar fi Richard Bona, Hidden Orchestra, Adam Bałdych Imaginary Quartet sau Robert Mitchell's Panacea. Trio-ul are la activ două albume lansate oficial, "Humanized", în 2013, şi „A Pasha's Abstinence", în 2014, cel din urmă fiind premiat ca „Cel mai bun album" la prima ediţie a Premiilor Revistei Sunete 2014. Sebastian Spanache Trio a luat naștere în a doua jumătate a anului 2011 la Timișoara și este format din Sebastian Spanache (pian, rhodes, wurlitzer), Csaba Sánta (contrabass, chitară bas) și Radu Pieloiu (tobe, percuție).

În cea de-a doua seară a festivalului, pe data de 3 decembrie, publicul va avea parte de un adevărat regal de blues acustic, cântat doar cu chitara acustică, muzicuță acustică și voce de STORYTELLERS - Acoustic Blues, în cadrul concertului „Povestitorii - muzicuța și chitara în tradiția adevărată a bluesului acustic". Marcian Petrescu este singurul muzician de blues care a reușit performanța de a avea ca invitați pe albumele sale solo pe doi dintre cei mai importanți muzicutiști de blues ai momentului, ambii laureați cu Premiul Grammy - Sugar Blue și Charlie Musselwhite, propune un proiect extrem de proaspăt și de spectaculos, împreună cu unul dintre cei mai talentați și virtuoși chitariști din România în acest moment - Florin Giuglea. Colaborarea dintre cei doi a început încă din 2006, până acum concertând în peste 30 de orașe.

Bodurov Trio, condus de pianistul si compozitorul bulgar Dimitar Bodurov va concerta tot în seara de 3 decembrie, în cadrul Transilvania Jazz Festival. Fascinația lui Bodurov pentru folclorul bulgar a evoluat într-un stil unic și a se poate regăsi în albumul lor "The Resumption Suite" din 2004. Trio-ul a mai susținut turnee și în Olanda, Belgia, Luxemburg, Germania, Austria și Bulgaria.

În ultima seară a festivalului, pe 4 decembrie, publicul clujean îi va putea asculta pe Paolo Profeti European Collective. Un ansamblu compus din 6 muzicieni de excepție, Paolo Profeti European Collective , condus de compozitorul Paolo Profeti, aduce împreună o secţie ritmică bine consolidată, formată din unii dintre cei mai apreciaţi muzicieni italieni, care lucrează deja împreună de mai mulţi ani (Davide Incorvaia, Cristiano Da Ros şi Alessandro Rossi) şi doi excepţionali muzicieni români: chitaristul Sorin Romanescu şi trombonistul Florian Radu. Inspirat atât din matricea post Bop, cât şi din muzica mediteraneană şi contemporană europeană, albumul "Waiting for Bucharest" care stă la baza concertului de la Cluj, este produs de casa de discuri Fiver House Records și cuprinde compoziţii, inspirate din experienţa directă a compozitorului Paolo Profeti de tranziţie între Italia şi România.

Pe lângă concerte, în cadrul ediției din acest an a Transilvania Jazz Festival va avea loc și o dublă lansare de carte a cunoscutului muzicolog, jurnalist, comentator-promotor de jazz Alexandru Şipa.

Jazz Cocktail reprezintă o compilaţie de texte și documente (autografe şi poze preţioase) cu muzicieni cunoscuţi din ţară şi străinătate iar volumul "Teme de jazz - compozitori români", alcătuit şi îngrijit de Alexandru Şipa cuprinde 87 de piese semnate de 17 dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi muzicieni români de jazz.

Biletele pentru Transilvania Jazz Festival costă 20 de lei, preţ între şi 15 lei pentru studenti, elevi, pensionari.

 

Comenteaza