Proiecție de film, la Cluj, în memoria victimelor protestelor de la Chișinău din 2009

Proiecție de film, la Cluj, în memoria victimelor protestelor de la Chișinău din 2009
Filmul de lungmetraj ”Ce lume minunată”, în regia lui Anatol Durbală, va fi proiectat joi, 7 aprilie, de la ora 20:00, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, în memoria victimelor protestelor de la Chișinău din 2009.

"Ce lume minunată" este un film dramă, de ficțiune, apolitic, avându-l în rolul principal pe Petru (Igor Babiac), un tânăr basarabean, student în SUA, care se întoarce în Republica Moldova și nimerește în centrul protestelor din Chișinău.

Producția este câștigătoare a mai multor premii la festivaluri de film internaționale, printre care Warsaw Film Festival Polonia 2015, FilmFest SEE à Paris France 2015, SOE in Berlin Germania 2015, Crossing Europe Austria 2015 și Massachusetts IFF SUA 2015, unde a luat premiul pentru cel mai bun scenariu, premiu pentru cel mai bun regizor și premiul pentru cel mai bun film străin.

Înainte de proiecție, la ora 20:00, se va ține un moment de reculegere în semn de solidaritate pentru evenimentele tragice prin care a trecut Republica Moldova acum șapte ani, în fața Catedralei Ortodoxe din Piața Avram Iancu.

Protestele începute pe 6 aprilie 2009 și supranumite Revolta de la Chișinău reprezintă o serie de manifestații de contestare a alegerilor parlamentare din Republica Moldova desfășurate pe 5 aprilie.

Ceea ce a determinat protestele a fost anunțarea rezultatelor preliminare care au atribuit aprope 50 % din voturi Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. Pe 7 aprilie 2009 peste 30.000 de persoane, susținători ai opoziției au ieșit pe străzile Chișinăului, ca să conteste victoria comuniștilor la alegeri, scandând „Vrem alegeri repetate!" și „Jos comuniștii!".

În cursul nopții de 7 spre 8 aprilie, poliția a făcut uz de arme cu gloanțe oarbe și a arestat 193 de studenți, printre care și jurnalista Natalia Morar, sub acuzația de instigare la violențe. S-au înregistrat trei victime (Valeriu Boboc, Eugen Țapu si Ion Țâbuleac, iar numeroase persoane au fost maltratate în arestul poliției.

 

 

 

Comenteaza