Elevii clujeni, invitați la repetițiile Filarmonicii din Cluj

Elevii clujeni, invitați la repetițiile Filarmonicii din Cluj
Elevii clujeni sunt invitați la repetițiile concertului Filarmonicii Transilvania, dirijat de Jan Stulen, joi, 21 aprilie 2016, de la ora 10. Intrarea este gratuită. Concertul propriu-zis va avea loc vineri seara, iar pe scena Colegiului Academic va urca şi solistul Akio Koyama, care va interpreta Andante e Rondo Ungarese pentru fagot, de Carl Maria von Weber şi Concertul pentru fagot, coarde şi percuţie, de Gordon Jacob. Din programul serii fac parte şi Uvertura operei Nunta lui Figaro, de Mozart şi Simfonia a IV-a în Si bemol major, de Beethoven.

Dirijorul Jan Stulen s-a născut în 1942, în Amsterdam, unde a studiat dirijatul, pianul şi vioara la Academia de Muzică. Până în 2008, el a condus catedra de dirijat a Conservatorului din Maastricht.

În 1964, obţine primul angajament la Filarmonica din Münster, Germania, iar în 1966 devine asistentul directorului muzical general, Reinhard Peters.

În 1970, Jan Stulen se întoarce în ţara sa natală, unde este numit dirijor principal la Nederlands Ballet Orkest din Amsterdam. În 1972, devine director muzical la Nederlands Dans Theater.

Din 1976 până în 1992, Jan Stulen a fost dirijor permanent la Orchestra Radio Hilversum. Acolo, a realizat producţiile radio a peste 1000 de compoziţii. Repertoriul său cuprinde o arie stilistică largă, de la Bach la lucrări de avangardă sau de jazz. De asemenea, a dirijat numeroase concerte pentru tineret, difuzate la televizor.

Din 1992, Jan Stulen este dirijor principal la Deutsches Kammer Orchester din Frankfurt, cu care a avut concerte în Italia, Olanda, Germania şi fosta Iugoslavie.

Ca dirijor invitat, Jan Stulen s-a aflat la pupitrul tuturor orchestrelor din Olanda, dar şi pe scenele unor orchestre din Bruxelles, Londra, Lausanne, Zagreb, Leipzig, Hanovra, Frankfurt, München, Kaiserlautern, Stockholm, Aalborg, Monte Carlo, Veneţia, Trieste, San Remo, Milano, Bolzano, Firenze, Koblenz, Giessen, Mannheim, Seul, Atena etc.

Prestanţa dirijorală a lui Jan Stulen s-a extins şi în domeniul operei, unde acoperă repertoriul de la Gluck până la Britten.

După studiile la Conservatorul Senzoku din Tokyo, cu Y. Kiryu şi cu T. Nisikawa, Akio Koyama a urmat studiile aprofundate la Conservatorul de Muzică din Detmold, cu A. Hennige şi cu H. Jung. În anul 1979 a obţinut premiu la Competiţia Internaţională „Premio Ancona", iar în 1981 la Concursul Internaţional „Primăvara Pragheză".

Ca membru al unor ansambluri instrumentale, Akio Koyama a fost fagotist solist la Staatstheater din Darmstadt şi din Stuttgart, iar din anul 1990 este fagotist solist al SAITO-Kinen-Orchester sub bagheta dirijorului Seiji Ozawa. În cadrul acestui ansamblu, fagotistul a cântat sub bagheta unor dirijori de renume, precum Herbert von Karajan, Georg Solti, Václav Neumann, Ferdinand Leitner sau Christoph Eschenbach.

În calitate de solist, Akio Koyama a susţinut nenumărate concerte în metropole culturale precum New York, Paris, Londra, Viena, Milano, Tokio, Berlin München, Genf sau Salzburg. Din anul 1987, Akio Koyama face parte din ansamblurile camerale Zephyros şi Tokyo-Fagottiade, cu care a concertat atât în Germania, cât şi în afara ei.

Pe lângă prezenţa sa ca membru al unor competiţii internaţionale, este de asemenea de remarcat şi activitatea pedagogică. Din anul 1988 până în 1995, Akio Koyama a fost profesor la Kochschule für Musik und darstellende Kunst din Stuttgart. Din anul 1990 este profesor de fagot la Conservatorul Senzoku din Tokio şi din 1995 profesor la Musikhochschule din Trossingen.

Biletul de intrate la concertul de vineri costă 20 de lei. Evenimentul începe la ora 19.00.

Comenteaza