Horia Mihail aduce „Pianul călător” la Cluj

Horia Mihail aduce „Pianul călător” la Cluj
„Pianul călător”, purtat prin ţară de Horia Mihail, poposeşte la Cluj-Napoca, vineri, 20 mai 2016, în cadrul concertului simfonic dirijat de Francisco Valero Terribas.

"Vă invităm să îl ascultaţi pe Horia Mihail, acompaniat de Orchestra Filarmonicii „Transilvania" în interpretarea Concertului pentru pian, în re minor, de Mozart. Din programul serii mai fac parte lucrările Preludiu la unison din Suita nr. 1 pentru orchestră, de George Enescu, Uvertura Leonora şi Simfonia Eroica, de Beethoven. Concertul este dedicat aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea Academiei Române", se arată într-un comunicat de presă remis de Filarmonica Transilvania.

Pianistul Horia Mihail a debutat în oraşul său natal, Braşov, cu Concertul în Re major de Joseph Haydn, la vârsta de 10 ani. De atunci a concertat cu majoritatea orchestrelor simfonice din România. „Subtilitatea ritmică si articulaţia atmosferei şi a culorii sunetului au fost de un fel pe care această muzică [Prokofiev] o primeşte foarte rar", se scria în ziarul Boston Globe, după una din apariţiile sale.

După 14 ani de studii în România, cu prof. Stela Drăgulin la Braşov si prof. Constantin Ionescu-Vovu la Academia de Muzică din Bucureşti, Horia Mihail a urmat cursurile Universităţii din Illinois, unde a studiat cu Ian Hobson, obţinând diplomele de absolvire şi de masterat în 1995, după o perioadă de trei ani. După ce a fost, timp de trei ani, lector universitar la Boston University, Horia Mihail a revenit la Braşov în toamna anului 2002, ca solist al Filarmonicii şi membru al deja cunoscutei formaţii”Romanian Piano Trio,”alături de violonistul Alexandru Tomescu şi celistul Răzvan Suma, cu care a susţinut concerte de mare succes în ţară şi străinătate. Împreună cu Romanian Piano Trio a realizat cinci turnee naţionale de anvergură, sub titlul Music ON, iar împreună cu violonistul Alexandru Tomescu a fost protagonistul a trei turnee Stradivarius. În urma acestor colaborări, au apărut trei discuri cu lucrări de Beethoven, Mozart, Schumann, Mendelssohn, şi trei discuri în duo cu Alexandru Tomescu: Encore, Virtuoso şi Romantic.

În aprilie 2011, artistul a susţinut un turneu naţional de recitaluri solo cu un program integral Franz Liszt, intitulat „Pianul călător. Pe urmele lui Franz Liszt", care a stat la baza unui compact disc live apărut la Editura Casa Radio, proiect pe care artistul l-a continuat printr-un al doilea turneu de aproape două luni, în vara anului 2012, şi un al treilea în 2013, care a fost dublat de un album de studio cu lucrări de Beethoven, înregistrat la Sala Radio. Turneul Pianul călător din 2014 a purtat titlul „100 % Mozart".

În 2013, Horia Mihail a lansat primul CD solistic integral alături de Orchestra Naţională Radio, cu lucrări concertante de Beethoven, Rahmaninov şi Lutoslawski, iar în 2015 albumul solo Romantic, la Editura Casa Radio.

Horia Mihail a participat în ultimii ani la festivaluri precum Varna Summer International Music Festival, Bucharest Music Film Festival, Festivalul Internaţional „George Enescu", Festivalul Internaţional „Nopţi pianistice" de la Chişinău, Festivalul Internaţional de la Ushuaia. Proiectul „Duelul viorilor. Stradivarius versus Guarneri" l-a adus alături de violoniştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, în fiecare an începând din 2011, iar proiectul „Cele trei dive"”alături de celebrele cântăreţe Ruxandra Donose, Teodora Gheorghiu şi Leontina Văduva la Iaşi, Cluj şi Timişoara (2011).
Proiectele în care artistul a fost implicat în continuare, printre alte proiecte solo şi camerale, au fost „Flautul de aur", alături de Ion Bogdan Ştefănescu, şi „Vioara lui George Enescu la sate", alături de Gabriel Croitoru.

În afara scenelor din România, în ultimii ani muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, München, Paris, Lisabona, Shanghai, în oraşe din Danemarca, Argentina, Bulgaria, Republica Moldova, Chile, Statele Unite şi Japonia.

Un bilet la concert costă 20 de lei.

Comenteaza