450.000 de lei pentru evenimente culturale şi sociale pentru comunitate

450.000 de lei pentru evenimente culturale şi sociale pentru comunitate
Com'on Cluj, proiectul de bugetare participativă lansat în cadrul programului Cluj - Capitală Europeană a Tineretului 2015, a ajuns la a doua ediţie. Tinerii clujeni care au un proiect cultural, educaţional sau sportiv îl pot pune în practică cu bani de la primărie: câte 4.500 de lei.

"Ediția din acest an a fost lansată sub sloganul "Share It Forward". Acest proces participativ își propune implicarea cetățenilor într-un proces democratic de deliberare și decizie pentru stabilirea modalității optime de cheltuire a unei părți a bugetului public, bazat pe implicarea tinerilor", au explicat iniţiatorii proiectului Grupul Pont, Fundația Comunitară Cluj, Municipiul Cluj-Napoca, Fundația Erste, Banca Comercială Română și Asociația pentru Relații Comunitare.

Prin acest demers se va sprijini un număr de circa 60 de inițiative, bugetul total fiind de 445.000 lei: 400.000 lei finanţare locală, respectiv 45.000 lei cofinanţarea asigurată de Fundaţia Erste şi BCR. Din aceste fonduri, 325.000 lei se alocă costurilor directe legate de inițiative, acestea fiind completate de costurile legate de derularea întregului demers (promovare, facilitare, asistență, gestiune, monitorizare, raportare).

Grupul de inițiativă trebuie să fie compus din cel puțin trei tineri stabiliți în Cluj-Napoca, cu vârsta cuprinsă între 14 și 35 de ani. Proiectele înscrise se pot desfășura doar în municipiul Cluj-Napoca. Bugetul total maxim al unui proiect poate fi de 9.000 lei - din care Com'on Cluj-Napoca poate acoperi maxim 4.500 de lei, asigurarea fondurilor peste această limită fiind responsabilitatea grupului de inițiativă.

Etapele şi calendarul mecanismului de bugetare participativă pentru grupurile de iniţiativă:

23 iulie, ora 23:59: Termenul limită de înscriere a inițiativelor online
23 iulie, ora 16:59: Termenul limită de înscriere a inițiativelor în formă tipărită
13 august: Termenul limită de verificare tehnică a inițiativelor propuse și publicarea listei proiectelor care intră în procesul de vot.
14 august  - 4 septembrie: Perioada de derulare a mecanismului de decizie prin vot.
7 septembrie: publicarea listei câștigătorilor finanțării
7 septembrie - 30 septembrie: înscrierea proiectelor ce doresc să aibă o campanie de strângere de fonduri prin platforma Bursa Binelui.
12 septembrie - 30 noiembrie: Inițiativele sprijinite pot fi realizate în această perioadă (cele care primesc finanțare prin mecanismul de crowdfunding vor putea fi implementate în perioada 1 octombrie - 30 noiembrie)
5 decembrie: Termenul limită pentru depunerea rapoartelor financiare și narative pentru proiectele finanțate.

Regulamentul pentru procesul de selecţie a iniţiativelor poate fi consultat AICI.

451 de proiecte inedite au fost înscrise la ediţia de anul trecut a programului de bugetare participativă. Toate ideile au fost structurate pe cele șase priorități ale programului Cluj Youth 2015, respectiv inițiative care au vizat prioritatea Share Space, Share Culture, Share Work, Share Power, Share Joy, Share Vision.

117 iniţiative au fost selectate pentru finanţare, între care proiecte ce au vizat personalizarea culturală a unei stații de autobuz din Cluj-Napoca, o serie de ateliere dedicate copiilor și tinerilor din cartierul Mărăști, teatru senzorial, tururi ghidate prin "oraşul comoară". Bugetul alocat a fost de 500.000 de lei.

Lista finanţărilor din 2015 AICI.

Comenteaza