85 de ţări, în competiţie pentru "Cel mai bun film străin" la premiile Oscar 2017

85 de ţări, în competiţie pentru
Conform Centrului Național al Cinematografiei (CNC), "Sieranevada", regizat de Cristi Puiu, a fost ales să reprezinte România în competiția pentru Oscar la categoria ''cel mai bun film într-o limbă străină''.

Acţiunea din „Sieranevada", filmul care va reprezenta România, are loc la trei zile de la atentatul din redacţia revistei pariziene Charlie Hebdo şi la 40 de zile de la moartea tatălui său, când Lary, un medic trecut de 40 de ani, urmează să îşi petreacă ziua de sâmbătă însoţit de tânăra lui soţie, în sânul familiei, reunite cu ocazia comemorării celui dispărut.

Evenimentul, însă, nu se derulează conform aşteptărilor. "Sieranevada" îi are în distribuţie pe actorii Mimi Brănescu, Dana Dogaru, Sorin Medeleni, Ana Ciontea, Judith State, Marin Grigore, Rolando Matsangos, Cătălina Moga, Ilona Brezoianu, Bogdan Dumitrache

Cel de-al patrulea lungmetraj regizat de Puiu are imaginea semnată de Barbu Bălăşoiu; Jean Paul Bernard, Filip Muresan şi Christophe Vintrignier au realizat sunetul, Maria Pitea s-a ocupat de costume în timp ce Mojca Gorogranc Petruşevska a realizat machiajul. Letiţia Ştefănescu şi Ciprian Cimpoi au semnat montajul, Cristina Barbu scenografia, iar Anca Puiu este producător.

O premieră a ediţiei din 2017 este participarea Yemen-ului care intră pentru prima dată la această competiţie cu producţia ''I Am Nojoom, Age 10 and Divorced'' (Eu sunt Nojoom, de 10 ani și divorțată), un film care propune o temă socială, la fel ca multe dintre peliculele înscrise în competiţie. 

La această ediţie a premiilor Oscar se aniversează 60 de ani de când se acordă premiul pentru categoria "cel mai bun film străin", categoria fiind introdusă pentru prima dată la cea de-a 29 ediţie a Oscarurilor din 1956.

Academia americană de film va anunța o listă scurtă a candidaților pentru această categorie la 17 ianuarie și lista finală cu cinci nominalizați la 24 ianuarie. Ceremonia de premiere va avea loc 26 februarie la Teatrul Dolby din Los Angeles.

Comenteaza