Concert clasic necomercial cu Sabin Penea și Young Famous Orchestra la Cluj

Concert clasic necomercial cu Sabin Penea și Young Famous Orchestra la Cluj
Violonistul Sabin Penea, alături de dirijorul Vlad Agachi și membrii orchestrei Young Famous, va susţine un concert de muzică clasică necomercial la Auditorium Maximum al UBB Cluj-Napoca.

Concertul va avea loc joi, 10 noiembrie 2016, de la ora 19:00, iar din programul acestuia fac Igor Stravinsky - Concertul pentru orchestra de camera "Dumbarton Oaks", Serghei Prokofiev - Concertul pentru vioara si orchestra nr. 2, Op. 63 şi Serghei Rahmaninov - Dansuri simfonice, Op. 45

Născut la Tulcea pe 5 aprilie 1988, Sabin Laviniu Penea începe studiul viorii la vârsta de 6 ani, instrument pentru care se mută în București la vârsta de 15 ani să își aprofundeze pregătirea. Licențiat și absolvent de masterat sub îndrumarea maestrului Gabriel Croitoru, prezintă o paletă larga de competiții, recitaluri și concerte susținute atât în țară cât și peste hotare( Germania, Franta, Italia, Turcia, Bulgaria etc. ), în calitate de solist, concert-maestru(ansamblele "pAs cLasique", "CaMMerata", "BaRockeri Baroque Ensemble", "Young Famous Orchestra" etc.) sau în diverse formații camerale (duo, cvartete, cvintete, mai ales din postura de bursier al festivalului SoNoRo).

Multi-instrumentist, el a activat de asemenea în calitate de bassist electric, violinist electric și backing-vocal în trupa funk-rock "Timpuri Noi" , alături de care a lansat albumul discografic "Deschide-ți Mintea" în anul 2012. El își propune să abordeze vioara ca instrumentul "nelimitat" care s-a dovedit a fi în urma tuturor acestor "experiențe" muzicale acumulate în urma unui traseu carieristic cel puțin atipic pentru un violonist "clasic".

Acesta va fi dirijat de bagheta clujeanului Vlad Agachi, unul dintre cei mai activi și apreciați tineri dirijori români. Apariţiile sale sunt caracterizate de o deschidere specială către public: caracterul formal şi adesea sobru al concertelor de muzică clasică este înlocuit de un dialog concret cu spectatorii, de o prezentare inedită şi „hazlie" a partiturilor pe care le dirijează. În anul 2015, Vlad Agachi fondează asociaţia Young Famous. Palmaresul său artistic este conturat de concerte alături de filarmonicile din România şi cele internaţionale (Porto, Wrocław, Boston, Haifa, Arkhangelsk, Piura), precum și de obţinerea unor burse internaţionale, printre care participarea la prestigiosul festival de la Tanglewood (SUA).

Young Famous Orchestra a debutat în primăvara anului trecut prin două concerte extraordinare care au adus în sala auditoriumului mai mult de 3200 de persoane. Aceasta creează legături valoroase între cei mai talentați tineri instrumentiști români și muzicieni consacrați cu reputație internațională. Cele două concerte din 2015 i-au avut ca invitați speciali pe Dan Grigore, pianistul Casei Regale, și pe reputatul psiholog Daniel David, alturi de care scena clujeană a experimentat în premieră un concept inedit de prelegeri științifice pe acorduri clasice.

 

Comenteaza