Peste 5 milioane de euro pentru două tablouri semnate de Ghenie. Licitaţia a avut loc la New York

Peste 5 milioane de euro pentru două tablouri semnate de Ghenie. Licitaţia a avut loc la New York
Două tablouri ale pictorului român Adrian Ghenie, cu titlurile "The Bridge" şi "The Flight into Egypt" au fost vândute de casa de licitaţii Christie's cu peste 5 milioane de dolari, marţi seară, la New York, potrivit site-ului oficial al casei de licitaţii Christie's.

Tabloul "The Bridge" al pictorului român Adrian Ghenie a fost vândut de casa Christie's din New York pentru suma de 3,943,500 de dolari, în timp ce pictura "The Flight into Egypt" a fost vândută pentru 1,387,500 de dolari.

În luna octombrie, pictorul român a înregistrat un record absolut. Tabloul ‘Nickelodeon', pictat de artistul Adrian Ghenie, a fost vândut pentru suma de 9 milioane de dolari în cadrul unei licitaţii organizate la Londra de casa de licitaţii Christie's, potrivit Business Review.

La începutul anului, tabloul lui Ghenie ‘Self-Portrait as Vincent Van Gogh/ Autoportret ca Vincent Van Gogh' (2012) s-a vândut la New York în cadrul unei licitaţii organizată de Sotheby's pentru 2.59 de milioane de dolari, faţă de valoarea estimată iniţial de 200.000-300.000 de dolari.

Recordul personal al lui Ghenie fusese stabilit tot anul acesta, când lucrarea sa „The Sunflowers in 1937" a fost vândută, tot la Sotheby's, pentru 4 milioane de euro.

În anul 2014, pentru „The Fake Rothko", Ghenie obţinuse (la aceeaşi Sotheby's) 1,8 milioane de euro.

Născut în 1977, în Baia Mare, Adrian Ghenie a absolvit Universitatea de Arte şi Design din Cluj şi s-a tot împărţit între acest oraş şi Berlin până în 2013, când a ales în cele din urmă capitala germană.

Prima lucrare a lui Adrian Ghenie scoasă la licitaţie în România a fost adjudecată anul trecut cu 22.000 de euro.

Un singur artist plastic român, Constantin Brâncuşi a vândut cu peste 1 milion de euro. Recordul absolut al sumei plătite pentru o lucrare a unui artist român este de aproape 30 de milioane de euro pentru sculptura Madame L. R. (la casa de licitaţii Christie's, în 2009). Lucrarea provenea din colecţia personală de artă Yves Saint Laurent.

Etichete
Comenteaza