Concert simfonic sub bagheta dirijorului Ferdinando Sulla

Concert simfonic sub bagheta dirijorului Ferdinando Sulla
Ferdinando Sulla va dirija concertul Filarmonicii Transilvania de vineri, 10 martie 2017. Pe scena Colegiului Academic va urca violoncelistul Guillermo Pastrana, pentru a interpreta Concertul nr. 1 pentru violoncel de Şostakovici. Din programul serii mai fac parte Simfonica Clasica de Prokofiev şi Quattro pezzi sacri de Verdi. Dirijorul Corului este Cornel Groza.

Ferdinando Sulla (n. 1987) a studiat orga, compoziţia şi dirijatul de cor, urmând ulterior studii de orchestraţie la Milano, cu compozitorul Giampaolo Testoni. La „Civica Scuola di Musica Claudio Abbado" din Milano a studiat dirijatul de orchestră cu Rafael Luis Salomon, Gilberto Serembe şi Peter Mianiti. Printre ansamblurile la pupitrul cărora s-a aflat se numără Orchestra de Tineret „La Piccola Philharmonia Mediterranea" din Consenza, „Roma 3 Orchestra", Orchestra „I Pomeriggi Musicali" din Milano. Din repertoriul de operă, Ferdinando Sulla a dirijat Nunta lui Figaro, La traviata, Elixirul dragostei şi La serva padrona cu Orchestra „I Musici din Parma". Recent, a dirijat Bărbierul din Sevilla de Paisiello în stagiunea de concerte „Voce all'opera" din Milano. În luna iulie, va debuta la Festivalul din Martina Franca, unde va dirija opera buffa Le donne vendicate de Niccolò Piccinni. A fost asistentul dirijorilor Daniele Callegari şi Fabio Luisi. În 2014, Ferdinando Sulla a absolvit şi cursurile de master în muzicologie. În acest domeniu, a realizat ediţia critică a operei Alessandro dell'Indie de Leonardo Vinci şi colaborează cu David Daolmi pentru ediţia critică a operei Adelson e Salvini de Bellini şi cea a Petite Messe Solennelle de Rossini.

Născut în Granada în 1983, Guillermo Pastrana este unul dintre cei mai importanţi instrumentişti ai lumii muzicale spaniole. Câştigător al premiului naţional „Ojo Critico" 2014 RNE, violoncelistul a studiat în Luxemburg, cu Jan Halsdorf, în Germania, cu Gustav Rivinius şi la Basel Hochschule für Musik, cu Ivan Monighetti. Apreciat pentru muzicalitate şi tehnică, dar şi pentru carisma sa, Guillermo Pastrana a cântat pe scene şi în festivaluri din întreaga lume, la Seoul, Luxemburg, Basel, Saarbrücken, Academia „Carl Flesch" din BadenBaden, Viva Cello Festival din Elveţia, Festival di San Remo, Festival de Medellín din Columbia, Auditorio Nacional de Música din Madrid. A cântat ca solist cu Orchestra Radioteleviziunii Spaniole, Orchestra Simfonică din Chile, Orchestra din San Remo, Camerata Palatina Vilnensis, Orchestra din Córdoba, Orchestra Simfonică a Conservatorului din Moscova, Orquesta de Castilla y León, Sinfónica de Galicia, Orchestra Filarmonicii din Málaga, Orchestra Simfonică din Tenerife, Orchestra din Granada şi Orchestra din Navarra. Printre dirijorii cu care a colaborat se numără Michal Nesterowicz, Josep Vicent, Kazuki Yamada, Manuel Hernández-Silva, Alejandro Posada, Aldo Ceccato, Antoni Wit, Carlos Cuesta, Salvador Mas, Michael Thomas, Damian Iorio.

În paralel cu activitatea concertistică, Guillermo Pastrana susţine cursuri de măiestrie în Spania şi a fost, de asemenea, profesor invitat al Universităţii de Muzică şi al Orchestrei Academiei din Medellín. Din 2013, este profesor invitat al Orchestrei de Tineret din Andalucía. Recent, a fost distins cu premiul pentru cercetare în domeniul educaţiei, pentru proiectul „Seitenhiebe für Violoncello" (muzică contemporană pentru începători), oferit de Societatea Muzicală din Basel.

Concertul va avea loc începând cu ora 19.00. 

 

Comenteaza