Clujul poate deveni un important centru de producţie de film. Sirenele de la Marea Neagră şi Regele Belgiei au deschis TIFF 2017 FOTO/VIDEO
- Scris de Anca Muresan
- 03 Iun 2017, 00:11
- Cultură
- Ascultă știrea
"Încercăm de mulţi ani să convingem autorităţile locale că oraşul Cluj are potenţial să devină un platou imens de filmare. Şi spoturile festivalului sunt tot pe această idee, cred că oraşul în sine, dar şi ce e în jur, poate fi speculat cinematografic şi cred că este important festivalul să aducă mulţi alţi regizori care să filmeze aici, să cheltuie bani aici şi să poată, de ce nu, în 10-15 ani, Clujul să devină un important centru de producţie cinematografică", a subliniat Tudor Giurgiu, în deschiderea festivalului.
Cluj platou de filmare
Un prim pas e deja făcut. În 5 iunie, la Cinematograful Florin Piersic, regizorului Radu Mihăileanu şi-a prezentat cel mai recent lungmetraj - filmat parţial la Cluj - "Povestea iubirii". Filmul va avea parte şi de o proiecţie specială, gratuită, în satul Dâncu, de lângă localitatea clujeană Aghireş, care preţ de câteva luni s-a transformat în platou de filmare. Mai multe detalii AICI.
Despre noua direcţie abordată de TIFF, aceea de business cinematografic, ZIUA de CLUJ a scris şi AICI. Nu în ultimul rând, echipa festivalului lucrează cu autorităţile locale pentru ca în toamnă să lanseze Fondul de Film, un program prin care se urmăreşte finanţarea acestor demersuri.
Rebelul filmului francez vine la Cluj
Un moment important în agenda TIFF 2017 este prezenţa la Cluj-Napoca a actorului francez Alain Delon. Pentru contribuția sa artistică excepțională, TIFF îi va acorda în acest premiul pentru întreaga carieră. În onoarea sa, pe data de 9 iunie, Piața Unirii va găzdui o proiecție specială a filmului "Afacerea Pigot/ Pour la peau d'un flic" (1981), thriller-ul regizat de Alain Delon avându-l pe îndrăgitul actor francez și în rol principal.
"Vineri seara, pe 9 iunie, va avea loc o întâlnire memorabilă: Alain Delon va participa la proiecţia filmului "Afacerea Pigot" în Piaţa Unirii. S-au vândut deja 1.752 de bilete. Nu am făcut niciun fel de invitaţii, este important ca publicul să se întâlnească acolo cu Alain Delon. Capacitatea noastră este de 3.200 de locuri.
A doua zi, sâmbătă, mai avem o proiecţie unde sperăm să îl avem invitat: Cercul Roşu la Casa de Cultură a Studenţilor. Nu am primit încă un OK definitiv, sper ca după proiecţia de vineri să îl convingem împreună să vină şi la cea de sâmbătă. După care, sâmbătă seara, la Teatrul Naţional va fi gala de închidere a festivalului, unde alături de Alain Delon vor fi alte nume mari ale cinema-ului românesc şi european", a declarat Giurgiu.
Cu o carieră impresionantă și peste 100 de interpretări memorabile, actorul, producătorul, scenaristul și regizorul Alain Delon (81 de ani) aniversează 60 de ani de la debutul său în cinematografie. Șase decenii în care a strălucit pe marile ecrane în pelicule care au făcut istorie.
"Rocco și frații săi" (1960), "În plin soare" (1960), "Eclipsa" (1962), "Ghepardul" (1963), "Laleaua neagră" (1964), "Samuraiul" (1967), "Borsalino" (1970), "Notre histoire" (1984) sau "Pe cuvânt de polițist" (1985) sunt doar câteva dintre filmele pentru care Alain Delon este considerat cel mai important actor francez al secolului XX.
Sirenele de la Marea Neagră şi Regele Belgiei
Organizatorii TIFF anunţă vânzări record de bilete în acest an; până în dimineaţa zilei de 2 iunie s-au vândut cu 170% mai multe bilete în avans decât în 2016, iar unele proiecţii erau deja "sold-out".
De asemena, în Piaţa Unirii a fost instalat cel mai mare ecran în aer liber din istoria festivalului şi unul dintre cele mai mari din Europa Centrală şi de Est, având dimensiuni de 24 m pe 13 m.
Gala de deschidere s-a încheiat cu proiecţia comediei "Regele Belgiei", coproducţie Belgia - Olanda - Bulgaria din 2016, care urmăreşte aventurile unui rege belgian prin ţările balcanice.
Anterior proiecţiei, sirenele de la Marea Neagră, corul feminin din film, a adus în concert câteva dintre cele mai bune voci din corurile faimoase ale Bulgariei, alături de Nina Nikolina, vedetă a muzicii populare în țara vecină. Alături de ele, pe scenă a urcat şi regizoarea Jessica Woodworth, protagonistul filmului - Peter Van den Begin și actorul Titus de Voogdt.
Ediţia a 16-a a TIFF se desfăşoară în perioada 2-11 iunie la Cluj-Napoca şi însumează 225 de filme, dintre care 188 de lungmetraje şi 37 de scurtmetraje din 53 de ţări.